Την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την κατασκευή του οδικού άξονα «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» επισημαίνει σε νέα επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας από την κυβέρνηση καθαρές απαντήσεις για τη χάραξη, τη χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
Όπως τονίζει, τέσσερα χρόνια μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προώθηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, η Μεσσηνία και η Ηλεία εξακολουθούν να μη γνωρίζουν πότε και με ποιον τρόπο θα κατασκευαστεί ένα έργο κομβικής σημασίας για την ασφάλεια, την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το «σύντομα» ήταν πριν από 9 μήνες
Πρόκειται για έναν άξονα που αφορά καθημερινά κατοίκους, επαγγελματίες και χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και τη συνολική οδική σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Ο Μιχάλης Κατρίνης υπενθυμίζει ότι στις 28 Νοεμβρίου 2025, απαντώντας σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών κ. Ταχιάος διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι «πολύ σύντομα θα υπάρχουν νέα». Παρότι, όμως, έχουν περάσει εννέα μήνες δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την οριστική επιλογή της χάραξης, για το πότε θα υποβληθεί ο φάκελος χρηματοδότησης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έναρξη και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ούτε για συγκεκριμένο χρόνο έναρξης και παράδοσης του έργου.
Ερώτηση
Με την επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής Ηλείας ζητά να απαντήσει ο υπουργός αν ο οδικός άξονας θα κατασκευαστεί, ποια χάραξη έχει επιλεγεί και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα, ζητά να διευκρινιστεί πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί εναλλακτικό μοντέλο χρηματοδότησης σε περίπτωση αρνητικής απάντησης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι πληροφορίες (που είχαν δημοσιευθεί στο «Θάρρος») για αίτημα της κοινοπραξίας της Ολυμπίας Οδού με αντικείμενο την επέκταση του αυτοκινητόδρομου μέχρι την Τσακώνα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση και δέσμευση.
Β.Β.

























