Θετικές οι 4 πρώτες αποφάσεις του 2013 για τα υπερχρεωμένα στο ειρηνοδικείο Καλαμάτας


 

 

Με θετικές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά ξεκίνησε το 2013, αφού ήδη το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε τις πρώτες για τη νέα χρονιά και αναμένεται η καθαρογραφή τους. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές προβλέπουν ακόμα και μηδενικές καταβολές.

Καλά έκλεισε και το 2012, αφού η τελευταία απόφαση που εκδόθηκε και ήδη καθαρογράφτηκε είναι θετική.

Σύμφωνα με αυτή, την αίτηση είχε καταθέσει 53χρονος, ο οποίος είναι άνεργος για περισσότερο από 15 μήνες και άρα έχει μηδενικό εισόδημα, ενώ η σύζυγός του λαμβάνει προνοιακό επίδομα ύψους 313 ευρώ το μήνα.

Η συνολική του οφειλή από στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, σε 7 τράπεζες και μια πιστωτική εταιρεία, ανέρχεται σε 213.299,15 ευρώ.

Έχει τρία ενήλικα παιδιά, τα οποία προσπαθούν να συνδράμουν οικονομικά τους γονείς τους, ενώ ο 53χρονος έχει στην κυριότητά του ένα διαμέρισμα 80 τ.μ., του οποίου η εκτιμώμενη εμπορική αξία είναι 80.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις στο πρόσωπό του για να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Έτσι, αποφασίσθηκε οι μηνιαίες καταβολές προς όλους τους πιστωτές να είναι μηδενικές για ένα χρόνο. Μετά από 8 μήνες το δικαστήριο θα εξετάσει εκ νέου αν έχουν επέλθει μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία και το εισόδημά του.

Εξαιρεί από την εκποίηση την κατοικία του, ενώ μετά από 3 χρόνια θα αρχίσει να καταβάλει 124 ευρώ το μήνα και για 192 μήνες, για τη διάσωση του σπιτιού του. Η καταβολή θα γίνεται χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου και με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο της αποπληρωμής.

Β.Β.