Προσδοκίες για ανάκαμψη στην τοπική αγορά από τις Εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα


 

Θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου

 

 

Σε επίπεδα άνω του 50% αναμένεται να διαμορφωθούν τα ποσοστά των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν και επίσημα σήμερα για τα καταστήματα της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε, πολλά καταστήματα έχουν ξεκινήσει, εδώ και μέρες, να πωλούν τα προϊόντα τους με εκπτώσεις, καθώς η περίοδος των γιορτών δε στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την πτώση του τζίρου στην αγορά.

 

 

Σε δηλώσεις της στο «Θ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λ. Ψηλάκη,  τόνισε ότι η υποτονική κίνηση στην τοπική αγορά τις ημέρες των εορτών θα οδηγήσει τους περισσότερους επαγγελματίες στην υιοθέτηση μεγάλου ποσοστού εκπτώσεων, ώστε να πάρουν οικονομική ανάσα, με δεδομένο ότι το 2012 ήταν μια κακή χρονιά για το λιανεμπόριο.

 

Έτσι, τα… ρέστα τους παίζουν με τις χειμερινές εκπτώσεις οι μικρομεσαίοι έμποροι, οι οποίοι βρίσκονται στην κόψη του… ξυραφιού λόγω της οικονομικής ύφεσης. Οι καταστηματάρχες, εν μέσω μεγάλης βουτιάς της κατανάλωσης αλλά και των φοροεπιδρομών που δέχονται από τα οικονομικά μέτρα, ουσιαστικά δε σταμάτησαν ποτέ τις μειώσεις των τιμών και τις προσφορές, αλλά τώρα, στην επίσημη σεζόν, αναμένεται να εντείνουν τις προωθητικές ενέργειες.
Οι μικροί επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν με τα έσοδα που θα αποκομίσουν να καλύψουν τις όποιες υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, αλλά και τους δανειστές τους.

 

Αυτή η περίοδος των εκπτώσεων θα κρατήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το νέο καθεστώς, αλλά ενώ θα είναι σε εξέλιξη οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναμένεται να αναζητήσουν, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων, τόσο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές όσο και για το ωράριο, τη λειτουργία τις Κυριακές και άλλα συναφή θέματα.

 

Ειδικά για τις εκπτώσεις, εξετάζεται η προσθήκη δύο εκπτωτικών 10ήμερων το Μάιο και το Νοέμβριο, στις παραδοσιακές εκπτώσεις που θα ξεκινούν στις αρχές Ιανουαρίου και Ιουλίου (το πρώτο Σάββατο) και θα διαρκούν ως 6 εβδομάδες.

 

του Αντώνη Πετρόγιαννη