Μανιτάκης: «Στείλτε εδώ και τώρα τα στοιχεία της διαθεσιμότητας»


 

 

Τι αναφέρει εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

 

Στη φάση του… «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» πέρασε πλέον ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλεί τις υπηρεσίες του Δημοσίου να του αποστείλουν εντός μίας ημέρας τα στοιχεία με το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί ότι θα θέσει όλους τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ΔΕ διοικητικού σε διαθεσιμότητα.
«Εφόσον η σχετική διαδικασία δεν ολοκληρωθεί ή μείνει ημιτελής», αναφέρεται σε εγκύκλιό του, «το υπουργείο είναι υποχρεωμένο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ΔΕ διοικητικού, διοικητικού -λογιστικού, διοικητικού -οικονομικού, διοικητικών γραμματέων των φορέων που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του ν. 4093.2012».
Με την ίδια εγκύκλιο ο κ. Μανιτάκης προειδοποιεί τις υπηρεσίες ότι η όλη διαδικασία θα ελεγχθεί από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και δε θα αναγνωριστεί καμία υπηρεσιακή μεταβολή στην κατάσταση των υπαλλήλων η οποία έχει επέλθει μετά την ψήφιση του νόμου για τη διαθεσιμότητα.

ΠΟΕ-ΟΤΑ
Στο μεταξύ, δεν κάνουν βήμα πίσω οι εργαζόμενοι στους Δήμους, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της διαθεσιμότητας, με καταλήψεις Δημαρχείων και δημοτικών κτηρίων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει και το Σαββατοκύριακο τις καταλήψεις στα γραφεία προσωπικού των Δήμων, ενώ οι εργαζόμενοι θα απέχουν από την εργασία τους σήμερα και αύριο. Η Δευτέρα ορίζεται ως ημέρα γενικευμένων καταλήψεων όλων των υπηρεσιών των Δήμων και θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, που θα αποφασίσουν για τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, έπειτα από ανάλογη αίτηση που κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ξάνθης, εξέδωσε προσωρινή διαταγή εκτέλεσης των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία αναστέλλεται προσωρινά η διαθεσιμότητα των 14 εργαζομένων στο Δήμο Ξάνθης.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει: «Προσωρινά διατάσσει το Δήμο Ξάνθης να απασχολεί προσωρινά και σύμφωνα με τους όρους της εργασιακής τους σχέσης τους αιτούντες και να αποδεχθεί προσωρινά την εργασία τους με όρους πλήρους απασχόλησης και στην ίδια θέση εργασίας με το ίδιο αντικείμενο απασχόλησης».
Τέλος, σε προχθεσινές του δηλώσεις για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, είπε: «Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μας προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικά προς τον υπουργό». Επιπλέον, σημείωσε ότι μπορεί να είναι νομότυπη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, υπογράμμισε όμως ότι αυτή είναι μια διαδικασία που γίνεται εκτός Βουλής.