Ο Δήμος Καλαμάτας «κλείνει… τρύπες» με την αξιοποίησή των «ασημικών»


 

«Σανίδα σωτηρίας» στην ακίνητη περιουσία των Δήμων, που επί χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτη, αναζητά η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων. Με το Μνημόνιο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι Δήμοι τρέχουν τώρα να καλύψουν «μαύρες τρύπες» και να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς, καθώς οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές προβλέπουν αυτόματο «κούρεμα» των κονδυλίων σε περίπτωση που οι προϋπολογισμοί τους είναι ελλειμματικοί.

Μάλιστα, προβλέπεται και η δυνατότητα δραματικών αυξήσεων των δημοτικών τελών, κυρίως του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ένα «χαράτσι» που ασφαλώς θα έχει πολιτικό κόστος για τους δημάρχους εν όψει των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών το 2014.
Βέβαια, ο Δήμος Καλαμάτας δεν αντιμετωπίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, οικονομικά προβλήματα, αλλά με δεδομένο το οικονομικό τοπίο στη χώρα, προσπαθεί να… μαγειρέψει πριν πεινάσει. Για το λόγο αυτό η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα κληροδοτήματα, ξεκινώντας από τα πλέον προβληματικά.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», η αρχή θα γίνει με το κληροδότημα «Αικατερίνης Χανδρινού», για το οποίο αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να ληφθεί απόφαση πώλησης. Ως γνωστόν, πρόκειται για κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς στην Αθήνα. Ο Δήμος θα ζητήσει από τη ΔΟΥ της περιοχής την αντικειμενική του αξία και στη συνέχεια από την Υπηρεσία Κληροδοτημάτων έγκριση για εκποίηση. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών το κτήριο θα βγει σε πλειστηριασμό.
Σειρά παίρνει το «Κληροδότημα Δραγώνα», στο οποίο ο Δήμος έχει στην κατοχή τα 3/4 των αξιών του. Πρόκειται για μια ημιτελή κατοικία στην Κηφισιά, μια τριώροφη οικοδομή στα Πατήσια, ένα διαμέρισμα στην οδό Αχαρνών, ένα οικόπεδο στα Κάτω Πατήσια 350 τετραγωνικών μέτρων που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, καθώς και δύο καταστήματα και μία αποθήκη στην πλατεία Βάθης. Για όλα τα παραπάνω ακίνητα ο Δήμος έχει έρθει σε συνεννόηση με τους συνιδιοκτήτες, οι οποίοι και συμφωνούν για την εκποίησή τους.
Ως δύσκολη από νομικής άποψης κρίνεται η κατάσταση με το κληροδότημα «Παπακωνσταντίνου», που πήρε ο Δήμος Καλαμάτας ως «προίκα» από τον πρώην Δήμο Θουρίας. Κι αυτό, γιατί υπάρχουν αρκετοί κληρονόμοι, που είναι δύσκολο να βρεθούν. Πάντως, η Δημοτική Αρχή έχει ορίσει δικηγόρο για το συγκεκριμένο θέμα. Το κληροδότημα περιλαμβάνει ένα διώροφο κτήριο στο Περιστέρι και καταστήματα στην οδό Πανόρμου.
Στη διαδικασία αξιοποίησης βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Αχίλλειον», στον πεζόδρομο της Αριστομένους, αλλά η διαδικασία που έχει προκριθεί δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω κληροδοτήματα. Το κτήριο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «JESSICA» και θα αξιοποιηθεί με την κατασκευή γραφείων στον πρώτο όροφο και ενοικίαση καταστημάτων στο ισόγειο. Η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει σχέση με το πρόγραμμα ανακεφαλοποίησης των τραπεζών.