Βρέθηκε το χρυσό Μεσσηνιακό δακτυλίδι


Με τη σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή και απόπειρα πώλησης αντικειμένου το οποίο είχε αφαιρεθεί κατά τη ληστεία του περασμένου Φεβρουαρίου στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, εξιχνιάστηκε η υπόθεση.
Σε περιοχή της Ηλείας βρέθηκαν επίσης κρυμμένα κι άλλα από τα εκθέματα του μουσείου που είχαν κλαπεί. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, οι δράστες της ληστείας είχαν αφαιρέσει συνολικά 77 αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του Μουσείου και συγκεκριμένα: Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την Άνθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος – 14ος π. Χ. αιώνας). Εκλάπησαν επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.

Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μουσείο είναι: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος. Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.
Κατά τη ληστεία έσπασαν ακόμη δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία κύλικα, ενώ αφαιρέθηκε και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου. Χρονολογικά τα αντικείμενα που εκλάπησαν καλύπτουν τους πρώτους αιώνες των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία και άλλες πόλεις .
Η ληστεία είχε γίνει το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου. Γύρω στις 7:30 δύο άνδρες, με στολές παραλλαγής και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στο Μουσείο και με την απειλή των όπλων ακινητοποίησαν τη φύλακα την ώρα που έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, για να μπει στο κτήριο και να αναλάβει υπηρεσία. Σπάζοντας τις γυάλινες προθήκες αφαίρεσαν τα εκθέματα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Η φύλακας κατάφερε να λυθεί λίγο μετά τις 7:50, και ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Η Αστυνομία επιστράτευσε ακόμα και ελικόπτερο για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ στην περιοχή είχε φτάσει μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων της Αττικής προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες.
Στις έρευνες συμμετείχαν, μάλιστα, και αστυνομικές δυνάμεις από τη Μεσσηνία, ενώ μπλόκα είχαν στηθεί  και στο νομό μας.
ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΛΑΦΥΡΟ
Το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Άνθειας και χρονολογείται στη χρονική περίοδο 1580-1400 π.Χ.. Βρέθηκε στον περίφημο βασιλικό θολωτό τάφο «Τσαγκή 4», στη θέση «Ράχη» της περιοχής Ελληνικά στο δημοτικό διαμέρισμα της Άνθειας του Δήμου Καλαμάτας, όπως περιγράφει ο ιστορικός ερευνητής, πρώην έκτακτος επιμελητής Αρχαιοτήτων Καλαμάτας και συγγραφέας, Δημήτρης Σταματόπουλος.
Ερωτηματικά προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι που απεικονίζει δύο άνδρες αθλητές να συμμετέχουν σε εκδήλωση ταυροκαθαψίων ήταν, δανεικό από το μουσείο της Μεσσήνης για δύο χρόνια στο μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία. Όταν, ωστόσο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης ζήτησε να του επιστραφεί το δαχτυλίδι, το αίτημα δεν έγινε δεκτό.