«Κάπνιζα χασίς για να ρυθμίσω το σάκχαρο»…58,5 χρόνια φυλακή έριξε εχθές συνολικά το Εφετείο


 

58,5 χρόνια φυλακή μοίρασε συνολικά εχθές το Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων σε διάφορες υποθέσεις κυρίως ναρκωτικών

 

Φυλάκιση 2 χρόνων με τριετή αναστολή για 200 γραμμ. χασίς σε κάτοικο της Μεσσήνης 
Δύο χρόνια φυλάκισης και 1.000 ευρώ πρόστιμο με τριετή αναστολή και με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ήταν η ποινή που επιφύλαξε χθες το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας σε κάτοικο της Μεσσήνης, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε, μετά από καταγγελία στην Αστυνομία, χασίς συνολικού βάρους 196 γραμμαρίων, σε τέσσερις συσκευασίες.
Ως μάρτυρας κατέθεσε η σύζυγος του κατηγορουμένου, η οποία είπε πως γνώριζε ότι κάπνιζε και πως προσπαθούσε να το κόψει, αλλά και πως το ένα από τα παιδιά τους έχει προβλήματα υγείας.
Στην απολογία του ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν είχε δώσει δόση σε κανέναν και η χρήση χασίς τον βοηθά για να πέφτει το σάκχαρό του.
Για τις ενέργειές του αυτές δέχθηκε την επίπληξη του προέδρου του δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος είναι χρήστης χασίς από ετών και πρότεινε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης μεταμέλειας.
Τελικά, κρίθηκε ένοχος με ελαφρυντικά και του επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή.           
 

 


Σε 12,5 χρόνια καταδικάστηκε Γαργαλιανιώτης για 2,5 κιλά χασίς

 

Μια καταγγελία στη Δίωξη Ναρκωτικών για ύπαρξη φυτείας με 40 χασισόδεντρα στη Φλόκα Γαργαλιάνων, το ένα εκ των οποίων ήταν ξερό και τα υπόλοιπα είχαν ύψος από 3-4 μέτρα, οδήγησε τους αστυνομικούς να στήσουν ενέδρα και να περιμένουν τους καλλιεργητές να εμφανιστούν. Στη φυτεία εμφανίστηκε ένα άτομο, που άρχισε να την περιποιείται και συνελήφθη. Ομολόγησε στους αστυνομικούς την ύπαρξη και άλλων ποσοτήτων χασίς σε διάφορα σημεία, και στο σπίτι του στους Γαργαλιάνους και σε ένα αγροτόσπιτο, που τους υπέδειξε, συνολικού βάρους περίπου 2,5 κιλών, μαζί με μια ζυγαριά ακριβείας.        

Ο άνθρωπος αυτός κάθισε χθες στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών και 6 μηνών και πρόστιμο 8.000 ευρώ, χωρίς η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Χρήστης χασίς και ηρωίνης
Στην απολογία του ανέφερε πως δεν του έφτανε η ποσότητα χασίς και ήταν χρήστης από την ηλικία των 18 ετών. Επίσης, πως είχε πολλά προβλήματα με την υγεία των γονέων του, καθώς ήταν κατάκοιτη η μητέρα του και τη φρόντιζε εκείνος, κάνοντας όλες τις εργασίες και επιβλέποντας τη μεγάλη περιουσία του πατέρα του.
Όσον αφορά στη ζυγαριά που βρέθηκε στην κουζίνα, ισχυρίστηκε ότι είχε αγοράσει ένα αγριογούρουνο και ήθελε να το ζυγίσει, προκειμένου να μην είναι λιποβαρές.
Για τις ποσότητες που ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ανέφερε: «Ήθελα να το βλέπω. Είχα ανασφάλεια αν δεν το έβλεπα, αυτή ήταν η αρρώστια μου».
Είχε φυλακιστεί, όπως προέκυψε, μία φορά στο παρελθόν για καλλιέργεια 12 δέντρων για ιδία χρήση, ενώ, όπως ομολόγησε, είχε αγοράσει την ποσότητα που βρέθηκε σε διάφορα σημεία στο σπίτι του, γι’ αυτό και ήταν διασκορπισμένη σε διάφορες συσκευασίες. «Είχα αγοράσει πολλές ποσότητες από πολλούς και κάπνιζα από όλες τις συσκευασίες. Δεν ήθελα να μου λείψει καθόλου, δεν ήθελα να μείνω καθόλου από χασίς», δήλωσε και πρόσθεσε πως είναι εξαρτημένος και από χασίς και από ηρωίνη. «Ήθελα να κόψω την ηρωίνη, έβλεπα ότι έφευγαν οι δυνάμεις μου και για το λόγο αυτό έβαλα τη φυτεία, αφού με τη χρήση του χασίς δεν είχα τα προβλήματα που είχα με την ηρωίνη», παρατήρησε.
Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας, είπε πως στην αρχή ρουφούσε την ηρωίνη, αλλά μετά, επειδή του προκαλούσε ρινορραγίες, άρχισε να την καπνίζει.
Οι εξηγήσεις που έδωσε, δεν έπεισαν. Η εισαγγελέας είπε πως ο κατηγορούμενος ήθελε να αποφύγει την κατηγορία της συγκομιδής, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη την ποσότητα που κατασχέθηκε για προσωπική χρήση, πρόσθεσε πως δεν είναι τόσο εξαρτημένος από την ηρωίνη όσο από το χασίς και πρότεινε να κριθεί ένοχος για καλλιέργεια, συγκομιδή, κατοχή και εκχέρσωση έκτασης.
Τελικά, κρίθηκε αθώος για την αποθήκευση και ένοχος για τις υπόλοιπες κατηγορίες ως τοξικομανής.

 

 


 

 

Κάθειρξη 10 ετών για κατοχή 2,331 κιλών χασίς

 

Με κάθειρξη 10 ετών, πρόστιμο 5.000 ευρώ και χωρίς η έφεσή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, τιμωρήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας 51χρονος από τα Αρφαρά για καλλιέργεια χασίς.
Στο σπίτι του βρέθηκε συνολική ποσότητα 2,331 κιλών χασίς, με τα 1,535 κιλά να είναι αποξηραμένα.
Ο ίδιος, ένα καλό παιδί και «πολύ καλό μυαλό», όπως κατέθεσε ο τέως δήμαρχος Ανδρ. Καραγιάννης, ανέφερε στην απολογία του ότι άρχισε να κάνει χρήση μόλις γύρισε από το στρατό. Το 1987 καταδικάστηκε για πρώτη φορά ως γνωστός χρήστης, μετά από κατηγορία φίλου του, αλλά αθωώθηκε τελικά. Πρόσθεσε δε, ότι φύτεψε τρία δέντρα για δική του χρήση, προκειμένου να αποφύγει τον προμηθευτή του, ο οποίος πληροφόρησε σχετικά την Αστυνομία.
Ο κατηγορούμενος εξέφρασε την απορία του πώς ενώ υπήρχαν πολλές ζυγαριές στο σπίτι του, επιλέχθηκε μόνο μία, που ήταν χαλασμένη και, όπως τον πληροφόρησαν οι αστυνομικοί, δε θα λαμβανόταν υπόψη. Τελικά, τον πληροφόρησαν πως η ζυγαριά επισκευάστηκε.
Αναφερόμενος στην ποσότητα χασίς που βρέθηκε στο σπίτι του, υποστήριξε ότι ήταν για να δοθεί έμφαση στο ότι είναι έμπορος, καθώς ένα από τα φυτά που ήταν βρεγμένο και κρυμμένο, ζυγίστηκε, όπως είπε, έτσι, μαζί με το σεντόνι που το είχε τυλίξει.
Η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε πως ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι η ποσότητα χασίς που υπήρχε στο σπίτι του είχε συγκομιστεί από την καλλιέργεια των τριών φυτών και πρόσθεσε πως (η ποσότητα) ήταν πολύ  μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει ο νόμος και ίσως σκόπευε να την πουλήσει. Παρατήρησε δε, ότι είναι ένοχος κατά συνήθεια, δεδομένου ότι έχει τρεις αμετάκλητες καταδίκες για το ίδιο αδίκημα.
Τελικά, κρίθηκε ένοχος κατά συνήθεια για καλλιέργεια, χρήση, συγκομιδή και κατοχή, όχι κατ’ επάγγελμα, με ελαφρυντικά.                  
 


