Φιάσκο το… «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»


 

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το μέτρο η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

Σε εφαρμογή τέθηκε το Σάββατο το μέτρο «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη», σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών, εάν δε λάβουν απόδειξη λιανικής.
Το πρώτο διήμερο εφαρμογής του μέτρου βρήκε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων – κυρίως του κλάδου της εστίασης και αναψυχής – απροετοίμαστες. Παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένες να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και αγγλικά που θα αναγράφει: «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο», δεν το είχαν πράξει.
Σε δήλωσή της στο «Θ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λ. Ψηλάκη, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο «απαράδεκτο». Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμείται, επί της ουσίας, με τέτοιου είδους μέτρα. Ας πιάσουν πρώτα όλους αυτούς που βρίσκονται στις διάφορες λίστες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ας πάρουν μέτρα για την πάταξη του παρεμπορίου, και μετά ας ασχοληθούν και με τη μικρή επιχείρηση. Με τέτοιου είδους πρακτικές, όμως, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διασύρουν τον εμπορικό κόσμο. Μας αναγκάζουν, να δηλώσουμε, επί της ουσίας, ότι είμαστε φοροφυγάδες».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ενημέρωσε τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις για την ορθότητα του μέτρου. Όπως αναφέρει, τα οργανωμένα καταστήματα είναι στην πλειοψηφία τους νομότυπα και εκδίδουν απόδειξη λιανικής. Εάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες Αρχές και, φυσικά, μπορεί να αφήσει τα προϊόντα, να μην πληρώσει και να φύγει.
Παράλληλα, προτείνει την τοποθέτηση «αντιπινακίδας» στο «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη». «H μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή, σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης, με την υποχρεωτική ανάρτηση πινακίδας, κακώς έχει επεκταθεί, ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα» υποστηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και προτείνει «αντιπινακίδα» στα ελληνικά και αγγλικά, με το εξής περιεχόμενο:   «Αγαπητέ πελάτη, η έξοδος προϊόντος από το κατάστημα χωρίς πληρωμή μπορεί να επισύρει το ποινικό αδίκημα της κλοπής».
Το περιεχόμενο της συμπληρωματικής πινακίδας, σύμφωνα και με τη νομική υπηρεσία της ΕΣΕΕ, δεν αντιτίθεται προς την υποχρεωτικά αναρτώμενη πινακίδα της ΑΔ 4/2012, ενώ θεωρεί ότι «θα συνεισφέρει στη διατήρηση της ομαλότητας και νομιμότητας των καθημερινών συναλλαγών, θα προστατεύσει από παρερμηνείες και παρεξηγήσεις που δημιουργεί η ασαφής διατύπωση της αγορανομικής διάταξης για τα εμπορικά καταστήματα και θα αποφύγουμε έμποροι και καταναλωτές άσκοπα δικαστήρια και έξοδα».