Διαφορετικές προσεγγίσεις για το ρόλο της ΕΤΑΠ και την αύξηση της επιχορήγησης


 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Ιδιαίτερη σημασία υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά η αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στις 7.30 το απόγευμα, με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013. Κι αυτό, γιατί η προηγούμενη αναβλήθηκε, λόγω της παρουσίας εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι συνεδριάσεις του Επιμελητηρίου είναι δημόσιες και η προηγούμενη προτάθηκε αρχικά να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και, τελικά, αναβλήθηκε.
Όπως αναμένεται, θα συζητηθεί και η αύξηση της επιχορήγησης από το Επιμελητήριο στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤΑΠ) από 360.000 σε 510.000 ευρώ. Η ΕΤΑΠ, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, αποτελεί το «δεξί» χέρι του Επιμελητηρίου και συστάθηκε ως Αστική Εταιρεία (από όλα τα Επιμελητήρια), προκειμένου, αφενός, να μην αντιμετωπίζει τα όποια κωλύματα του δημόσιου λογιστικού και, αφετέρου, να έχει την ταχύτητα και την ευελιξία στην αξιοποίηση προγραμμάτων και πόρων της Ε.Ε., για να δίνονται στη συνέχεια «εργαλεία» (γνώση κ.λπ.) στους επιχειρηματίες του τόπου.

 

Η αύξηση
Η αύξηση της χρηματοδότησης κατά 150.000 ευρώ προσεγγίζεται με σκεπτικισμό από επιμελητηριακούς, παρότι οι όποιες χρηματοδοτήσεις τελούν υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όπως μας εξήγησαν συνομιλητές μας, το ποσό των συνολικά 150.000 ευρώ περίπου, που φέρεται ως αύξηση, θα διατεθεί στην περίπτωση που οι Δήμοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους για τη λειτουργία των αεροπορικών συνδέσεων Καλαμάτα – Μιλάνο και Καλαμάτα – Βαρσοβία.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι ήδη κραυγαλέα τα ποσά που διατίθενται στην ΕΤΑΠ και μιλούν για κατασπατάληση χρημάτων χωρίς να προκύπτει όφελος στον κόσμο.
Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι, όπως μας επισημάνθηκε, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προς την ΕΤΑΠ, περίπου 331.000 ευρώ, αφορά στην πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των εργαζομένων της, οι οποίοι καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες του Επιμελητηρίου, που απασχολεί μόνο ένα μόνιμο υπάλληλο. Οι υπόλοιποι προέρχονται από την ΕΤΑΠ.               

 

 

Ο ρόλος της ΕΤΑΠ
Πολλά είχαν ακουστεί για το ρόλο της πριν από τις εκλογές του Επιμελητηρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της και τη διοίκησή της. Η ΕΤΑΠ είχε τότε χαρακτηριστεί «αμαρτωλή».
Ακόμη και η αλλαγή διοίκησης στο Επιμελητήριο δε στάθηκε ικανή να δώσει ακριβή εικόνα για το τι κάνει. Το μόνο που έχει γίνει ευρέως γνωστό, είναι ότι υπάρχει μια συνεχόμενη κατανομή χρημάτων προς τα εκεί, από την εκάστοτε διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Σύμφωνα με όσα έχουμε μάθει, υπήρχε έλλειμμα ενημέρωσης και παράθεσης στοιχείων στο παρελθόν, κάτι που έχει καταγραφεί και στα πρακτικά των συνεδριάσεων, όπως αυτής για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012. Ο Π. Γκραίκης ζήτησε να έχει στα χέρια του τον Απρίλιο (2012) τον απολογισμό του 2011, για να του παραδοθεί τελικά τον Ιούνιο.

 

Να παρουσιαστούν οι απολογισμοί
Όπως μας επισημάνθηκε, θεωρείται μάλλον απίθανο τα χρήματα αυτά να καταλήγουν σε κάποια τσέπη. Όμως, αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη με τους απολογισμούς των παρελθόντων ετών, αν σε αυτούς υπάρχουν καταγεγραμμένες λεπτομέρειες. «Θα πρέπει», μας είπαν χαρακτηριστικά, «η νέα διοίκηση να παρουσιάσει τους απολογισμούς παρελθόντων χρήσεων με λεπτομερείς καταγραφές για το πού διατέθηκε και το τελευταίο ευρώ, προκειμένου να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες υπάρχουν, αλλιώς η νοσηρή κατάσταση, με τις συνεχώς εκφραζόμενες αμφιβολίες, θα συνεχίσει να σέρνεται».