Φυλάκιση 4 χρόνων για καλλιέργεια χασίς στο Πανιπέρι με βάση ένα αποτύπωμα

 

Μια φυτεία με 7 χασιδόδεντρα, που είχαν ύψος από 0,10 έως 1 μέτρο, σε έκταση 15 τετραγωνικών στο Πανιπέρι, είχε εντοπίσει προ καιρού, σε μια από τις εξορμήσεις του, το ελικόπτερο της Αστυνομίας. Δύο ημέρες μετά το εντοπισμό της φυτείας έγινε έλεγχος στο χώρο από αστυνομικούς, οι οποίοι δεν είδαν κάποιον εκεί, ωστόσο εντοπίστηκε ένα πλαστικό μπιτόνι των 16 κιλών και ένα άδειο μπουκάλι νερού.
Στο μπιτόνι βρέθηκε μέρος από το αποτύπωμα της παλάμης κατοίκου της περιοχής, ο οποίος έχει κτήματα σε κοντινή έκταση από τη φυτεία και το 1991 είχε απασχολήσει ξανά τις αστυνομικές αρχές για ναρκωτικά.
Το αποτύπωμα ήταν αρκετό για να στοιχειοθετηθεί σε βάρος του η κατηγορία της καλλιέργειας χασίς και να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Οι μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του, είπαν πως εξαιτίας της εργασίας του σε κατασκευαστική εταιρεία που εκτελεί έργα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ήταν σε θέση να τους προμηθεύει αυτά τα μπιτόνια που περιείχαν ορυκτέλαια για τη λειτουργία των μηχανημάτων και αφού τα καθάριζαν, τα χρησιμοποιούσαν για το πότισμα μικρών ελιών και άλλων φυτών. Επίσης, πως όταν επέστρεφε από την εργασία του, ασχολιόταν με την περιουσία του και γενικά δεν είχε δώσει δικαιώματα.  
Η δε φυτεία ήταν σε μικρή απόσταση από το Κεφαλόβρυσο (σημείο απ’ όπου υδρεύεται ολόκληρη η περιοχή).
Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για την απερισκεψία του το 1991 και δήλωσε ότι δεν έχει ασχοληθεί έκτοτε με ναρκωτικά. Πρόσθεσε πως εργάζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία επί πολλά χρόνια και προμήθευε τους συγχωριανούς του που το ζητούσαν με αυτά τα μπιτόνια.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του για την πράξη της καλλιέργειας και πρόσθεσε πως το αποτύπωμά του ήταν φρέσκο και, κατά συνέπεια, το τελευταίο.
Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ανέφερε πως ο εύκολος δρόμος θα ήταν να παραδεχθεί την καλλιέργεια, που θα είχε μικρή ποινή, αλλά ο ίδιος ο κατηγορούμενος δε θέλησε να παραδεχθεί κάτι που δεν έχει διαπράξει.
Τελικά, κρίθηκε ένοχος. Το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία για την ενοχή του, με τον πρόεδρο να ομολογεί πως μειοψήφησε, αφού ζήτησε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ η έφεσή του έχει και ανασταλτικό χαρακτήρα.                     

 


Τέσσερα χρόνια φυλάκισης με 3ετή αναστολή για 12,6 γραμμάρια ηρωίνης

Τέσσερα χρόνια φυλάκισης και 1.000 ευρώ πρόστιμο, με τριετή αναστολή και την έφεσή της να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, καταδικάστηκε χθες ερήμην από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας μια τοξικομανής, η οποία είχε συλληφθεί με 12,6 γραμμάρια ηρωίνης που αγόρασε από άγνωστο πωλητή.
Η ποσότητα χαρακτηρίστηκε μεγάλη και προτάθηκε ο χαρακτηρισμός της ως ένοχης και ως εξαρτημένου χρήστη.
Η τοξικομανής βρίσκεται πλέον για απεξάρτηση στο ΚΕΘΕΑ – Κύτταρο. 

 

Χ.Χ.