Aνδρέας Λοβέρδος: «Να παλέψουμε να πάρουμε πίσω την Ελλάδα» (βίντεο & φωτογραφίες)


 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

 

Περί τα τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες από το αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στην Καλαμάτα ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρ. Λοβέρδος, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση».

«Ξεκινάμε», είπε χαρακτηριστικά, «να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας» και πρόσθεσε ότι το βασικό της πρόβλημα είναι η πολιτική της. «Εμείς, λάβαμε την πρωτοβουλία να σπάσουμε τις σχέσεις μας με το κακό μας παρελθόν».

 

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Λοβέρδου, στόχος είναι να αλλάξει αυτό που δεν άλλαξε. Έτσι, αφού κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας ότι «καμία δε διαμόρφωσε σχέδιο άμεσης δράσης για την οικονομία και δεν το έκανε, πήραμε την πρωτοβουλία για ένα νέο πολιτικό χώρο με τη σύγκλιση πολλών», ενώ ανακοίνωσε τους τομείς δράσης όπου μπορούν να γίνουν γρήγορες παρεμβάσεις, όπως στον τουρισμό, τη γεωργία, τη μεταποίηση τροφίμων, τον ενεργειακό πλούτο, τις δυνατότητες κατασκευής, τη ναυτιλία και το εμπόριο, προαναγγέλλοντας ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές μέσα σε έξι μήνες.
Ακολούθως, διευκρίνισε ότι το βιβλίο του είναι στην ουσία ένα πολιτικό μανιφέστο με εξώφυλλο, «μια βάση να πορευτούμε, να συναντήσουμε άλλες και άλλους για μια μεγάλη παράταξη».

 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι όσα θα παρουσιαστούν στα τέλη Ιανουαρίου «θα τα δώσουμε σε όποιον ζητήσει να εφαρμοστεί κάτι. Θα βοηθήσουμε χωρίς ανταλλάγματα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαψεύστηκαν τα συνθήματα
Σε άλλο σημείο είπε πως διαψεύστηκαν τα συνθήματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν έγινε τίποτε και με αφορμή ότι δεν τυποποιείται στο σύνολό του το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, αλλά πωλείται χύμα, κάτι για το οποίο ευθύνονται οι δισταγμοί και η γραφειοκρατία, σημείωσε: «Εμείς θέλαμε το εργαλείο (λάδι) για να χτυπηθεί η ύφεση, αλλά αυτό δεν έγινε. Για αυτό και κάναμε τη ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. (ρήξη). Έχουμε καθήκον να παραδώσουμε μια χώρα καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε». Συμπλήρωσε δε, ότι μπορεί να μειώθηκαν οι εισαγωγές, να αυξήθηκαν οι εξαγωγές, αλλά αυτά είναι σε κίνδυνο, λόγω της ανεργίας και της ύφεσης. «Αν δεν αντιστραφούν, η φτώχεια κι η εγκληματικότητα θα είναι το μέλλον της χώρας μας».

 

 

Κατά των εκλογών, στηρίζει την κυβέρνηση
Εν συνεχεία τάχθηκε κατά της διενέργειας νέων εκλογών και πρότεινε να συνεχιστεί το μοντέλο διακυβέρνησης έως το 2016, ενώ δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά δεν επιθυμεί αξιώματα. Επισήμανε δε ότι αν προκύψει και πολιτική κρίση, μόνο δυσκολίες θα βρίσκονται μπροστά μας με την άνοδο της φτώχειας και της εγκληματικότητας.

 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «πρέπει να πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, κάτι που δεν μπορεί να γίνει όταν χρωστάς», ενώ παρατήρησε ότι οι φόροι σκοτώνουν την οικονομία, καθώς και ότι «οφείλουμε απέναντι στο έθνος και τους πολίτες τη Δικαιοσύνη».

 

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη του κόσμου πως πιστεύει ότι αδικήθηκε, καθώς οι έχοντες δε συνέβαλαν όσο θα έπρεπε και πως η πολιτική για να καλύψει το κενό, έσπευσε να κάνει το εύκολο, την ποινικοποίηση των παραβάσεων.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να σπάσει η «ασφάλεια» των κομμάτων της μεταπολίτευσης, καθώς την ασφάλεια τη δίνει μόνο ο λαός και ζήτησε «να επιστρέψουμε στο “εδώ και τώρα”, φράση που έχασε το νόημά της στα χέρια των φυγόμαχων πολιτικών».

 

Σημείωσε ακόμη ότι δε θα πρέπει να δίνονται χρήματα από το κράτος για την πολιτική, αλλά και να υπάρχει διαφάνεια στις πηγές εσόδων και τα έξοδα, όπως και στο εξωτερικό, και επισήμανε ότι «υπάρχει ανάγκη για ρήξη σε όλα τα επίπεδα και να υπάρχει σχέδιο που όμως να εφαρμόζεται».
Τέλος, μίλησε για την έναρξη από την Καλαμάτα (ήταν άλλωστε η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Κίνησης) ενός μεγάλου οδοιπορικού σε όλη την Ελλάδα, που θα τελειώσει και θα έχει και αποτελέσματα.

 

 

Χαιρετισμοί
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκδότης των εκδόσεων «Ίνδικτος», Μαν. Βελιτζανίδης, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Αργ. Πασσάς, το μέλος της, δικηγόρος Παν. Αλεξανδρής κι ο πρόεδρος της ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ. καθηγητής Δ.Π.Θ. Κώστας Αναγνωστόπουλος.
Στο ακροατήριο ήταν, μεταξύ, άλλων οι βουλευτές Χρ. Αηδόνης και Δημ. Τσιρώνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ι. Αργυράκης, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Στρ. Καλογερέας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Μεσσήνης Νικ. Τζώρτζης και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος.

http://youtu.be/-238N-V3bXM