«Να σταματήσουν οι εργασίες στο μνημείο 23ης Μαρτίου»


 

Αντιδράσεις και από το γλύπτη που το έφτιαξε, Χρήστο Ρηγανά

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Θόδωρος Μπρεδήμας, με αφορμή τις παρεμβάσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στο μνημείο στην πλατεία 23ης Μαρτίου, αλλά και τις αντιδράσεις του γλύπτη του έργου, Χρ. Ρηγανά, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε την επιχειρούμενη παρέμβαση στο μνημείο της 23ης Μαρτίου από μαρμαροτεχνίτες, με σκοπό, δήθεν, τον εξωραϊσμό του. Παράλληλα, λάβαμε γνώση των έντονων διαμαρτυριών του δημιουργού του έργου, γλύπτη Χρήστου Ρηγανά, ο οποίος σε επιστολή του προς το δήμαρχο σημειώνει μεταξύ άλλων: “Η αισθητική του δημόσιου χώρου δε διαμορφώνεται από μαρμαράδες αλλά από τους ειδικούς”.
Λόγω των παραπάνω και μέχρι να υπάρξει καλλιτεχνική εισήγηση για το συγκεκριμένο έργο, ζητάμε την ανακοπή των εργασιών στο συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, κρίνουμε σκόπιμο να παρατηρήσουμε ότι παρόμοιες παρεμβάσεις θα έπρεπε εκ των προτέρων να έχουν μελετηθεί και να έχει εκφράσει την άποψή του ο καλλιτέχνης- δημιουργός του έργου, Χρήστος Ρηγανάς, ο οποίος έχει δώσει δείγματα αρίστης καλλιτεχνικής δημιουργίας».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Ρηγανάς στην επιστολή του προς το δήμαρχο Παν. Νίκα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι παρεμβάσεις που γίνονται στο μνημείο προσβάλλουν αισθητικά το έργο και το δημιουργό του. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ζω και εργάζομαι ως γλύπτης σ’ αυτή την πόλη. Το όλο έργο έχει μελετηθεί και φιλοτεχνηθεί από εμένα, οπότε ορθό θα ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ζητήσουν τη συνεργασία μου, προκειμένου να δοθούν οι πρέπουσες λύσεις.
Αν στο παρελθόν οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας μού ζητούσαν το τι και πώς πρέπει να γίνει, σήμερα δε θα είχαν σβηστεί σχεδόν καθόλου τα γράμματα του κειμένου ούτε το υπόβαθρο θα θύμιζε “γέφυρα πλοίου”».