Δριμύ κατηγορώ Δικηγορικού Συλλόγου για τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Τρίωρη προειδοποιητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης, καλώντας όλους τους πολίτες που αισθάνονται θιγμένοι ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τη λειτουργία του γραφείου και τον τρόπο συμπεριφοράς της προϊσταμένης του να συμμετέχουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου χθες.
Επίσης, ο πρόεδρος Κώστας Μαργέλης αναφέρθηκε σε ειρηνοδίκη Καλαμάτας, κάνοντας λόγο για «αποφάσεις εγκλήματα» που έχει εκδώσει, αναφερόμενος χαρακτηριστικά σε αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά που απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι η οικονομική κρίση είναι παροδική.

 

 

Αναφορά κατά ειρηνοδίκη
Η γενική συνέλευση των δικηγόρων, χθες το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, ξεκίνησε με ενημέρωση από τον κ. Μαργέλη για διάφορα ζητήματα. Αρχικά, μίλησε για την τελευταία ολομέλεια των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην Κομοτηνή, ονομάζοντάς την μάλιστα όργανο «φεουδαρχικής έμπνευσης με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας», καθώς καιρό τώρα υπάρχουν ρήξεις στο εσωτερικό.
Ακολούθως αναφέρθηκε στη βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου στο Δικαστικό Μέγαρο, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, λεηλατείται. Γι’ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας.
Σύντομη ενημέρωση έκανε και για το μέρισμα των μελών του Συλλόγου, το οποίο σταματά και θα δοθεί μόνο άλλες δύο φορές το 2013, Πάσχα και Χριστούγεννα.

Για το ογκώδες αρχείο των Ειρηνοδικείων που συγχωνεύονται, ο κ. Μαργέλης είπε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στο Δικαστικό Μέγαρο, γι’ αυτό και αποφασίσθηκε να διατεθεί η αποθήκη του Συλλόγου, ενώ για τα ΦΕΚ υπάρχει σκέψη να γίνουν δωρεά στα ΓΑΚ.
Στη συνέχεια ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε σε ειρηνοδίκη Καλαμάτας, λέγοντας ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου προβληματίσθηκε πολύ, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα προσφύγουν σε αναφορά κατά δικαστή στην Εισαγγελία Εφετών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Είπε χαρακτηριστικά: «Με αποφάσεις της έχει κάνει νομικά εγκλήματα», απορρίπτοντας αιτήσεις υπερχρεωμένων με την αιτιολόγηση ότι η κρίση είναι πρόσκαιρη.

 

 

Κτηματολογικό γραφείο

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της συνέλευσης απασχόλησε η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου, για το οποίο ακούστηκαν παράπονα από το σύνολο των παρευρισκομένων.
Εισηγούμενος το θέμα, ο κ. Μαργέλης είπε ότι κατ’ επανάληψη έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από δικηγόρους, ενώ πολίτες τον σταματούν στο δρόμο και διαμαρτύρονται για τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Καταφέρθηκε εναντίον της προϊσταμένης του γραφείου, λέγοντας ότι ταλαιπωρεί συναδέλφους και τους δημιουργεί προσκόμματα, ενώ παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες του στο Κτηματολόγιο ΑΕ και το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έχει γίνει τίποτα.
«Δεν είναι ανεκτό πλέον οι δικηγόροι, όταν επισκέπτονται το Κτηματολογικό Γραφείο, να νιώθουν ψυχική δυσφορία για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν εκεί, σε αντίθεση με την άνεση που έχουν στα υπόλοιπα Κτηματολογικά Γραφεία του νομού. Σε καμία περίπτωση οι δικηγόροι δεν πρέπει να γίνονται μάρτυρες έντονα υποτιμητικών παρατηρήσεων προς τους υπαλλήλους, εξυβριστικών και προσβλητικών συμπεριφορών προς αυτούς, γεγονός που διαταράσσει τη γαλήνη και τη νηφαλιότητα και δημιουργεί ένα πολύ άσχημο και βαρύ κλίμα. Είναι καθημερινό φαινόμενο οι σοβαρές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δικηγόρων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μαργέλης, σημειώνοντας ότι το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Συλλόγου και αποφασίσθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά να πραγματοποιηθεί τρίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τα δύο μέλη που δεν ψήφισαν την πρόταση πρότειναν να συνεχισθούν οι έγγραφες διαμαρτυρίες.
Σε τοποθετήσεις τους δικηγόροι μίλησαν για μένος της προϊσταμένης του γραφείου, με πρόταση κιόλας να μην πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, διότι όσοι θα συμμετάσχουν θα μπουν σε «μαύρη λίστα». Άλλο μέλος του Συλλόγου είπε ότι έχει δεχθεί έντονες προσβολές από τη συγκεκριμένη, ενώ έχει χάσει πελάτες από τη συμπεριφορά της.
Έτερος δικηγόρος πρόσθεσε ότι ακόμα και τα δικαιολογητικά αλλάζουν κατά το δοκούν, ενώ άλλος σημείωσε ότι είναι τραγική η συμπεριφορά της προϊσταμένης του γραφείου κατά των εκεί δύο υπαλλήλων. Επίσης, δικηγόρος δήλωσε ότι έχει σταματήσει να ασχολείται με υποθέσεις του Κτηματολογίου, διότι δεν αντέχει αυτή την κατάσταση, υποστηρίζοντας ως μόνη λύση στο ζήτημα την απομάκρυνση της προϊσταμένης από τη θέση αυτή.
Μάλιστα, κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Μαργέλης είπε: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, ή θα αλλάξει συμπεριφορά ή θα φύγει».
Η Συνέλευση αποφάσισε η διαμαρτυρία έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από τις 9.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι.