Αστυνομικοί: «Η Μεσσηνία δεν είναι Ζωνιανά»


 

Δε συνιστούν καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» για το νομό τα φαινόμενα παραβατικότητας που κυριαρχούν, ιδιαίτερα, τους τελευταίους μήνες, θεωρούν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, με σχετική της ανακοίνωση, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης, Ν. Κωνσταντέλος.

 

Οι αστυνομικοί προτείνουν για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας την αναβάθμιση των αστυνομικών τμημάτων, συνιστούν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ώστε μεμονωμένα περιστατικά να μην είναι η αιτία για κάθε μορφής αυτοδικία, ενώ αντιτίθενται στην πρόταση του Δήμου Μεσσήνης για δημιουργία Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην περιοχή.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντέλος σημειώνει ότι «η Μεσσηνία δεν είναι Ζωνιανά» για να χρειάζεται ειδικού τύπου  αστυνόμευση. Η κοινωνία οφείλει να διαχειρισθεί συλλογικά και συμμετοχικά τα προβλήματα που η ίδια παράγει, με κύριο στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων.

 

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Όχι στη δημιουργία Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων

 

 

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον καλλικράτειο Δήμο Μεσσήνης σχετικά με την παραβατικότητα μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, αλλά και την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης, μέσω του κ. δημάρχου, να εξαγγείλει την πρόθεσή της για δημιουργία Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων στο Δήμο Μεσσήνης, με πρότυπο αυτά που έχουν ιδρυθεί και υπάρχουν στην Κρήτη, εμείς, ως καθ’ ύλην αρμόδια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, που γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις ελλείψεις, αλλά και τις αγωνίες των συναδέλφων μας σχετικά με την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, όχι μόνο στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά και σε ολόκληρο το Νομό, αφού δεν καλεστήκαμε, έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας.
Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Μεσσηνία γνωρίζουν τα προβλήματα καλύτερα από οποιουσδήποτε άλλους, αφού εμείς καλούμαστε να δώσουμε λύσεις, εμείς αντιμετωπίζουμε το τοπικό έγκλημα στο σύνολό του, καταθέτοντας και πολλές περιπτώσεις το ανάλογο τίμημα, είτε με αίμα είτε ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, έχοντας γνώση της βαθιάς ευθύνης που έχει επωμισθεί σε εμάς τους αστυνομικούς και που είναι η προστασία της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών, περιμένουμε από οποιονδήποτε αιρετό εκπρόσωπο καλλικράτειου Δήμου τη συνεργασία του, προκειμένου να έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια των πολιτών. Όπως ήδη είναι γνωστό, από το περασμένο έτος έχουμε δημοσιεύσει και έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις μας στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο του νομού.
Για να επαναφέρουμε στη μνήμη όσων δεν ξέρουν ή όσων ξεχνούν εύκολα τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας, κάνοντας σχετικές εξαγγελίες, να επαναλάβουμε ότι πάγια θέση της Ένωσης Αστυνομικών Μεσσηνίας, που κατ’ επανάληψη έχει τονίσει την τραγική έλλειψη αστυνομικών στο νομό, είναι η πλήρης επάνδρωση των τμημάτων με προσωπικό, δηλαδή η πλήρης κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με ταυτόχρονη ανανέωση των υλικοτεχνικών μέσων που έχει στη διάθεσή του το κάθε αστυνομικό τμήμα του νομού. Αυτή είναι η θέση μας ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας.
Αλήθεια, πόσο ρεαλιστικό είναι να δημιουργηθεί Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων στη Μεσσήνη με την πρόσληψη ή την κάθοδο αστυνομικών από διάφορες περιοχές της χώρας και το οποίο θα υπάγεται απ’ ευθείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης τα επόμενα δύο χρόνια δε θα γίνει καμία πρόσληψη στην ΕΛΑΣ;
