Η Μάνη υποδέχτηκε χθες στην αγκαλιά της τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

Η Μάνη υποδέχτηκε χθες στην αγκαλιά της τον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης οδηγήθηκε χθες το πρωί στην τελευταία του κατοικία στο χωριό που γεννήθηκε, τη Μεγάλη Μαντίνεια, ο αδικοχαμένος επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας, με την οικογένειά του συντετριμμένη να μην μπορεί ακόμα να πιστέψει πώς σε μια στιγμή έχασαν τον άνθρωπό τους.

Παρουσία, δε, πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πάρα πολύ κόσμου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία.

Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί, στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα θα απονεμηθεί ο βαθμός του αντιπτεράρχου.

Η πιο δύσκολη και πιο συγκινητική στιγμή χθες, ήταν όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέδωσε το σπαθί του Επαμεινώνδα Κωστέα και τη σημαία με την οποία ήταν τυλιγμένο το φέρετρό του, στο 12χρονο γιο του, Θανάση, που έμελλε να βρίσκεται στο αεροδρόμιο εκείνη την ημέρα και να παρακολουθεί τη μοιραία πτήση του πατέρα του.

Απόδοση τιμών στο «Πεντάγωνο»
Χθες νωρίς το πρωί στο «Πεντάγωνο», παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμών στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα.

Η τελετή έγινε κατά την έπαρση της σημαίας σε μεσίστια θέση, λόγω του τριήμερου πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό βγήκε από το κτήριο.

Στην τελετή αυτή παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, καθώς και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθησε δε, επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ένοπλων Δυνάμεων, Παναγίας Παντάνασσας.

Ύστερα από πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και κατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, στον επισμηναγό, Επαμεινώνδα Κωστέα θα απονεμηθεί ο βαθμός του αντιπτεράρχου.

«Άξιος» και «Αθάνατος»
Το κυρίως δράμα εκτυλίχθηκε στη Μεγάλη Μαντίνεια, όπου το χωριό και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου κατακλύσθηκαν από κόσμο, φίλους και συγγενείς, που αποχαιρέτησαν τον επισμηναγό.

Τραγικές φιγούρες όλα τα μέλη της οικογένειάς του, με πρώτες πρώτες τη μητέρα του και τη γυναίκα του.

Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι θέλησαν να συμπαρασταθούν στη γυναίκα και τα δύο παιδιά του άτυχου πιλότου.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην κηδεία ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και άλλοι βουλευτές και αυτοδιοικητικοί.

«Άξιος» και «Αθάνατος» φώναξε ο κόσμος, ξεσπώντας σε κλάματα και χειροκροτήματα τη στιγμή της ταφής του, ενώ άγημα απέδωσε τιμές και εκείνη τη στιγμή, αλλά και λίγο νωρίτερα, όταν το φέρετρο τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη έβγαινε από την εκκλησία.

Πολλές φορές «λύγισε» η φωνή του μοίραρχου του επισμηναγού, Ηλία Αθανασόπουλου, όταν εκφώνησε τον επικήδειο: «Αλησμόνητε Νώντα, σήμερα εδώ η οικογένειά σου, οι συνάδελφοί σου, οι φίλοι σου, βιώνουμε έναν ανείπωτο και οξύ πόνο. Η τραγική απώλειά σου διέκοψε τη μεταξύ μας συμβίωση και πότισε με απέραντη θλίψη τις καρδιές της οικογένειάς σου και της Πολεμικής Αεροπορίας».

Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν λίγο πριν από την ταφή ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, παρέδωσε το σπαθί του επισμηναγού και τη σημαία με την οποία ήταν τυλιγμένο το φέρετρό του, στο 12χρονο γιο του, Θανάση.

Προσπάθησε
Ο 40χρονος επισμηναγός υπηρετούσε επί 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και ήταν έμπειρος, με πάνω από 3.000 ώρες πτήσης. Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιούσε την τελευταία πτήση με το μοιραίο Τ-2, καθώς μετά περνούσε στην εκπαίδευση με τα Τ6. Λίγο πριν από την προσγείωση το αεροπλάνο κατέπεσε, παρασέρνοντάς τον στο θάνατο και μη προλαβαίνοντας να σωθεί, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επισμηναγός προσπάθησε…

Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τους ειδικούς είναι πολλά και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να είναι έτοιμο και το πόρισμα για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία.

Της Βίκυς Βετουλάκη