Στο μικροσκόπιο 18 Μεσσήνιοι για απότομο πλουτισμό


 

Ειδικούς ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα για τα οποία η αυτόματη διαδικασία του συστήματος «Elenxis» έδωσε ενδείξεις απότομου  πλουτισμού, θα πραγματοποιήσει εκ νέου η Εφορία, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Στόχος είναι η διενέργεια οριστικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων φυσικών προσώπων που δε δήλωσαν εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δεκαοκτώ (18) από τα ονόματα αφορούν στη Μεσσηνία και είχαν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους σε Καλαμάτα, Μελιγαλά και Πύλο.
Πάντως, πληροφορίες του «Θ» λένε ότι ορισμένα από τα ονόματα που αναφέρονται στη… μεσσηνιακή λίστα (περιλαμβάνει, κυρίως, πολιτικούς μηχανικούς και επιχειρηματίες) έχουν προχωρήσει ήδη σε περαίωση των υποθέσεών τους.

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «6 ημέρες», το σύνολο των ονομάτων είναι 1.747 και ανάμεσά τους  βρίσκονται πρώην αρχηγός κόμματος, πρώην υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές, δημοσιογράφοι, εφοπλιστές, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί και επιχειρηματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων δραστηριοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα και, κυρίως, στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
Οι εντολές για τους πρώτους ελέγχους είχαν δοθεί τον Απρίλιο του 2011, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πλούτος που προκύπτει είναι πραγματικός κι αν έχει προέλθει από νόμιμα μέσα, τα οποία μπορούν να δικαιολογήσουν τις διαφορές στα οικονομικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.
Τα φυσικά πρόσωπα είχαν εντοπιστεί από το «Πρόγραμμα υλοποίησης του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής 2010 – 2011», με τη βοήθεια του συστήματος «Elenxis» και για τις ανάγκες των ελέγχων συγκροτήθηκαν 32 ειδικά συνεργεία.
Ωστόσο, οι διασταυρώσεις προχώρησαν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ προβλήματα στη διαδικασία δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για μεταφορά των ελέγχων σε όλες τις ανοικτές υποθέσεις στα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα, ενέργεια που… «μηδενίζει» τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη