Αγγελάκας: Δήμοι και Περιφέρεια… εμπόδιο στις μπουλντόζες


 

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ

 

Μ. Αγγελάκας: Ψηφοθηρικοί λόγοι αλλά και εγγενείς αδυναμίες δεν προχωρούν το θέμα

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

 

Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων στη Μεσσηνία και ανά την επικράτεια έχει κλείσει κάποια χρόνια ζωής, κι αυτό επιτρέπει την απόπειρα κριτικής όσον αφορά στα αποτελέσματα. Συνοπτικά, θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής.

Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι αναγνωρίζουν το δίκιο της απόφασης. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, οι μπουλντόζες δεν μπορούν να προχωρήσουν, διότι σκοντάφτουν σε διάφορα προβλήματα: Από τη μια, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις- καθ’ ύλην αρμόδιες για τις κατεδαφίσεις σύμφωνα με τον «Καλλικράτη»- δηλώνουν επιχειρησιακή αδυναμία να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, αφού δε διαθέτουν δικά τους τεχνικά μέσα.

Έπειτα, ενώ είναι υπεύθυνες για σύνταξη και εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης εντός δασών και δασικών περιοχών, για τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία, καθώς και σε δημόσια κτήματα, αρμόδιες είναι οι Κτηματικές Υπηρεσίες και για τα λοιπά αυθαίρετα οι Πολεοδομίες. Οι δύο τελευταίες με τη σειρά τους δηλώνουν αδυναμία παραγωγής έργου, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, οι όποιες αποφάσεις να μένουν στα χαρτιά!

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι αρνήσεις των Περιφερειών και των Δήμων να συνδράμουν, κυρίως λόγω ψηφοθηρικών αιτιών. Αν προστεθεί σε όλα αυτά και η μη έγκαιρη χορήγηση πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας.

Τα παραπάνω ομολογεί σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας. Όπως σημείωσε στην «Ελευθεροτυπία», «τα δύσκολα είναι μπροστά. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να καταγράψουμε τα αυθαίρετα στην περιοχή μας. Το επόμενο βήμα είναι να πάνε οι Δήμοι να γκρεμίσουν. Ήδη κοινοποιούνται τα έγγραφα για τα αυθαίρετα που έχουν τελεσιδικήσει. Έχουμε την αίσθηση ότι οι δήμαρχοι δε θα το κάνουν για ψηφοθηρικούς λόγους, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να τους εγκαλέσουμε και να ζητήσουμε πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, για να προχωρήσουμε μόνοι μας στις κατεδαφίσεις».

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Θ», σύμφωνα με την καταγραφή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στο Νομό Μεσσηνίας έχουν καταγραφεί συνολικά 91 αυθαίρετα κτίσματα. Εννέα από αυτά είναι σε δάση και δασικές εκτάσεις και ογδόντα δύο (82) σε αιγιαλό και παραλία. Για όλα, δε, τα παραπάνω υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Για δε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν καταγραφεί συνολικά 396.