Απορρίφθηκε και νέα αίτηση υπερχρεωμένου


Καταλογίζοντας στους αιτούντες ενδεχόμενο δόλο ! 

 

Απορριπτική είναι άλλη μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας σε αίτηση ενός πατέρα και των δύο ενήλικων παιδιών του για ρύθμιση του υπερχρεωμένου νοικοκυριού τους.
Η αίτησή τους απορρίφθηκε με το αιτιολογικό του ενδεχόμενου δόλου, καθώς, ενώ γνώριζαν ότι δε θα ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, προχώρησαν στη λήψη των δανείων.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρώτος αιτών, ο πατέρας, 61 ετών, λαμβάνει αναπηρική σύνταξη 491,93 ευρώ μηνιαίως, ενώ η σύζυγός του λαμβάνει σύνταξη 648,84 ευρώ και έχουν τρία ενήλικα τέκνα.
Οι οφειλές του συνολικά ανέρχονται σε 165.113,62 ευρώ, από στεγαστικό δάνειο ύψους 148.054,78 ευρώ και από καταναλωτικά δάνεια.

Ο δεύτερος αιτών είναι ο γιος του πρώτου, 30 ετών, άγαμος, μόνιμος των Ενόπλων Δυνάμεων, με μισθό 1.137,94 ευρώ. Οι οφειλές του ανέρχονται σε 171.716,96 ευρώ.
Η τρίτη αιτούσα είναι η κόρη του πρώτου, 31 ετών, άνεργη με ανήλικο παιδί. Η οφειλή της είναι 148.054,78 ευρώ από στεγαστικό δάνειο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα δύο παιδιά είναι εγγυητές στην οφειλή του πατέρα τους για το στεγαστικό δάνειο.
«Αψήφησαν τις συνέπειες»
Οι τράπεζες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ισχυρίσθηκαν ότι οι αιτούντες δολίως περιήλθαν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής. Στο αιτιολογικό απόρριψης της απόφασης επισημαίνεται ότι η υπαιτιότητα των αιτούντων είχε τη μορφή ενδεχόμενου δόλου, καθώς προέβλεψαν το αποτέλεσμα ως πιθανό και το αποδέχθηκαν. Γνώριζαν, όπως σημειώνεται, ότι η αδυναμία πληρωμής των χρεών τους αποτελούσε ενδεχόμενο. Εν κατακλείδι, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι αιτούντες έλαβαν υπόψη τους το ενδεχόμενο της μη εξυπηρέτησης των χρεών τους και αφού το στάθμισαν, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λήψη του δανείου, αψηφώντας τις συνέπειες.

Της Βίκυς Βετουλάκη