Ζημιές σε όλη τη Μεσσηνία από την κακοκαιρία


 

 

Των Βίκυς Βετουλάκη, Μαρίας Νίκα, Ηλία Γιαννόπουλου

 

 

Σοβαρές είναι οι ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες σε ολόκληρη τη Μεσσηνία και, όπως σημείωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία, με έντονες βροχοπτώσεις και αποκορύφωμα το χαλάζι και την ανεμοθύελλα σε ορισμένες περιοχές.
Χθες, κλιμάκια με γεωπόνους άρχισαν αυτοψίες στις πληγείσες καλλιέργειες και η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η χαλαζόπτωση πέρασε σποραδικά από όλη τη Μεσσηνία.
Όπως παρατήρησε ο κ. Αλευράς: «Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιοχές όπου η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχω επικοινωνήσει ήδη με τον επόπτη του ΕΛΓΑ, Μανώλη Ηλιόπουλο, ο οποίος έχει ξεκινήσει επισημάνσεις στην περιοχή του τέως Δήμου Αυλώνος και συγκεκριμένα στις περιοχές Αυλώνα, Κοπανάκι, Καλό Νερό, Κυπαρισσία. Τον ενημέρωσα ήδη για τις πρώτες εκτιμήσεις από τα κλιμάκια των γεωπόνων.
Αν και το χαλάζι πέρασε απ’ όλη τη Μεσσηνία, μεγάλες ζημιές έχουν γίνει στις περιοχές Καλό Νερό, Αυλώνα, Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνοι. Η ζημιά εκεί είναι, κυρίως, στις ελιές, και αυτή είναι και ποσοτική και ποιοτική. Η ποσοτική ζημιά κυμαίνεται από 20%-40%. Το χαλάζι έχει επιπτώσεις και στο φυτικό κεφάλαιο, διότι δημιουργεί προσβολές από βακτήριο. Δεδομένου ότι η ελαιοσυγκομιδή σε όλη τη Μεσσηνία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 50%, το μέγεθος της ζημιάς σε ορισμένες περιοχές είναι αρκετά μεγάλο».
Μάλιστα, στην Τριφυλία έχουν υποστεί ζημιά τα νάιλον σε περίπου 30 στρέμματα με θερμοκήπια, κυρίως στις περιοχές Ελαία και Μάραθο.
Η χαλαζόπτωση έπληξε και την περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με έμφαση στις περιοχές «Μηδέν», Χανδρινού, Σουληνάρι, Πύλα και Κουκουνάρα. Εκεί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η ζημιά από τη χαλαζόπτωση ξεπερνά το 30 -35%, κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια, ενώ στην περιοχή της Γιάλοβας καταγράφονται ζημιές στις λεμονιές.

 

Μικρότερες είναι οι ζημιές από την πρώτη εικόνα που έδωσαν οι γεωπόνοι σε Καλαμάτα και Μεσσήνη.
«Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ σε κάθε Δήμο πρέπει να κάνουν αναγγελία των ζημιών. Παράλληλα, οι παραγωγοί που έχουν ζημιές στα κτήματά τους να καταθέσουν τις απαιτούμενες αιτήσεις, ώστε να γίνει άμεσα εξατομίκευση, καθώς η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Αυτό το επισήμανα στον επόπτη του ΕΛΓΑ, καθώς η διαδικασία των αιτήσεων θα χρειασθεί 10-12 ημέρες, πριν ξεκινήσει η εξατομίκευση», κατέληξε ο κ. Αλευράς.