Εφικτό είναι και αναμένουμε τη βοήθεια από  οποιονδήποτε φορέα ή εκπρόσωπο που πραγματικά ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των πολιτών, ώστε να πετύχουμε από κοινού τον τερματισμό της καθημερινής μετάβασης και την καθημερινή αιμορραγία του προσωπικού, όταν αστυνομικοί από τη Μεσσηνία διατίθενται να εκτελέσουν υπηρεσία σε καθημερινή βάση στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στο 6ο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών Κορίνθου.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη Μεσσηνία στον ίδιο βαθμό με άλλους νομούς της χώρας ως προς τη «βαριά» μορφή εγκληματικότητας… Τα σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά περιόδους, όπως δολοφονίες, εγκληματικές οργανώσεις, έχουν αποκαλυφθεί και εξιχνιαστεί από τις υπάρχουσες Αστυνομικές Υπηρεσίες. Τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων στα μέρη που επιχειρούν έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας…
Κατά την άποψή μας, οι προτάσεις μας τεκμηριώνονται απόλυτα με στοιχεία, φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το τελευταίο τετράμηνο του έτους 2012 στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας – Ασπροχώματος – Παμίσου συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 372 Π.Κ. (Κλοπή) σαράντα εννέα ΡΟΜΑ, σαράντα ημεδαποί και εννέα αλλοδαποί. Με αυτό το παράδειγμα θέλουμε να δείξουμε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε στον απόλυτο βαθμό μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.
Για την πραγματικά αυξητική τάση της παραβατικότητας στην Περιφέρειά μας και προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την ελαχιστοποίησή της, θέση της Ένωσής μας είναι να συσταθεί δίκτυο ή επιτροπή από επιστήμονες, εγκληματολόγους, νομικούς, ψυχολόγους, με την ταυτόχρονη συμμετοχή της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αφήνοντας τελευταίους εμάς, τους αστυνομικούς, έτσι ώστε με πραγματική πολιτική βούληση να βελτιωθεί το χαμηλό βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων αυτών, για να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία. Δανειζόμαστε τις απόψεις και θέσεις του διατελέσαντος εκπροσώπου της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης Εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Άγγελου ΤΣΙΓΚΡΗ, δικηγόρου – εγκληματολόγου, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά στο φύλλο της εφημερίδας «Ελευθερία» στις 18-19/8/2012…: «Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκούς αυξανόμενης εγκληματικότητας στη χώρα μας. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου, καθώς και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς… (Αντιεγκληματική πολιτική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, εκδόσεις Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής, 2003).
Δεν μπορούμε να πούμε ποια θα είναι η κοινωνική πολιτική πρόληψη σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο, καθόσον δεν είμαστε πολιτικοί – αιρετοί και δεν εκλεγόμαστε από την κάθε τοπική κοινωνία.
Ως αστυνομικοί υπηρετούντες την τοπική κοινωνία και ζώντας μέσα σε αυτή, καθώς αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της, πιστεύουμε ότι η παραβατικότητα – εγκληματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αναβάθμιση των υπαρχόντων αστυνομικών τμημάτων, έτσι όπως προαναφέραμε, και όχι με τη δημιουργία νέων Τμημάτων όπως είναι τα ΤΑΕ.
Όλοι οι πολίτες της χώρας αυτής, τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζονται σκληρά και συνιστούμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε μεμονωμένα περιστατικά που είναι καταδικαστέα από όλους μας να μην είναι η αιτία για κάθε μορφής αυτοδικίας από τον οποιοδήποτε πολίτη,  αλλά η αφορμή με κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, έτσι ώστε επιτέλους να εμπεδωθεί στο ακέραιο το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας και περιουσίας όλων ανεξαρτήτως των πολιτών.
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ακραία φαινόμενα βίας και κοινωνικών αποκλεισμών, επιβεβαιώνοντας την πίστη του στα ιδανικά της Δημοκρατίας και στις αρχές του Συντάγματος της χώρας μας.
Ο Πρόεδρος 

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο Γεν. Γραμματέας
ΠΡΙΣΤΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