Άμεση αντικατάσταση του Στ. Στασινόπουλου ζητά το ΠΑΣΟΚ


 

Αντιδράσεις για τα περί «Λίστας Λαγκάρντ» και εμπλοκή της Μ. Παπανδρέου

Την οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσαν δημοσιεύματα με πληροφορίες ότι ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος έκανε και την επίμαχη κατάθεση στον εισαγγελέα, «εμπλέκει» τη Μαργαρίτα Παπανδρέου ως κάτοχο λογαριασμού που εμπεριέχεται στη «λίστα Λαγκάρντ».

«Η άμεση αντικατάσταση του ειδικού γραμματέα (του ΣΔΟΕ) είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει», καταλήγει με κοφτό και κατηγορηματικό τρόπο ανακοίνωση-σχόλιο κύκλων της Ιπποκράτους: «Τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων “Το Βήμα” και το “Πρώτο Θέμα” και κατ’ αρχάς αυτή καθαυτή η κατάθεση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα -αν πράγματι δόθηκε-, θέτουν τεράστιο ζήτημα γύρω από τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Αντί να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της αποστολής του το ΣΔΟΕ, με ευθύνη της διοίκησής του, έχει καταστεί παρασκηνιακό κέντρο εκπομπής ανεύθυνων συκοφαντιών που κατασκευάζονται και διακινούνται με εκπληκτική ευκολία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και δηλητηριάζοντας το κλίμα σε βάρος επιλεγμένων πολιτικών στόχων».
Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους “άκουσαν”, όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσίευσαν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα. Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου».
«Με φοβούνται γιατί θα με βρίσκουν σταθερά απέναντί τους», προσθέτει στη δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας «δε θα με λυγίσουν».
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι «χτυπώντας» τη μητέρα του δείχνουν ότι ο στόχος είναι ο ίδιος, η δε Μαργαρίτα Παπανδρέου σε δήλωσή της αναρωτιέται: «Γιατί τόσα ψέματα, τόσες επιθέσεις; Ίσως επειδή, παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ζει. Από εδώ και εμπρός η Δικαιοσύνη θα έχει τον λόγο».
Ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ, κ. Λέκκας λέγεται ότι σημείωνε προχθές στο Mega ότι ουδέποτε είπε ότι είχε ακούσει κάτι.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι εκ των πραγμάτων η επιστολή του Σάμπι Μιωνή, που τα δημoσιεύματα ενέπλεκαν στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δε γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ, ούτε έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με το λογαριασμό των 550 εκατ. δολαρίων ή με εμένα η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας».
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διατυπωνόταν η στήριξη στο στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς ήταν και προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Με ανακοίνωσή του, τέλος, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Στυλιανός Στασινόπουλος, αναφέρει: «Με συναίσθηση της ευθύνης μου και του καθήκοντός μου ως προϊσταμένου του ΣΔΟΕ ενήργησα, καταθέτοντας στον κ. εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τη “λίστα Λαγκάρντ”.
Είναι έργο της Δικαιοσύνης η διερεύνηση της σχετικής υπόθεσης και η αναζήτηση, εάν υπάρχουν, σχετικών ευθυνών και στην οποία αμέσως κατέφυγα μόλις ήρθε σε γνώση μου το σχετικό ηλεκτρονικό υλικό, παραδίδοντάς το σ’ αυτή αυτούσιο .
Δεν έχω να πω τίποτε άλλο, σεβόμενος τη νομιμότητα και όσα το δικαιικό μας σύστημα επιτάσσει».
Α.Π.