Καλά κρατεί ο… χορός των απευθείας αναθέσεων έργων στο Δήμο Καλαμάτας


Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε στη χώρα μας η ρήση του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό», με το γνωστό καταδικαστικό αποτέλεσμα για τον ίδιο και την παράταξή του.

 

Το ίδιο ερώτημα έρχεται και πάλι στην επιφάνεια, και αυτή τη φορά απευθύνεται στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, για την τακτική που ακολουθεί στο θέμα της απευθείας ανάθεσης έργων, διαδικασία που τηρεί σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια, θα έλεγε κανείς.

 

Το πρόβλημα, επαναλαμβάνουμε, όπως σημειώναμε και στο προχθεσινό ρεπορτάζ, δεν είναι αν οι αποφάσεις του δημάρχου είναι «νόμιμες». Το  θέμα είναι αν μπορείς να μοιράζεις δεκαχίλιαρα ευρώ για διάφορα έργα, χωρίς να προβαίνεις καν σε πρόχειρο διαγωνισμό, σε μια αγορά που είναι στην κυριολεξία «στεγνή» και πολλοί επαγγελματίες περιμένουν μια οικονομική ανάσα από το Δήμο Καλαμάτας.

 

Ο τρόπος που χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα η Δημοτική Αρχή «εγείρει» τουλάχιστον μια σειρά πολιτικών ευθυνών.
Πέρα από τα έργα που αναφέραμε την περασμένη Τετάρτη, μέσω της «Διαύγειας» του Δήμου Καλαμάτας, παραθέτουμε σήμερα ορισμένα ακόμα παραδείγματα.
Με απόφαση, λοιπόν, του δημάρχου Παν. Νίκα έγινε απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας «Τεχνική υποστήριξη του Δήμου για ωρίμανση/υλοποίηση μελετών- έργων σχολικών κτηρίων», για την ανάπτυξη δράσεων ενίσχυσης της διοικητικής οργάνωσης του Δήμου Καλαμάτας, ώστε να βελτιώσουν την οργανωτική τους αποτελεσματικότητα για την επιτάχυνση της διαδικασίας ωρίμανσης/υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων από το ΕΣΠΑ. Ποσό ανάθεσης 12.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

 

Επίσης, ο δήμαρχος αποφάσισε την απευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αντλητικών συγκροτημάτων (2012). Συνολικό προσφερόμενο ποσό 13.129,51 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

 

Επιπρόσθετα, με άλλη απόφαση δίνεται η τεχνική υποστήριξη του Δήμου για ωρίμανση/υλοποίηση μελετών έργων βελτίωσης κτηριακού αποθέματος, συνολικού ποσού 12.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

 

Τέλος, σειρά απευθείας αναθέσεων για την προμήθεια φυτικού υλικού στον ίδιο ανάδοχο, ύψους κάθε φορά 1.130 ευρώ.
Και φυσικά, όσο συνεχίζεται το ψάξιμο στη «Διαύγεια», τόσο περισσότερα έργα – με απευθείας ανάθεση- προκύπτουν…