Τουλάχιστον 1.120 οι μόνιμα διαμένοντες τσιγγάνοι στη Μεσσηνία


 

Π. ΑΛΕΥΡΑΣ: «Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΡΟΜΑ»

 

 

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Κατά της γκετοποίησης των τσιγγάνων τάχθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, απαντώντας σε ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Στη Μεσσηνία, από μια άτυπη καταγραφή που έχει γίνει από ιερούς ναούς, φαίνεται να κατοικούν μόνιμα 1.120 τσιγγάνοι, αριθμός που εκτιμάται πως είναι τουλάχιστον τριπλάσιος για να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.

 

Στοιχεία

Σύμφωνα με τα άτυπα αυτά στοιχεία, στην περιοχή της Τριφυλίας έχουν καταγραφεί:

-Στη Φαρακλάδα 20 τσιγγάνοι, στα Φιλιατρά 42 άτομα, στους Γαργαλιάνους 33 άτομα και στο Κοπανάκι 25 τσιγγάνοι.

Στην υπόλοιπη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί:

-Καλαμάτα 170 οικογένειες και συνολικά 680 τσιγγάνοι (επίσης δίνονται 400 προνοιακά επιδόματα).

-Μεσσήνη 100 οικογένειες και συνολικά 630 τσιγγάνοι (χορηγούνται 300 προνοιακά επιδόματα)

-Πλατύ 99 τσιγγάνοι

-Βαλύρα 12 τσιγγάνοι

-Αριοχώρι 244 τσιγγάνοι

-Άρις 83 τσιγγάνοι

-Άνθεια 6 τσιγγάνοι

-Αγ. Φλώρος 30 τσιγγάνοι

-Μελιγαλάς 55 τσιγγάνοι

-Αρφαρά 19 οικογένειες.

 

Καμία πρόταση

Για το θέμα των τσιγγάνων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, τόνισε ότι έχει πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη σύσκεψη που οργανώνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την υπεύθυνη για το θέμα των Ρομά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, στην πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο κ. Άγγελος Συρίγος ξεκαθάρισε πως κακώς έγινε η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας και δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή της, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δεχτεί ένα τέτοιο έργο. Υπενθυμίζεται ότι η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στην κατασκήνωση ξεπερνά σε κόστος το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληροι οικίσκοι έχουν εξαφανισθεί από την κατασκήνωση, ενώ και όσοι έχουν απομείνει, από τους 66 που είχαν εγκατασταθεί, έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Κατά τον κ. Αλευρά, στόχος της Περιφέρειας είναι η διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικοποίησης των τσιγγάνων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, ότι τα ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα ολοκληρώνονται το 2014 και πρόκειται για προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το 2009. Πάντως, υπογράμμισε ότι από τη Μεσσηνία κανένας βαθμός αυτοδιοίκησης δεν κατέθεσε πρόταση για εκμετάλλευση τέτοιου προγράμματος.