Ικανοποίηση Γιαννημάρα για το ταξίδι του στην Αυστραλία


 

Έτος συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου – Αυστραλίας το 2014

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Επιτυχή χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Αυστραλία ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημ. Γιαννημάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στην Παλιόχωρα. Κι αυτό, γιατί η εκεί παρουσία του έδωσε το έναυσμα να υπάρξει ενδιαφέρον για την περιοχή, αλλά και να αποφασιστεί να χαρακτηριστεί το 2014 ως έτος συνεργασίας της Αυστραλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε με την επιστροφή του στον περιφερειάρχη Π. Τατούλη, ο οποίος συμφώνησε και θα ακολουθήσει επικοινωνία με την πρόξενο της Ελλάδας στην Αυστραλία, κα Λιανίδου, καθώς η ανάγκη συνεργασίας προέκυψε κατά τη διάρκεια συνεστίασης που διοργανώθηκε στο σπίτι της, την παραμονή αποχώρησης της ελληνικής αποστολής. Έτσι, θα συζητηθούν και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της πρότασης.

Συναντήσεις
Όπως ανέφερε στην έναρξη της τοποθέτησής του, «δεν μπορώ με τρεις μέρες ταξίδι να περιμένω αποτελέσματα, όταν δεν είμαι επιχειρηματίας. Η αποστολή μου ήταν να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι τη Δυτική Μάνη». Όπως είπε, έγιναν ποικίλες επαφές με τον ομογενή υπουργό Πολιτισμού της Βικτόρια, Έλληνες και Αυστραλούς βουλευτές, τους προέδρους της Κάτω Βουλής και της Γερουσίας, τον πρέσβη, τον πρόξενο και τουριστικούς πράκτορες. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις πληροφορούσε για την περιοχή και παρέδιδε ενημερωτικό υλικό που είχε στη διάθεσή του από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και τους επαγγελματίες.
Χαρακτήρισε δε ως πιο σημαντική στιγμή τη συνάντησή του με τους Δυτικομανιάτες, σε συνεστίαση στη Μελβούρνη, καθώς είδε την αγωνία τους για το τι γίνεται στην περιοχή τους, αλλά και τη συγκίνηση που τους προκάλεσε η εκεί παρουσία του.     

Η συνέχεια
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συναντήθηκε με τους επαγγελματίες του Δήμου και το Επιμελητήριο στην Καρδαμύλη. Εκεί, μετέφερε όσα είδε και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεσή τους για την όποια επικοινωνία. Πλέον φθάνουν στο Δημαρχείο έγγραφα από την Αυστραλία που ζητούν διάφορες πληροφορίες και στοιχεία και ελήφθη απόφαση να κατασκευαστεί ένα διαφημιστικό έντυπο για την περιοχή. Αφού εγκριθεί, θα σταλθεί στη Αυστραλία.

Στην Αυστραλία
Ο κ. Γιαννημάρας αναφέρθηκε και στη λειτουργία του αυστραλιανού κράτους. Οι Δήμοι, είπε, διοικούνται από δημοτικούς συμβούλους, που εκλέγουν οι ίδιοι μετά την εκλογή τους το δήμαρχο, ενώ τα Δημοτικά τους Συμβούλια είναι ολιγομελή. Έφερε δε ως παράδειγμα το εξής: Δήμος με πληθυσμό 250.000 κατοίκων διοικείται από ενδεκαμελές Δημοτικό Συμβούλιο. Αν ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, τα 70 από αυτά προέρχονται από το Δήμο (φόρους, έσοδα κ.λπ.) και τα υπόλοιπα 30 από το κράτος, ενώ οι παροχές είναι τέτοιες που φαίνονται παντού.