Προκαταρκτική της Εισαγγελίας Καλαμάτας για 21 «ύποπτες» συνταξιοδοτήσεις ΟΓΑ


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Προκαταρκτική έρευνα για συντάξεις «μαϊμού», κυρίως του ΟΓΑ, ξεκίνησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, μετά από εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και τις σχετικές λίστες που είχαν αποστείλει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Οι εν λόγω λίστες αφορούν όσους συνταξιούχους δεν εμφανίστηκαν στις τράπεζες κατά το στάδιο της απογραφής που ζήτησε ο ΟΓΑ, με συνέπεια να υπάρχουν υποψίες ότι κάποια άλλα πρόσωπα (π.χ. συγγενικά των δικαιούχων), ίσως, εισπράττουν παράνομα τα ποσά των συντάξεων.

 

Έρευνα στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελική Αρχή της Καλαμάτας θα εξετάσει 21 περιπτώσεις ύποπτων συνταξιοδοτήσεων του ΟΓΑ και μία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα.

Το «πράσινο φως» για εισαγγελική έρευνα και στις 1.040 «ύποπτες» συντάξεις του ΟΓΑ άναψε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, διαβιβάζοντας τα σχετικά στοιχεία του Οργανισμού στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Μάλιστα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον ΟΓΑ να προσδιορίσει επακριβώς τις περιφέρειες και τις διευθύνσεις σε πόλεις και χωριά που διαμένει κάθε ύποπτος και μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική επεξεργασία, έστειλε τα στοιχεία στις εισαγγελίες.

 

Ποινικές διώξεις

Μάλιστα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου  κ. Τέντες έχει ζητήσει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για να ασκηθούν οι κατάλληλες διώξεις, όπου διαπιστωθεί παράνομη είσπραξη συντάξεων.

Η Εισαγγελική Αρχή Καλαμάτας θα αναζητήσει εάν οι δικαιούχοι των συντάξεων έχουν πεθάνει, ώστε να διωχθούν ποινικά αυτοί που συνεχίζουν να εισπράττουν τα ποσά. Ταυτόχρονα, θα διερευνηθεί εάν προκύπτει ευθύνη και για υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών κ.λπ. Σύμφωνα με την παραγγελία του Αρείου Πάγου,  οι έρευνες πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα και σε βάθος, για να διωχθούν ποινικά όλοι οι υπεύθυνοι, να γίνουν τάχιστα οι σχετικές δίκες και να επιστραφούν στο κράτος τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ διαπιστώθηκε ότι περίπου 13.000 συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν μέχρι τέλος του 2012. Σε όσους δεν απογράφηκαν, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης από την 1η Φεβρουαρίου.

Όσοι συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν, θα έχουν τη δυνατότητα απογραφής μόνο στους ανταποκριτές του ΟΓΑ από 15/01/2013, αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά τον απαιτούμενο έλεγχο.