Οικονομάκου: «Απαραίτητη η οικονομική συμβολή των σωματείων για να λειτουργήσουν οι αθλητικοί χώροι»


 

 

Του Νίκου Μπαλόπουλου

 

 

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα και αναλογιζόμενη τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στην αθλητική κοινωνία του Δήμου Καλαμάτας, ειδικότερα στα σωματεία που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις της Τέντας, του Κλειστού του Δημοτικού Σταδίου και του Κολυμβητηρίου, η πρόεδρος του Κοινωνικού και Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Μαρία Οικονομάκου, θέλησε να δικαιολογήσει, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί στα γραφεία του Φορέα, την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. για υποχρεωτική καταβολή χρημάτων από την πλευρά των συλλόγων.
Η κα Οικονομάκου, ιδιαίτερα φορτισμένη και, όπως φάνηκε, στενοχωρημένη, μίλησε για λάθη των προηγούμενων ετών, μεγάλες μειώσεις των επιχορηγήσεων και ανάγκη είσπραξης των χρημάτων αυτών, προκειμένου να λειτουργήσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις…
«Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της Αγγέλως, μεγάλης φίλης του αθλητισμού και της Καλαμάτας. Ελπίζω να πηγαίνει σ’ έναν πολύ καλύτερο κόσμο.
Ας έρθουμε, όμως, στα δικά μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει σωρεία προβλημάτων στις αθλητικές υποδομές του Δήμου μας. Έχουν γραφτεί πολλά για τα συγκεκριμένα προβλήματα, κάποια ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχω κατ’ εξακολούθηση  αναφέρει πως, όποια στιγμή επιθυμείτε, μπορείτε να με ρωτάτε για οποιοδήποτε θέμα. Δυστυχώς, κάποιες φορές αυτό δεν έγινε.
Ξέρετε ότι η επιχορήγηση που εισπράττουμε έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, στο 60%, και το γεγονός αυτό μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Εδώ και τέσσερα χρόνια παλεύουμε για την αλλαγή του πανιού της Τέντας, όμως η Πολιτεία έχει αθετήσει όσα είχε υποσχεθεί. Ήμασταν έτοιμοι να συμβάλλουμε μ’ ένα ποσοστό στην αλλαγή, όμως η Πολιτεία δεν έκανε όσα υποσχέθηκε. Είπαμε, λοιπόν, να βάλουμε ένα συμβολικό ποσό, μέσα σε μια δύσκολη περίοδο και εν μέσω κρίσης, για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τις εγκαταστάσεις και να κάνουμε κάποιες μικροεπεμβάσεις. Συναντήσαμε, όμως, μεγάλες αντιδράσεις. Πράγματι και εμείς φέρουμε ευθύνη, έχουμε κάνει λάθη. Πολλά, όμως, θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα, χωρίς να φθάσουμε σ’ αυτή την κατάσταση. Άκουσα και διάβασα ότι υπήρξαν τραυματισμοί στην Τέντα, οι οποίοι προήλθαν από τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στο πανί. Δυστυχώς για μας, δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις ατόμων, ήρθε και η κρίση, δυσκολεύοντας τις προθέσεις μας. Έχουμε βάλει συνεργεία καθαριότητας, θέλοντας να διατηρούμε τους χώρους σε καλή κατάσταση, βλέπουμε όμως ότι κάποιες ομάδες δε διευκολύνουν τα πράγματα.
Όσον αφορά στις παρεμβάσεις, υπάρχει μελέτη για την Τέντα, με εργασίες σε αποδυτήρια, θερμοσίφωνες κ.ά, αλλά και για το Στάδιο- εκεί, εάν εξελιχθούν τα πράγματα θετικά, θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Περιμένουμε, όμως, να εγκριθούν οι μελέτες. Σήμερα μπήκε πετρέλαιο στην Τέντα. Ό,τι μπορούμε από την πλευρά μας το κάνουμε. Η αλήθεια είναι, όμως, πως μπορούμε να κάνουμε μονάχα πρόσκαιρες μικροεπεμβάσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Δε θέλαμε τα χρήματα των σωματείων, όμως είναι αναγκαία η είσπραξη για να διατηρούμε ευπρεπείς τους χώρους και να μπορούμε να τους λειτουργούμε. Άποψή μας ήταν πως έπρεπε να μπει ένα ποσό, γνωρίζοντας πως κάποιοι δε συμφωνούν. Ως Δ.Σ. του Αθλητικού Φορέα θέσαμε τα συγκεκριμένα ποσά, θεωρώντας επιτακτική ανάγκη την είσπραξή τους και ίσως αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό.
Όσον αφορά στο κολυμβητήριο, και εκεί κάναμε κάποιες παρεμβάσεις, όπως, για παράδειγμα, με την κουβέρτα (ισοθερμικό κάλυμμα), ενώ θα γίνουν κάποιες ακόμη, όπως το βάψιμο των βατήρων αλλά και η λειτουργία κυλικείου. Προσανατολιζόμαστε προς την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων, μέσα και από μια δωρεά. Εφόσον γίνει, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια. Ως Διοικητικό Συμβούλιο λάβαμε υπ’ όψιν τις προτάσεις των σωματείων, σχετικά με τη χρήση του κολυμβητηρίου και την εξοικονόμηση κάποιων πόρων. Με βάση τις απαντήσεις τους αποφασίσαμε να κλείσει το κολυμβητήριο από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 14 Γενάρη, και αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση, κρατώντας το ανοιχτό για τη συνέχεια. Αναγνωρίζουμε κάποια λάθη, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Μονάχα έτσι θα κρατήσουμε τις εγκαταστάσεις ανοιχτές. Και άλλοι Δήμοι έχουν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη οδό και τα σωματεία το αποδέχθηκαν. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, όμως ο Δήμος και ειδικότερα ο Φορέας έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, εισπράττοντας πολύ λίγα χρήματα από αυτά που του αναλογούν. Θέλουμε την κατανόηση και τη στήριξη των σωματείων».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Οικονομάκου, που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, δεχόμενη πολλές φορές προσωπικές επιθέσεις.
Σαφέστατα ο Φορέας δεν εισπράττει τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για να λειτουργήσει τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, ωστόσο πρέπει να αντιληφθεί τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν και τα σωματεία. Με συνεννόηση και καλή διάθεση, όλα γίνονται.
Η κα Οικονομάκου επισήμανε, ωστόσο, κλείνοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει τα σωματεία να καταθέσουν τα αθλητικά τους στοιχεία και τα χρήματα που αναλογούν και στην περίπτωση που δεν «ανταποκρίνονται», τότε θα απομακρύνονται από τους αθλητικούς χώρους.
Αναλυτικά η λίστα  με τα ποσά τα οποία οφείλουν να καταβάλουν τα σωματεία των συγκεκριμένων αθλητικών χώρων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Τα σωματεία υδατοσφαίρισης και κολύμβησης υποχρεούνται να καλύψουν τις ανάγκες χλωρίωσης.

ΤΕΝΤΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Οι ομάδες που έχουν ακαδημίες και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις Σάββατο και Κυριακή πρωί, πρέπει να δίνουν 100 ευρώ το μήνα. Το ίδιο ποσό αντιστοιχεί στις ομάδες εθνικών κατηγοριών, 75 ευρώ για ομάδες Α΄ κατηγορίας, 50 ευρώ β΄ κατηγορίας και 30 ευρώ για ομάδες Γ΄ κατηγορίας.

ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ «Π. ΜΠΑΧΡΑΜΗΣ»
75 ευρώ το μήνα για ομάδες Α΄   κατηγορίας, 50 ευρώ γι’ αυτές της Β΄ Τοπικής και 30 για τη Γ΄ τοπική κατηγορία.

Υ.Γ.1. Έχοντας νωπές τις μνήμες των πρόσφατων τραυματισμών στο γήπεδο της Τέντας, τόσο του Παναγιώτη Αρβανίτη όσο και του Γεωργούλα του Αγρινίου, αλλά και του Παπαδάκου του Σπαρτιατικού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μοναδική λύση θα ήταν η αλλαγή του πανιού, που δείχνει με τα τωρινά δεδομένα μακρινό όνειρο. Ελπίζουμε ότι με την τοποθέτηση πετρελαίου και την καλή θέρμανση, οι πιθανότητες σοβαρών τραυματισμών θα μειωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν πολλοί αθλητές και αθλήτριες.

Υ.Γ. 2. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δεν προχώρησε, γιατί ο Δήμος δεν ήταν σε θέση να καλύψει το ποσοστό του. Θα ήταν μια εξαιρετική λύση για το κολυμβητήριο της Καλαμάτας.