Ορκώμοσια ΤΕΙ Καλαμάτας: Όταν η χαρά γίνεται ένα με την απαισιοδοξία…και στο βάθος μετανάστευση


Ορκωμοσία είχαμε χθες στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου σπουδαστές της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας παρέλαβαν το πτυχίο τους. Ως πτυχιούχοι πλέον βγαίνουν από σήμερα στην αγορά εργασίας.

Μπορεί η χθεσινή να ήταν μια χαρούμενη μέρα, την οποία περίμεναν καιρό οι σπουδαστές, όμως ελάχιστοι ήταν αισιόδοξοι, ενώ σε αρκετούς περνά η σκέψη να φύγουν από την Ελλάδα.
Το «Θ» μίλησε με κάποιους σπουδαστές και σας παρουσιάζει τις απαντήσεις τους:

 

Κωνσταντίνα
«Σήμερα αισθάνομαι περίεργα. Δεν το πιστεύω βασικά. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, γιατί νομίζω ότι, άμα χάσουμε και την αισιοδοξία μας, τότε πάει, καταστραφήκαμε.Σκέφτομαι πλέον να κάνω μεταπτυχιακό, επειδή δε βρίσκω εύκολα δουλειά, έστω για να μην κάθομαι. Η Καλαμάτα θα μου λείψει πολύ, πάντως, καθώς ήμουν πέντε χρόνια εδώ».

 

Αθανασία
«Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά σήμερα, νιώθω περήφανη και είμαι πάρα πολύ αισιόδοξη γενικότερα, όχι τόσο για εδώ, στην Ελλάδα. Σκέφτομαι να φύγω για το εξωτερικό. Είμαι από τη Ζαχάρω, στο ΤΕΙ ήμουν 6,5 χρόνια, αλλά θα μείνω στην Καλαμάτα».

 

Σίλβια
«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. Αισθάνομαι από τη μία χαρούμενη για τους κόπους τόσων χρόνων, όμως από την άλλη ξέρω ότι αυτό το χαρτί θα το κρεμάσω κάπου και θα είναι εντελώς άχρηστο. Βασικά, δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίσω. Όσες σπουδές κι αν κάνεις και 100 χρόνια να σπουδάζεις, εδώ δεν πρόκειται να βρεις δουλειά.Είμαι από τη Ζάκυνθο, αλλά θα μείνω πλέον εδώ, αφού παντρεύτηκα».

 

Δημήτρης
«Σήμερα παίρνουμε πτυχίο. Θα δούμε τώρα τι θα γίνει από εδώ και πέρα.Είμαι φοιτητής από το 2002, οπότε δε σκέφτομαι να συνεχίσω τις σπουδές μου.
Η Καλαμάτα, όμως, θα μου λείψει πολύ».

 

Κωνσταντίνος
«Σήμερα νιώθω πολύ όμορφα, δεν είμαι όμως αισιόδοξος. Το πτυχίο μου το περίμενα 14 χρόνια και δε με παίρνει πια να συνεχίσω τις σπουδές. Είμαι μεγάλος. Είμαι από το Βόλο και θα σκέφτομαι συνέχεια την Καλαμάτα».

 

Μαρία
«Απαλλάχτηκα από σένα απαλλάχτηκα… Είμαι αισιόδοξη, εργάζομαι ήδη και το σκέφτομαι αν θα συνεχίσω για μεταπτυχιακές σπουδές. Είμαι από την Αθήνα και η Καλαμάτα μού λείπει ήδη, τόσο που σκέφτομαι να γυρίσω ξανά και να μείνω μόνιμα».

 

Μιχάλης
«Είμαι ευτυχισμένος σήμερα, είναι μια μεγάλη μέρα για μένα, ενώ θα συνεχίσω να ζω στην Καλαμάτα, γιατί κατάγομαι από αυτή».

 

Νάσος
«Είναι η μέρα που περιμένει κάθε φοιτητής. Η ορκωμοσία για το πρώτο πτυχίο δεν ξεχνιέται ποτέ. Τα συναισθήματά μου είναι πολλά. Αισιόδοξος εργασιακά δεν μπορεί να είναι κανείς αυτή τη στιγμή, το μόνο που κοιτάς είναι να εξειδικευτείς σε κάτι, ώστε να γίνεις καλός σε αυτό και να μπορείς να επιβιώσεις. Όμως, το πτυχίο από μόνο του αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να επιφέρει αισιοδοξία. Θα προσπαθήσω να κάνω μεταπτυχιακό είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση