Ελληνες φοιτητές στις ΗΠΑ ανοίγουν δρόμο για επενδύσεις στην πατρίδα


 Με εφαλτήριο ένα από τα πλέον καταξιωμένα πανεπιστήμια, το περίφημο Τζονκς Χόπκινς, διοργανώνουν μια σειρά από δράσεις, άλλοτε για να αναδείξουν μια πρωτοβουλία η οποία αφορά τον ελληνισμό και άλλοτε για να συνδράμουν όποιον συμφοιτητή τους έχει ανάγκη.

 

Πολλά από τα μέλη της Ενωσης των Ελλήνων Φοιτητών στο Τζονς Χόπκινς αφιερώνουν τον χρόνο τους έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης αλλά και βοήθειας σε όποιον αναζητά εργασία.

 

Οπως μας λέει ο κ. Γιώργος Πετρόχειλος, πρόεδρος της Ενωσης, πρόκειται για μια μορφή έμπρακτης αλληλεγγύης για φοιτητές ή αποφοίτους πανεπιστημίων που αναζητούν εργασία στις ΗΠΑ. Αλλοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρά τους και άλλοι είδαν τα οικονομικά δεδομένα τους να ανατρέπονται εν μέσω της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα.

 

«Είναι μια προσπάθεια ώστε οι απόδημοι να βοηθούν νέα παιδιά που έχουν ανάγκη να εργαστούν προκειμένου να σπουδάσουν. Σύντομα η προσωπική προσπάθεια πέρασε πλέον μέσα στην Ενωση των Ελλήνων Φοιτητών που αριθμεί 65 άτομα και πήρε πιο οργανωμένη μορφή», συμπληρώνει ο κ. Πετρόχειλος.

 

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο 22χρονος Γιώργος Πετρόχειλος είναι τελειόφοιτος στο τμήμα Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κατά την περίοδο των σπουδών του δημιούργησε ένα ευρύτατο δίκτυο γνωριμιών με επιχειρηματίες και πολιτικούς στις ΗΠΑ.

 

Με την υποστήριξη τους ανάπτυξε ποικίλες δράσεις που έφτασαν έως την προώθηση ιδεών για επενδύσεις στην Ελλάδα έχοντας ως συμπαραστάτη τον κ. Αρη Μελισσαράτο, πρώην υπουργού Οικονομικών της πολιτείας του Μέριλαντ.

 

«Εχω ήδη συνεργαστεί με 4-5 ομογενείς επενδυτές, τους συνόδευσα σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα, για να διερευνήσουν το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασίας και επενδύσεων.

 

Ορισμένοι ανήκουν στην ομάδα των 40 ομογενών, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα μας μαζί με τον Μπιλ Κλίντον.

 

Συναντήσεις
Πραγματοποίησαν συναντήσεις με διακεκριμένους επιχειρηματίες από τον χώρο της ναυτιλίας, των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και επισκέφτηκαν περιοχές όπως η Μεσσηνία, η Βοιωτία και οι Κυκλάδες. Κατά την επίσκεψή τους επίσης είχαν δρομολογηθεί συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και στελέχη της κυβέρνησης για να διαμορφώσουν εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στην αγροτική ανάπτυξη και την ενέργεια.

Επιδίωξή μας είναι αυτό το εγχείρημα να έχει και αντίστροφη διαδρομή. Δηλαδή, η ανάπτυξη συνεργασιών ελληνικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και η αναζήτηση καινοτόμων ιδεών. Ακόμα και η ιστοσελίδα της Ενωσης Ελλήνων Φοιτητών στο Χόπκινς της Βαλτιμόρης δημιουργήθηκε από μια εταιρεία στη Νέα Σμύρνη».

 

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Υποτροφίες σε ταλαντούχα Ελληνόπουλα

«Τώρα ξεκινάμε μια φιλόδοξη προσπάθεια για να… φέρουμε το Τζονς Χόπκινς στην Ελλάδα. Το πανεπιστήμιο έχει ένα πρόγραμμα που διοργανώνει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και αφορά ταλαντούχους νέους», εξηγεί ο κ. Γ. Πετρόχειλος. «Ουσιαστικά παρακολουθεί την εξέλιξη που έχουν παιδιά με πολλές δυνατότητες και ταλέντο, ήδη από τα χρόνια του γυμνασίου. Ζητήσαμε λοιπόν το πρόγραμμα Center of Talented Youth να έρθει και στην Ελλάδα και η διαδικασία θα αφορά μαθητές της γ' γυμνασίου και των τριών τάξεων του λυκείου από όλα τα ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία.

Για το πρόγραμμα θα έρθουν εκπαιδευτικοί από τις ΗΠΑ και σε συνεργασία με ένα ελληνικό σχολείο θα παρακολουθούν την πρόοδο των μαθητών και θα επιλέγονται οι καλύτεροι, στους οποίους θα χορηγείται πλήρης υποτροφία για σπουδές στο Τζονς Χόπκινς». Ανθρωπος-κλειδί για τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων του Τζονς Χόπκινς είναι ο κ. Αρης Μελισσαράτος -υπογραμμίζει ο κ. Πετρόχειλος- άλλοτε ως δωροθέτης των δράσεων και άλλοτε με το ευρύ φάσμα γνωριμιών του. Ο κ. Μελισσαράτος, που είναι συνδεδεμένος με το πανεπιστήμιο, είναι ανώτατο στέλεχος της Westinghouse Electric και έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Μέριλαντ στο παρελθόν. Με τη συνεργασία του σταδιακά πήρε σάρκα και οστά το άτυπο δίκτυο αλληλοβοήθειας και προσφοράς.

www.ethnos.gr