Φραστική αντιπαράθεση μειοψηφίας με Θ. Ηλιόπουλο για τον προλιμένα


 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Στο «κόκκινο» λειτούργησε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, καθώς υπήρξε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των Θόδ. Μπρεδήμα και Δημ. Φαββατά (από τη μειοψηφία) και του αντιδημάρχου Θαν. Ηλιόπουλου, όταν ήλθε προς συζήτηση η έγκριση άσκησης προσφυγής από το Δήμο Καλαμάτας κατά της απόφασης της Λιμενικής Επιτροπής που δεν ενέκρινε τη μελέτη για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση τμήματος παραλιακής ζώνης Καλαμάτας» στον προλιμένα, εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα.

Κι ενώ η προσφυγή έχει ήδη ασκηθεί με βάση απόφαση του δημάρχου Παν. Νίκα ενώπιον του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να επικυρώσει τόσο την απόφαση όσο και την προσφυγή.

 

Θ. Μπρεδήμας

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδ. Μπρεδήμας μίλησε για το πολιτικό πρόβλημα που δημιούργησε το όλο θέμα και χαρακτήρισε απαράδεκτο το να στρέφεται ο δήμαρχος κατά των μελών της Λιμενικής Επιτροπής, μιλώντας ταυτόχρονα για τον αντιδημοκρατικό τρόπο που η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη αρνητική απόφαση. «Πρέπει να μάθει ο κ. Νίκας ότι δε θα είναι αεί άρχων, ότι θα άρχει των θεσμών, αλλά και θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, που αποφάσισε κάτι αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά.

Καταδίκασε δε την αυταρχική λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και την αντίδραση να μην παραστεί στην κοπή της πίτας του Λιμενικού Σώματος, όπως και τις επιθέσεις εναντίον του λιμενάρχη και κατά παντός άλλου. «Καταδικάζουμε αυτή την τακτική και καταψηφίζουμε την προσφυγή», είπε καταλήγοντας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης επιχείρησε να υπερασπιστεί τις ενέργειες του δημάρχου Καλαμάτας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως ό,τι έπραξε (όσον αφορά στην άσκηση της προσφυγής) ήταν νόμιμο δικαίωμα του Δήμου.

Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας, Αναστ. Νιάρχος, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία και θα πρέπει να υπάρχει δημόσιος φορέας που να διαχειρίζεται τα κοινωνικά αγαθά (παραλίες, δάση κ.λπ.).

 

Η ένταση

Κι ενώ όλα ήταν ήρεμα, οι τόνοι ανέβηκαν στο κατακόρυφο με την τοποθέτηση του κ. Ηλιόπουλου πως «η Λιμενική Επιτροπή απέκτησε δικηγόρο, τη μείζονα μειοψηφία που κάνει μαθήματα δημοκρατίας, κάθε φορά που ο δήμαρχος επιχειρεί να προασπίσει τα συμφέροντα της πόλης».

«Δε δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από εσάς» του ανταπάντησε ο Δημ. Φαββατάς, ενώ ο Θόδ. Μπρεδήμας χαρακτήρισε τον αντιδήμαρχο ως «ανεπαρκή υπερασπιστή του δημάρχου».

Οι φωνές και οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν για λίγο και ο Δημ. Φαββατάς διευκρίνισε: «Χαρακτηρίσαμε απαράδεκτη τη στάση του δημάρχου να ζητά εξηγήσεις από τους φορείς τι ψήφισαν οι εκπρόσωποί τους. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές».

Ο Σταμ. Μπεχράκης παρατήρησε πως ο δήμαρχος δεν μπορεί να ζητά εξηγήσεις από τους εκπροσώπους, όταν εκείνος δεν έχει αφήσει να εκφράσει τις απόψεις του το Δημοτικό Συμβούλιο, που με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψήφισε κατά πλειοψηφία το θέμα, χωρίς να το συζητήσει σε βάθος. Άφησε δε να εννοηθεί πως ίσως να ήταν καλύτερη η μείωση του μεγέθους της παρέμβασης.

Τελικά, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η έγκριση της προσφυγής που ασκήθηκε «πέρασε» μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας, αφού η μείζων μειοψηφία ψήφισε κατά και η ελάσσων λευκό.