Θετική εξέλιξη για τον Κ. Μαργέλη η απόρριψη του αιτήματος για το «χαράτσι»


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Ο Άρειος Πάγος, με τον πρόεδρο υπηρεσίας Γερ. Φουρλάνο, απέρριψε χθες το αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα, για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα «παγώνει» την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σήμερα στον Άρειο Πάγο συζητείται η αίτηση αναστολής της ΔΕΗ και σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τη χαρακτήρισε θετική και στη σωστή κατεύθυνση.

 

Απόφαση του Πρωτοδικείου
Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, η γνωστή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το θέμα του «χαρατσιού» εισφέρει κάτι καινούργιο: «Ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πει ότι είναι αντισυνταγματικό να κόβεται το ρεύμα, αν δεν πληρωθεί το χαράτσι. Η απόφαση του Πρωτοδικείου λέει ότι απαγορεύει στη ΔΕΗ να ενσωματώνει το χαράτσι στους λογαριασμούς της. Η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική, προσωρινά εκτελεστή και έπρεπε αμέσως η ΔΕΗ να συμμορφωθεί και να μη έχει μέσα στους καινούργιους λογαριασμούς το χαράτσι.
Είδαμε, λοιπόν, τη σφοδρή αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος είπε στη ΔΕΗ έμμεσα να μη συμμορφωθεί στη δικαστική απόφαση, παρόλο που είναι προσωρινά εκτελεστή. Ακολούθως υπήρξε η σωστή και δριμύτατη παρατήρηση της Ένωσης Εισαγγελέων, που είπε ότι κακώς παρεμβαίνει ο υπουργός Οικονομικών»
.

 

 

 

Νύξη για αντισυνταγματικότητα
Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλαμάτας, την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εξέδωσε ως πρόεδρος η Κατερίνα Σπηλιωτοπούλου, δικαστής η οποία έχει υπηρετήσει στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και την οποία, όπως είπε, «η Καλαμάτα γνωρίζει καλά για την ακεραιότητα, το ήθος και τις γνώσεις της».
«Ούτως ή άλλως, με δικαστικές αποφάσεις δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα εξαιτίας της μη πληρωμής του χαρατσιού. Ωστόσο, οι άμυνες του πολίτη είναι περιορισμένες, καθώς αν πληρώσουμε στη ΔΕΗ μόνο το ρεύμα, τότε αυτή θα στείλει τους σχετικούς λογαριασμούς με το χαράτσι στην Εφορία. Διότι, δυστυχώς, μέχρι τώρα το ίδιο το τέλος δεν έχει, από κανένα δικαστήριο, κριθεί αντισυνταγματικό ή παράνομο.
Μια νύξη για την αντισυνταγματικότητά του κάνει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών»
, συμπλήρωσε ο κ. Μαργέλης.