Μικρή αύξηση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης για τις γιορτές και λόγω κρύου


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Οι γιορτινές ημέρες και οι χαμηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν αρκετό κόσμο τις προηγούμενες ημέρες να εφοδιαστεί πετρέλαιο θέρμανσης, η κίνηση του οποίου φέτος έχει πέσει δραματικά. Η μείωση, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αγγίζει και το 80%, καθώς οι καλές μέχρι πρόσφατα θερμοκρασίες βοήθησαν τον κόσμο να αντέξει χωρίς θέρμανση.
Ολόκληρες πολυκατοικίες, ακόμα και τώρα, δεν έχουν εφοδιασθεί ούτε ένα λίτρο, καθώς οι διαφωνίες των ενοίκων είναι μεγάλες. Ακόμα και τώρα, όμως, όσοι προμηθεύτηκαν, σε καμία περίπτωση δεν παρήγγειλαν τις ποσότητες που έπαιρναν άλλες φορές. Από 100 έως 300 λίτρα το ανώτερο.
Μάλιστα, λόγω αυτής της κατάστασης, πρατήρια υγρών καυσίμων που πάντοτε προμήθευαν πετρέλαιο θέρμανσης, φέτος αποφάσισαν να μη βάλουν καθόλου.

Μικρές ποσότητες
Ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργος Καπερώνης, ερωτώμενος από το «Θάρρος», σημείωσε ότι η κίνηση αυξήθηκε λίγο τις τελευταίες ημέρες λόγω του κρύου, αλλά και πάλι είναι στο χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρόνιες. Οι ποσότητες που ζητά ο κόσμος είναι συνήθως μικρές και δεν ξεπερνούν τα 300 λίτρα, ποσότητα που για μια μονοκατοικία αρκεί με το ζόρι για ένα μήνα.
Όσο για την κίνηση από την αρχή της σεζόν, ο κ. Καπερώνης ανέφερε ότι ήταν μειωμένη κατά 80%: «Έχει στραφεί ο κόσμος σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως κλιματιστικά, ξυλόσομπες κ.ά., ενώ όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα, γιατί έχει υψηλό κόστος, προχώρησαν και σε αλλαγή καυστήρα. Άλλοι προσπαθούν να ζεσταθούν με τις μικρές εστίες, αλογόνου κ.λπ. Υπάρχει, όμως, αρκετός κόσμος που δεν έχει καθόλου  θέρμανση. Σε πολλές πολυκατοικίες υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης των ενοίκων και, κυρίως, να συγκεντρωθούν τα χρήματα. Θέλουν κάποιοι να βάλουν πετρέλαιο, αλλά δεν μπορούν να βάλουν. Στις πολυκατοικίες πρέπει να είναι κοινή η απόφαση και αυτό δεν είναι εύκολο πια. Οι διαχειριστές έχουν πρόβλημα να συγκεντρώσουν τα χρήματα, ενώ κάποιοι ένοικοι χρωστούν κοινόχρηστα πολλών μηνών».
Επίσης, τόνισε ότι, έστω και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω και να αλλάξει το νόμο, μειώνοντας τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης: «Είχαν προϋπολογίσει 800 εκατ. ευρώ ότι θα εισπράξουν από τους νέους φόρους πετρελαίου θέρμανσης και δεν πρόκειται να μαζέψουν ούτε το 1/4, γιατί ο κόσμος δε βάζει πετρέλαιο. Και δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι χειρότερο, γιατί ο κόσμος κρυώνει και μετά αρρωσταίνει».

«Λάθος οι άλλες μορφές θέρμανσης»
Αυτές τις ημέρες η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων Δημήτρη Κατσαρό: «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Εμείς, λόγω μεγάλης πελατείας που έχουμε, βάζουμε και όσα ευρώ ή όσα λίτρα θέλει ο πελάτης μας. Πολλοί ζητούν με πιστωτική κάρτα να πάρουν λίγα λίτρα. 100 έως 300 λίτρα το πολύ, για να βγει η εβδομάδα των γιορτών. Αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί πολύ η δουλειά. Σήμερα έχω να εξυπηρετήσω 50 πελάτες. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να εξυπηρετούν ακόμα και για μικρή ποσότητα, γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Και τώρα το καύσιμο προπληρώνεται και δεν μπορούμε να δώσουμε με πίστωση. Έκαναν το λάθος που έβαλαν τον κόσμο να στραφεί σε άλλες μορφές θέρμανσης. Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης είναι τα μόνα που έχουν αποτέλεσμα».
Ο κ. Κατσαρός επιβεβαίωσε, επίσης, ότι ορισμένες πολυκατοικίες δεν έχουν βάλει καθόλου πετρέλαιο, καθώς 5 ένοικοι θέλουν και 15 δε θέλουν. «Η τιμή σήμερα του πετρελαίου θέρμανσης είναι 1,28 και με το επίδομα έρχεται στην περσινή τιμή», συμπλήρωσε.

«Ακόμα και τώρα μειωμένη κίνηση»
Μπορεί η κίνηση των ημερών να αυξήθηκε, αλλά, όπως σημείωσε η ιδιοκτήτρια πρατηρίων καυσίμων Μαρίκα Παχή, οι παραγγελίες ακόμα και τώρα σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι μειωμένες κατά 50%: «Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Και ιδιαίτερα το προηγούμενο χρονικό διάστημα που ο καιρός ήταν καλός, η μείωση έφτασε και το 80%. Κατά μέσο όρο οι παραγγελίες είναι 400-500 λίτρα, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των ενοίκων στις πολυκατοικίες. Υπάρχει κόσμος που χρωστά κοινόχρηστα από πέρυσι».
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσουμπός επέλεξε φέτος να μη βάλει πετρέλαιο θέρμανσης στο πρατήριό του. Όπως σημείωσε, τον προηγούμενο καιρό δεν υπήρχε καθόλου ζήτηση, ενώ και τώρα λίγοι είναι αυτοί που έχουν πάρει τηλέφωνο για να ρωτήσουν την τιμή του πετρελαίου.