Μπουλντόζες σε 91 αυθαίρετα στη Μεσσηνία


 

Φτάνουν τα 396 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Στόχος, πριν μπουν μπροστά τα μηχανήματα, οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να τα… σώσουν

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Η επιχείρηση καταγραφής με απώτερο σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Μεσσηνίας, έχει ξεκινήσει από το παρελθόν, όταν γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν ο Τ. Αποστολόπουλος.

Σήμερα με τον κ. Μ. Αγγελάκα στη θέση του φαίνεται ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και πλέον η κυβέρνηση ανακοίνωσε (σ.σ. το υπουργείο Περιβάλλοντος) ότι για όσα από τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αιγιαλό, δάση και παραλίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, η διαδικασία θα υλοποιηθεί άμεσα. Στόχος, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και να αποδείξουν ότι ο νόμος εφαρμόζεται.

Βέβαια, επειδή πάντα υπάρχει χρόνος, το ελληνικό Δημόσιο πιστεύει ότι με το μέτρο αυτό θα στείλει στα ταμεία μερικές δεκάδες (στη Μεσσηνία), χιλιάδες ανά την Ελλάδα, ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, αυξάνοντας έτσι τα έσοδά του, που παρά τις «θριαμβολογίες» βρίσκονται στο ναδίρ. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι παρά τις συνεχόμενες παρατάσεις (η τελευταία λήγει στο τέλος Μαίου 2013), αλλά και τις αλλεπάλληλες ευνοϊκές ρυθμίσεις δόσεων και διακανονισμών των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, οι δηλώσεις, λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Πριν προχωρήσουμε, όμως, στην παράθεση στοιχείων για το τι ισχύει στην περιοχή μας, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων είναι σοβαρές και δεν πρόκειται να εξελιχθούν, ως συνήθως, σε ελληνική οπερέτα.

 

 

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Στη λίστα των αυθαιρέτων στο νομό μας, που είναι έτοιμα να παραδοθούν στις μπουλντόζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, επικρατεί η εξής κατάσταση:

Σε δάση και δασικές εκτάσεις υπάρχουν εννέα (9) πρωτόκολλα κατεδάφισης. Αντίθετα, αυτά που βρίσκονται σε αιγιαλό και παραλία φτάνουν τα ογδόντα δύο (82).

Εν όψει των κατεδαφίσεων, ως πρόδρομές ενέργειες προβλέπονται:

Διακοπή της σύνδεσης των υπό κατεδάφιση κτηρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Ενημέρωση του ιδιοκτήτη να αδειάσει το ακίνητο εντός ρητής προθεσμίας. Ενημέρωση του ιδιοκτήτη εντός ρητής προθεσμίας να κατεδαφίσει ο ίδιος και να διαχειριστεί τα υλικά εκσκαφής και ακολούθως ενεργοποίηση των συνεργείων κατεδάφισης που θα πληρώσει το Δημόσιο, καταλογίζοντας στον ιδιοκτήτη να πληρώσει τη σχετική δαπάνη στην εφορία.