Π. Τατούλης: «Το έργο στη Μεσσηνία ξεπερνά τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις»


ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, από την Καλαμάτα, στην οποία βρέθηκε για λίγες ώρες

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε για το θέμα του διαγωνισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων πως το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος, ότι υπογράφεται η ΚΥΑ για τα έργα του «Ταμείου Μολυβιάτη», αλλά και την ένταξη οδικών έργων.

Κατά τον απολογισμό που έκανε, ανέφερε ότι το έργο που υλοποιείται στη Μεσσηνία από την Περιφέρεια ξεπερνά κατά πολύ τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Έργα

Ξεκινώντας ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η ένταξη του οδικού έργου Γαργαλιάνοι – Βάλτα, με προϋπολογισμό 2.027.000 ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στο οδικό έργο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, λέγοντας ότι προχωρούν οι διαδικασίες ένταξής του ώστε να ολοκληρωθεί. Μάλιστα, το χαρακτήρισε πολύπαθο έργο, υποστηρίζοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο με τις αποφάσεις των δικαστηρίων έχει επιβαρυνθεί για απαλλοτριώσεις με 9 εκατομμύρια  ευρώ.

Για το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι- παράκαμψη Φιλιατρών, είπε ότι εντός του Ιανουαρίου θα έχουν κατατεθεί τα τεχνικά δελτία και υπάρχει ωριμότητα του φακέλου, ώστε να ενταχθεί για χρηματοδότηση.

Για το δρόμο προς Αρχαία Μεσσήνη, ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης, θα φθάσει τα 50 εκατ. ευρώ, ετοιμάζεται ο φάκελος και τέλος Ιανουαρίου θα έχουν τελειώσει οι εκκρεμότητες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Για τα έργα του «Ταμείου Μολυβιάτη», ανακοίνωσε ότι μπήκε η πρώτη υπογραφή στην ΚΥΑ από τον υπουργό Οικονομικών και απομένει υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Η Μεσσηνία από το «Ταμείο Μολυβιάτη» προσβλέπει σε έργα ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις τελευταίες δημοπρατήσεις έργων για τη συντήρηση του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου της Μεσσηνίας, στην ολοκλήρωση τον επόμενο μήνα της εισόδου της Κορώνης, ενώ μίλησε για εμπλοκή στο οδικό έργο Τζάννε – Καλαμάκι λόγω ενστάσεων στο διαγωνισμό, η οποία πάντως θα ξεπερασθεί σύντομα.

«Όλα τα μεγάλα έργα, σε επίπεδο Δημοτικών Αρχών και Περιφερειακής Ενότητας, είναι στο σύνολό τους έργα που έχουμε εντάξει εμείς στο ΕΣΠΑ. Αυτό αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας, αλλά κα το υψηλό επίπεδο πιέσεων που δέχονται όλοι οι θεσμικοί φορείς. Δεν υπάρχει περιοχή στη Μεσσηνία που να μην υπάρχουν παρεμβάσεις», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.

ΕΣΠΑ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στον τομέα της υγείας και τις υποδομές της, μιλώντας για τις παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, αλλά και στα σχολικά έργα και σε έργα που σχετίζονται με τον τομέα του Πολιτισμού και τα μνημεία μας.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του Πολιτισμού, είπε ότι είναι έργα που δε γίνονται ούτε από τους δημάρχους ούτε από το Υπουργείο, αλλά από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία έχει αναλάβει την υλοποίηση του Leader, καθώς και την ανέγερση του μνημείου εκτελεσθέντων κατά τη Γερμανική Κατοχή, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα θα βρίσκονται στη διάθεση όποιου θελήσει να υλοποιήσει το εν λόγω έργο.

Πρωτοποριακό χαρακτήρισε ο κ. Τατούλης και το έργο προστασίας των ακτών της Μεσσηνίας, που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην περιοχή Ακρογιαλίου και Μ. Μαντίνειας, ενώ σύντομα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και για τις περιοχές Παλιόχωρας και Κιτριών. Για το λιμάνι της Κυπαρισσίας, είπε ότι η Περιφέρεια παρακολουθεί το θέμα και αναζητά τα χρήματα για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Σκουπίδια

Όσον αφορά στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα υπάρχει ο τελικός ανάδοχος του έργου: «Στο θέμα αυτό, όμως, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Οι Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να κατανοήσουν το πρόβλημα και θα πρέπει να σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα εξαιρετικά στο επίπεδο της καθημερινότητας. Θα πρέπει να αναλάβουν ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης, ώστε να προχωρήσουμε έτσι όπως έχουμε συμφωνήσει. Είναι μεγάλη ντροπή για εμάς, τα σκουπίδια μας να μεταφέρονται και να θάβονται σε όμορες περιοχές, σε ανεξέλεγκτα μέρη, σε ανεξέλεγκτους ιδιωτικούς ΧΑΔΑ που μολύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν προβλήματα στη δημόσια υγεία».

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη δημιουργία του πρώτου ΣΔΙΤ, με στόχο την επαναλειτουργία του συνόλου του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου. «Σε αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθεί και η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Το δικό μας τμήμα δέχτηκε επενδύσεις την τελευταία δεκαετία πάνω από 115 εκατ. ευρώ και είναι προσβολή η μη αξιοποίησή του. Το τρένο θα είναι κατεξοχήν τουριστικό, ενώ θα αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές κατά μήκος του δικτύου και θα έχει και μεταφορικό και εμπορικό έργο», σχολίασε.

Τέλος, αναφέρθηκε στις αεροπορικές εταιρείες που θα εκτελούν δρομολόγια από την Καλαμάτα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους τσιγγάνους, είπε ότι το θέμα θα εξετασθεί σε περιφερειακό επίπεδο και αναζητούνται χρήματα για να γίνουν παρεμβάσεις στην κατασκήνωση στην Μπιρμπίτα.