 

 

«Στρώμα» οι ελιές στην Πυλία
Για απόγνωση των παραγωγών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, που σημειώνει: «Αργά το απόγευμα της Κυριακής 9 Δεκέμβρη, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή μας.
Βρισκόμαστε σε περίοδο με τον καλύτερο ελαιόκαρπο έτοιμο επάνω στα γεμάτα δέντρα για τη συγκομιδή. Το φως του ήλιου μας έδειξε μία εικόνα καταστροφής και απόγνωσης μπροστά στο γενικευμένο κλίμα ισοπέδωσης της κοινωνικής μας αξιοπρέπειας τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγή της ελιάς, αφού πρώτα επλήγη από την ανομβρία και το δάκο, τις τελευταίες μέρες δοκιμάζεται και από την κακοκαιρία. Οι ζημιές από το χαλάζι σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50 % της παραγωγής. Εκτός, όμως, από τον καρπό που έπεσε στο έδαφος και χάθηκε οριστικά, μεγάλη ζημιά έχει υποστεί και ο καρπός που έμεινε στα δέντρα και ο οποίος θα αλλοιωθεί.
Μόνη λύση πλέον ο ΕΛΓΑ, από τον οποίο περιμένουμε την άμεση αξιολόγηση της ζημιάς και την αποζημίωσή μας στο εκατό τοις εκατό. Σημειώνουμε πως και οι αγρότες της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα βαρβαρότητας, που φέρνουν τα απανωτά μνημόνια και τα μέτρα της κυβέρνησης. Μέτρα που χειροτερεύουν την αντιαγροτική πολιτική και οδηγούν πιο γρήγορα στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα χιλιάδες αγροτικές οικογένειες». 

 

 

Χαλάζι και ανεμοθύελλα στην Τριφυλία
Τεράστιες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση της Κυριακής στην αγροτική παραγωγή, καθώς και τις πάγιες εγκαταστάσεις στην Τριφυλία.
Από νωρίς χθες το πρωί γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές και είδαν το μέγεθος της καταστροφής.
Σύμφωνα με όσα είπε στο «Θ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αντώνης Παρασκευόπουλος, «λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Κυριακής, καθώς και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα, είχαμε ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια, αλλά και στις καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών. Στην ελαιοκαλλιέργεια προξενήθηκαν ζημιές, κυρίως στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων όσο και στη Δ.Ε. Αυλώνος, αλλά και στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας, τις περιοχές της Χώρας και της Οιχαλίας. Είχαμε έντονες και επανειλημμένες χαλαζοπτώσεις και οι ζημιές φτάνουν και το 40%. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε ορισμένες περιοχές οι ζημιές είναι και ακόμη μεγαλύτερες και δεν αφορούν μόνο στην πτώση του καρπού. Λόγω των πληγών στον ελαιόκαρπο θα έχουμε, στη συνέχεια, και επίπτωση στην ποιοτική υποβάθμιση του καρπού, σήψη, και οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να κάνουν παρεμβάσεις με σκευάσματα χαλκούχα για προστασία του ελαιοκάρπου».
Για τα φυλλώδη λαχανικά, σημείωσε: «Στην περιοχή της Τερψιθέας και Φιλιατρών, στα iceberg, αλλά και στα μαρούλια στην ευρύτερη περιοχή και στο Καλό Νερό, και σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, και στα μπρόκολα και τα λάχανα, έχουμε πολλές ζημιές.
Από το πρωί, και με τη συνεργασία του περιφερειάρχη, κλιμάκιο γεωπόνων επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, από την Ελαία μέχρι τη Χώρα, για να έχουμε μία εικόνα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, επειδή ο ΕΛΓΑ είναι η υπεύθυνη υπηρεσία για την εκτίμηση των ζημιών, είχαμε μια επικοινωνία και με τον κ. επόπτη. Πλέον οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και για να υποβάλουν αιτήσεις όταν γίνουν οι αναγγελίες».
Ο κ. Παρασκευόπουλος πρόσθεσε πως «ζημιές προκλήθηκαν και στις πάγιες εγκαταστάσεις, τα θερμοκήπια».
Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης, η ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια κυμαίνεται από 20 μέχρι 40% και σε κάποιες περιοχές το ξεπερνά, ενώ για καλλιέργειες φυλλωδών λαχανικών οι ζημιές εκτιμώνται: στα 70 στρ. μαρουλιών, στα 200 στρ. σταυρανθών και σε θερμοκηπιακές μονάδες σε 30 περίπου στρέμματα.