Τρία πρόστιμα, συνολικού ύψους 2.400 ευρώ, επιβλήθηκαν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, για τη μη τήρηση μέτρων ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης. Φαίνεται ότι η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας αποτελούσε το προηγούμενο διάστημα επιλογή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, πιθανόν λόγω κόστους, κάτι όμως που μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις και δυσμενείς τουριστικές επιπτώσεις.
Πέραν των προστίμων, η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απαγόρευση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων και άλλων πλοίων, σε αναστολή λιμενικών λειτουργιών, ακριβώς επειδή υπονομεύεται η ασφάλεια.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο διαπίστωσε ότι στις 13 Φεβρουαρίου, κατά τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου “Viking Vesta”, με σημαία Νορβηγίας, δεν εφαρμόστηκαν πλήρως τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται στο Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης Καλαμάτας και συγκεκριμένα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο “δεν είχε μεριμνήσει, ως όφειλε, για τη φύλαξη του χώρου από ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας”. Για τη μη εφαρμογή του Σχεδίου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 600 ευρώ.
Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, κατά τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου “Viking Star” και το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανέρχεται στα 800 ευρώ.
Στις 2 Απριλίου διενεργήθηκε επιθεώρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο στο λιμάνι, όπου και πάλι διαπιστώθηκε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο “δεν εφάρμοσε πλήρως τα διαλαμβανόμενα στο […] Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης Καλαμάτας (Σ.Α.Λ.Ε.)” και το πρόστιμο που επιβλήθηκε ανήλθε στα 1.000 ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έπειτα από εισήγηση της προέδρου, δημοτικής συμβούλου Λυδίας Εξηνταβελώνη, αποφάσισε ομόφωνα την πληρωμή των τριών προστίμων.
Το λιμάνι της Καλαμάτας είναι χαρακτηρισμένο ως εθνικής σημασίας, γι’ αυτό και υπάγεται σε μέτρα ασφαλείας που βασίζονται στον κώδικα ISPS και τα οποία προσδιορίζονται από το εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης.
Έχει διαπιστωθεί κάποιες φορές, όπως στο παρελθόν με την ύπαρξη ναυαγοσωστών σε πολυσύχναστες πλαζ, ότι είναι οικονομικά μικρότερη η επιβάρυνση από την επιβολή προστίμων παρά από την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία. Για το λόγο αυτό Δήμοι προτιμούσαν το πρόστιμο από το να βρουν ναυαγοσώστες. Ίσως να συμβαίνει κάτι ανάλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά τον κίνδυνο να εξαιρεθεί το λιμάνι από τα ταξίδια των κρουαζιερόπλοιων και τα δρομολόγια άλλων πλοίων.
Στ.Μ.











