“Στην Εντατική” η Υγεία και στο Νομό Μεσσηνίας


 

Με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως γάντια, το επίπεδο νοσοκομειακής φροντίδας στην Ελλάδα «έχει πέσει» και η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, δήλωσε έπειτα από επίσκεψή του στην Αθήνα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
«Είδα μέρη […] όπου η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αγορά ακόμα και βασικών ειδών, όπως τα γάντια, οι ποδιές και τα πανάκια με οινόπνευμα» είπε ο Μαρκ Σπρένγκερ στο Reuters.
Οι δηλώσεις του έρχονται, μάλιστα, λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του ECDC για επιδείνωση της επιδημίας HIV στην Ελλάδα.
Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω αυτών των ελλείψεων, ο διευθυντής του ECDC αναφέρθηκε, επίσης, στην εξάπλωση πολυανθεκτικών λοιμώξεων.

Το πρόβλημα χρονολογείται πριν από την οικονομική κρίση, αφού η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη χρήση αντιβιοτικών, των οποίων η κατάχρηση ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων. Τώρα, όμως, η κατάσταση λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. «Γνωρίζαμε από πριν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση με τις ανθεκτικές λοιμώξεις, έπειτα όμως από τις επισκέψεις μας σε νοσοκομεία είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε σε αυτή τη μάχη» ανέφερε ο Σπρένγκερ.
Στην απειλή των νοσοκομειακών λοιμώξεων αναφέρθηκε και ο Ρομπέρτο Μπερτολίνι, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη. Όπως είπε στο Reuters, οι περικοπές στο προσωπικό και στους πόρους των νοσοκομείων καθιστούν πιο δύσκολη την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ελέγχου των ασθενειών.
«Οι χώρες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές […] στις αποφάσεις τους για το τι πρέπει να κοπεί και τι να μείνει. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ενδέχεται να επηρεάσει την υγεία του πληθυσμού σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που θα αυξήσει αντί να περιορίσει το κόστος. Αν μια νοσοκόμα πρέπει να φροντίσει δέκα ασθενείς αντί για πέντε χωρίς γάντια μιας χρήσεως, είναι σίγουρα ότι ο ρυθμός μετάδοσης λοιμώξεων θα αυξηθεί ταχύτατα» είπε.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Για την παραπάνω δραματική προειδοποίηση και κατάσταση μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και εκπρόσωπο των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο, Παν. Γιαννόπουλο.
Όπως μας είπε, «αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις βαθμίδες. Από διοικητικό, τεχνικό, νοσηλευτικό έως και ιατρικό. Πραγματικά όλα τα τμήματα λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα. Να φανταστείτε ότι πολλά από αυτά λειτουργούν χωρίς ρεπό και άδειες.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την επάρκεια σε υλικά, δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό θέμα. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις με ελλείψεις σε είδη, αλλά τα κενά καλύπτονται σχετικά γρήγορα. Αν, όμως, συνεχιστούν τα ζητήματα που υπάρχουν με τις εταιρείες και  τις πιστώσεις στην παροχή υλικών, θα υπάρξει θέμα. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι, επειδή γίνεται μια σωστή διαχείριση, δε θα φτάσουμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Τα πάντα, φυσικά, εξαρτώνται από τους πόρους και τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου.
Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν μεγάλα προβλήματα. Θυμίζω ότι τα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είχαν κλείσει τα χειρουργεία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Βέβαια, επαναλαμβάνω ότι όλα είναι θέματα που άπτονται της κεντρικής εξουσίας. Προσωπικά, έχω σοβαρές αμφιβολίες για το αν ξέρουν τι θέλουν. Αν δε δούμε σαφή δείγματα τους επόμενους μήνες, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Δεν έχω δει δείγματα, για παράδειγμα, αν θέλουν να συνεχίσει να λειτουργεί το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τα Κέντρα Υγείας. 
Με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα θεωρώ ότι δεν είναι δυνατό να συντηρηθούν δύο νοσοκομεία στο νομό και τα κέντρα υγείας. Με τις εφεδρείες, τις συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση στις προσλήψεις, δεν υπάρχει άλλη λύση».