Σπείρα από τη Βοιωτία είχε ληστέψει την Εθνική στην Κυπαρισσία το 2011


 

 

Σπείρα Ελλήνων και Αλβανών που είχε ορμητήριο στη Βοιωτία διέπραξε τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Κυπαρισσίας τον Απρίλιο του 2011, καθώς και ληστείες σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Τον Απρίλιο του 2011, τρεις άγνωστοι, αφού έσπασαν με βαριοπούλα την εσωτερική γυάλινη πόρτα του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος στην πλατεία της Κυπαρισσίας, υπό την απειλή όπλων πήραν περίπου 2.000 ευρώ.

Είχαν τραυματίσει και αστυνομικό
Η σπείρα είχε διαπράξει πλήθος ληστειών σε τράπεζες, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ και χρηματαποστολές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και της Αργολίδας. Εξιχνιάσθηκαν οκτώ ένοπλες ληστείες και δύο απόπειρες ληστειών. Στην Αργολίδα, μετά από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα, κατά την καταδίωξή τους οι δράστες είχαν πυροβολήσει και τραυματίσει αστυνομικό.
Συνελήφθησαν, με εντάλματα σύλληψης, τρία μέλη της σπείρας, δύο Έλληνες και ένας Αλβανός, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένας Αλβανός, ο οποίος θεωρείται αρχηγός της ομάδας και είναι προφυλακισμένος στις Φυλακές Ιωαννίνων, επειδή το Μάρτιο συνελήφθη μαζί με άλλον Αλβανό στην Ηγουμενίτσα να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό.
Η λεία που αποκόμισαν από τις ληστείες τα μέλη της σπείρας υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ.
Οι συλλήψεις έγιναν προχθές το πρωί σε Βοιωτία και Αττική. Τα δε μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο περιοχές της Βοιωτίας.
Για τις ληστείες έκλεβαν αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους και μετά τα εγκατέλειπαν. Επίσης, φρόντιζαν να διαθέτουν βαρύ οπλισμό με σημαντική ισχύ πυρός (πολεμικά τυφέκια, υποπολυβόλα και πιστόλια).

Βαρύς οπλισμός
Εκτός από τη ληστεία στην Κυπαρισσία, μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί: ένοπλη ληστεία στο κατάστημα της ΔΕΗ Θηβών, ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Σπάρτη Λακωνίας, ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νέα Ιωνία Αττικής, ένοπλη ληστεία στο κατάστημα ΕΛΤΑ Βαγίων Βοιωτίας, όπου ακινητοποίησαν αστυνομικό που εκτελούσε συνοδεία πεζής χρηματαποστολής αποσπώντας το υπηρεσιακό του πιστόλι, ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στα Βάγια Βοιωτίας, ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή ιδιωτικής εταιρείας έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ Θηβών, απόπειρα ληστείας σε ταχυδρομικό διανομέα των ΕΛΤΑ Κυριακίου Βοιωτίας και απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας στο Άργος, όπου η άμεση προσέγγιση αστυνομικών δυνάμεων ματαίωσε τα σχέδιά τους. Οι δράστες δε δίστασαν τότε, μετά από καταδίωξη, να ανοίξουν πυρ κατά περιπολικού οχήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας αστυνομικός.
Μετά από έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων στο Μελισσοχώρι Θηβών και στα Βάγια Βοιωτίας βρέθηκαν: ένα καλάσνικοφ με 3 γεμιστήρες και 46 φυσίγγια, 2 πιστόλια με τις γεμιστήρες τους, 2 πιστόλια με γεμιστήρες εκ των οποίων το ένα REPLICA, εκρηκτική ύλη TNT βάρους 816 γραμμαρίων και βραδύκαυστο φυτίλι μήκους 140 εκατοστών, ένα ζευγάρι χειροπέδες και ένα ζευγάρι μαύρα μάλλινα γάντια, πλήθος κινητών τηλεφώνων και διάφορες προσωπικές σημειώσεις, χασίς 5,8 γραμμαρίων και μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Σε βάρος των τεσσάρων δραστών σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα; σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κλοπών τροχοφόρων, απρόκλητης σωματικής βλάβης και παραβίασης της νομοθεσίας περί όπλων και περί ναρκωτικών.
Β.Β.