Oι Οινογαστρονομικές Διαδρομές της Πελοποννήσου ταξίδεψαν στη Ρώμη

Oι Οινογαστρονομικές Διαδρομές  της Πελοποννήσου ταξίδεψαν στη Ρώμη

Μια στοχευμένη προωθητική εκδήλωση αφιερωμένη στον πελοποννησιακό οίνο, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τη νέα τουριστική ταυτότητα της Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, σε μεγάλο ξενοδοχείο της ιταλικής πρωτεύουσας. Η δράση οργανώθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν δημοσιογράφοι γαστρονομίας και τουρισμού, buyers, importers, sommeliers, εστιατόρια και tour operators, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις οινικές και γαστρονομικές διαδρομές της Πελοποννήσου, καθώς και το σύγχρονο χαρακτήρα και την ταυτότητα του προορισμού.

Ο συνεργάτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Νίκος Στακιάς, παρουσίασε συνολικά τον προορισμό, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις θεματικές εμπειρίες και τη σύγχρονη ταυτότητα του Visit Peloponnese.

Η Άνθη Τυροβολά, εκπροσωπώντας την ΕΝΟΑΠ και τους οινοποιούς της Περιφέρειας, παρουσίασε τις οινικές διαδρομές, αναδεικνύοντας τις τοπικές ποικιλίες, τα διαφορετικά στυλ παραγωγής και την ποικιλομορφία των terroirs της Πελοποννήσου, ενώ συνομίλησε με επαγγελματίες της ιταλικής αγοράς για τις δυνατότητες συνεργασίας.

Παράλληλα, η Δήμητρα Δημητρούλια από το Σχολείο Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας, μαζί με τον σεφ Σωτήρη Κούρο και την ομάδα του, συνέβαλαν σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των γεύσεων της Πελοποννήσου. Το ειδικά διαμορφωμένο μενού βασίστηκε σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ από ολόκληρη την περιοχή, προσφέροντας στους καλεσμένους μια αυθεντική οινογαστρονομική εμπειρία που συνέδεσε τον οίνο, το ελαιόλαδο και τη γαστρονομία σε μία ενιαία αφήγηση.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των πελοποννησιακών προϊόντων και υπηρεσιών στην ιταλική αγορά, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων, στοχευμένων συνεργασιών και στην περαιτέρω καθιέρωση της Πελοποννήσου ως κορυφαίου οινογαστρονομικού προορισμού.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα της Ελλάδος στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, σημείωσε: «Η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε δύο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας: το κρασί και το ελαιόλαδο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει παράδοση και κορυφαία παραγωγή, αναγνωρισμένη διεθνώς. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί την απαρχή μιας σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν το 2026, με στόχο την ενίσχυση των συνεργασιών με την ιταλική αγορά».

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου, Θάνος Μιχελόγγονας, τόνισε: «Στη Ρώμη παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του τόπου μας – από τη γαστρονομία και την αγροτική παραγωγή έως τον ποιοτικό, θεματικό τουρισμό. Η Περιφέρεια με την καθοδήγηση του περιφερειάρχη μας Δημήτρη Πτωχού, έχει ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφειά της, με πάνω από τριάντα διεθνείς παρουσιάσεις φέτος, και συνεχίζουμε δυναμικά με νέες δράσεις και αποστολές το 2026. Η εκδήλωση στη Ρώμη αποτελεί ακόμη ένα ουσιαστικό βήμα στην προώθηση του brand Visit Peloponnese και στην ανάδειξη της Πελοποννήσου ως σύγχρονου, αυθεντικού και υψηλής ποιότητας προορισμού».