Σκληρές οι πρώτες αντιδράσεις από βουλευτές της Ηλείας για την «κουρεμένη» Ολυμπία οδό


 

Δεν μπορώ να ψηφίσω τη σύμβαση δηλώνει ο Γιώργος Κοντογιάννης

 

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

Δεν είναι μόνο ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος που πνέει μένεα μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Κ. Χατζηδάκη και Στ. Καλογιάννη για το «κούρεμα» της Ολυμπίας Οδού.
Το ίδιο σκληρές είναι και οι πρώτες δηλώσεις από τους βουλευτές του Νομού Ηλείας, οι οποίοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από την απόφαση για κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης (Ν.Δ.), δήλωσε: «Οι ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού για τα δημόσια έργα επιβεβαίωσαν τους φόβους όλων μας ότι η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το τμήμα που έχει σχέση με την Ηλεία, παραπέμπεται στις καλένδες.
Οι διαβεβαιώσεις περί τριετούς χρονικής μετάθεσης του έργου δεν προσφέρουν καμία εγγύηση για ολοκλήρωσή του, πολύ περισσότερο όταν το ίδιο το κράτος έρχεται να αναιρέσει τις ψηφισμένες από το Κοινοβούλιο δεσμεύσεις του, πέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση της αρχικής σύμβασης, από τα ίδια κόμματα που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ).
Η κυβέρνηση έχει χρέος να τηρήσει τα υπεσχημένα και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης ενός έργου που τουλάχιστον έως τον Πύργο έχει προχωρήσει σε ποσοστό 30%.
Η τύχη της Ηλείας θα κριθεί από τις δικές μας αντιδράσεις. Οι ευθύνες όλων μας είναι ιστορικές απέναντι στα παιδιά μας, που απαιτούν ασφαλές οδικό δίκτυο, αλλά και απέναντι στο μέλλον ενός τόπου που, για να μπει στην τροχιά ανάπτυξης, το πρώτο που χρειάζεται είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος.
Τη σύμβαση, όπως την παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, δεν μπορώ να την ψηφίσω. Προσωπικά αρνούμαι να προσυπογράψω την καταδίκη του τόπου που με γέννησε και των πολιτών που με εμπιστεύονται από το 2004 έως σήμερα. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει στην Ηλεία αυτά που της χρωστάει. Η πολύπαθη Ηλεία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Φτάνει πια».
Σε ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της βουλευτού Ηλείας, Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη (ΣΥΡΙΖΑ): «Οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης, υποκύπτοντας πολύ εύκολα στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των τραπεζιτών, ξέχασαν πολύ γρήγορα τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες ότι το έργο της Ολυμπίας Οδού δε θα σταματήσει στην Πάτρα.
Αλήθεια, δε μας είπαν οι κύριοι της συγκυβέρνησης με τι κριτήρια πάρθηκε αυτή η απόφαση που ακούσαμε δια στόματος κυρίου Χατζηδάκη; Με κοινωνικά και αναπτυξιακά; Ή μήπως ο μόνος γνώμονάς τους ήταν τα κέρδη και τα οφέλη των παραχωρησιούχων;
Μάλλον το δεύτερο, καταδικάζοντας έτσι έναν ολόκληρο πολύπαθο νομό σε συγκοινωνιακό και, προπάντων, αναπτυξιακό  αποκλεισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συνεχιστεί το έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.
Αποτελεί πραγματικά μεγάλη ειρωνεία, την ίδια ώρα που ανακοινώνεται η διακοπή του έργο της Ολυμπίας Οδού, οι συγκυβερνώντες να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι των κατοίκων του νομού, “ξεθάβοντας” το Ταμείο Μολυβιάτη. Δε μας είπαν, όμως, πώς βρέθηκαν ξαφνικά αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Γεννιέται το ερώτημα τι θα πράξουν οι κάθε είδους αιρετοί  του νομού, οι προσκείμενοι στη συγκυβέρνηση, που απειλούσαν είτε να παραιτηθούν είτε να ρίξουν την κυβέρνηση… Αναμένουμε».