Στο «Εθνικό Ποινικό Μητρώο» η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Βελτίωση λειτουργίας και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων θα επιφέρει η υλοποίηση προγραμμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπουν μηχανογράφηση των δικαστηρίων.
Σύμφωνα και με την απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχετικό ερώτημα του «Θάρρους», στο έργο «Εθνικό Ποινικό Μητρώο» έχει ήδη ενταχθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ οι δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση, «Ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων με ΣΔΙΤ».

Εθνικό Ποινικό Μητρώο
Αυτή τη στιγμή στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας δεν υπάρχει μηχανογράφηση ούτε πλήρης ηχογράφηση πρακτικών.
Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί σύστημα ηχογράφησης πρακτικών μόνο στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ενώ έχει ζητηθεί εγγράφως η εγκατάσταση παρόμοιου στις αίθουσες του Μονομελούς και του Τριμελούς. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα, πάντως, με την πληροφόρηση που είχαμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Ποινικό Μητρώο», το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», προϋπολογισμού 8.678.019 ευρώ, εγκαθίσταται ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη μηχανοργάνωση των Ποινικών Μητρώων των Εισαγγελιών 57 πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες για ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης και λήψη αντιγράφου Ποινικού Μητρώου μέσω του δικτυακού τόπου. Επίσης, επιτυγχάνεται η διαλειτουργικότητα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης με την κεντρική βάση Ποινικού Μητρώου του υπουργείου Δικαιοσύνης και τις κεντρικές Βάσεις Ποινικού Μητρώου των άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στα προβλήματα από την απουσία μηχανογράφησης στις δικαστικές υπηρεσίες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, συμπλήρωσε ότι εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση πολιτών και δικηγόρων: «Εάν μηχανογραφηθούν όλες οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου και του Εφετείου, είναι σίγουρο ότι θα εξυπηρετούνται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι πολίτες και οι δικηγόροι. Αυτή τη στιγμή, απ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες στην Καλαμάτα, σε καλό επίπεδο μηχανογράφησης βρίσκεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών».