Χαλιλόπουλος: «Δεν κινδυνεύει η Μεσσηνία από τους τσιγγάνους»


 

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ «Θ» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι. ΧΑΛΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν κινδυνεύει η Μεσσηνία από τους τσιγγάνους»

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μια θλιβερή παράσταση κι έναν πόλεμο δηλώσεων στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας, με θέμα την παραβατικότητα των τσιγγάνων.

Πραγματικά γεγονότα, αλλά και χωρίς αποδείξεις κατηγορίες, έχουν στρέψει την κοινωνία εναντίον τους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η κατάσταση να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, δίχως, μάλιστα, από κάτω να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας.
Μια βόλτα στα περισσότερα χωριά και κωμοπόλεις της Μεσσηνίας αν κάνει κάποιος, θα βρει πολίτες με τα «όπλα στο χέρι», προκειμένου να προφυλάξουν την περιουσία τους.

 

Οι περισσότεροι από εμάς, είτε από άγνοια είτε από οτιδήποτε άλλο, έχουμε βρει ήδη τη λύση. Αν στη Μεσσηνία υπήρχαν μονάδες ΕΚΑΜ ή δεκάδες περισσότεροι αστυνομικοί, η κατάσταση δε θα είχε ξεφύγει. Ποιος ξέρει, μπορεί να είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

 

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, γίνονται διάφορες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις από την Αστυνομία, με σκοπό να ισορροπήσουν την κατάσταση και να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ακόμα και από την πλευρά των τσιγγάνων υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες, ενώ  τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τσιγγάνων, Γιάννης Χαλιλόπουλος, με σκοπό να συναντηθεί με ομοφύλους του και να συζητήσει τα προβλήματα.

 

Με τον κ. Χαλιλόπουλο συναντηθήκαμε προχθές, ώστε να ακούσουμε και τη δική του άποψη για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Η δική του γνώμη είναι διαφορετική:

 

«Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να πέσουν, κατ’ αρχήν, οι τόνοι της αντιπαράθεσης, αλλά και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για τους τσιγγάνους που θα σταματήσουν την παραβατική συμπεριφορά. Βέβαια, να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν μπορούμε να στοχοποιούμε μια ολόκληρη φυλή, επειδή κάποια μειοψηφία παραβαίνει το νόμο.
Ούτε όλοι οι τσιγγάνοι είναι κλέφτες ούτε και οι υπόλοιποι Έλληνες που διαπράττουν διάφορα αδικήματα. Σε κάθε περίπτωση και στη Μεσσηνία υπάρχουν προβλήματα. Όμως, κάποιοι τα “φουσκώνουν” περισσότερο απ’ ό,τι είναι, για να “κρύψουν” άλλα ζητήματα.
Αυτό θεωρώ ότι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Δήμο Μεσσήνης, με τις διαφορές μεταξύ κάποιων οικογενειών. Έτσι, ο δήμαρχος της περιοχής “μηχανεύεται” την παραβατικότητα των τσιγγάνων, ζητά μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη, για να “κουκουλώσει” το άλλο πρόβλημα.
Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ζήτησε πρόσφατα να διαλυθούν οι καταυλισμοί των τσιγγάνων. Δε μας είπε, όμως, συγκεκριμένα, πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Στη θάλασσα; Δεν έχουμε σκοπό να πυροδοτήσουμε περισσότερο την κατάσταση. Το αντίθετο. Σκοπός μας είναι να πέσουν οι τόνοι και η περιοχή να βρει και πάλι την ηρεμία της.
Δείτε τι έγινε στην τελευταία σύσκεψη στο Διοικητήριο, τις προηγούμενες ημέρες. Ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Β. Γεωργακόπουλος, παρουσιάζοντας κάποια επίσημα στοιχεία, τόνισε ότι το 2012 στη Μεσσηνία έγιναν 252 κλοπές. Δεν υποστήριξε, όμως, ότι όλες έγιναν από τσιγγάνους. Κάποιες έγιναν από ομόφυλούς μου, κάποιες από άλλους Έλληνες ή και λαθρομετανάστες. Το να στοχοποιούμε γι’ αυτή την κατάσταση μόνο τους τσιγγάνους, δεν είναι σωστό.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε δυο – τρία περιστατικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή τη στιγμή έντονος ρατσισμός εναντίον των τσιγγάνων. Η Μεσσηνία δεν κινδυνεύει, όμως, από τη συγκεκριμένη ομάδα. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε αποφασισμένοι να οργανωθούμε, με νόμιμο τρόπο βέβαια, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Από εδώ και πέρα, οι τσιγγάνοι δε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι για κανέναν. Ξέρετε, κάποιοι μου είπαν ότι πρέπει να σταματήσει η κατάσταση εδώ, να πάψουν οι προκλήσεις εναντίον των τσιγγάνων, γιατί ίσως και να βγει εκτός ελέγχου. Ξέρουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας. Έτσι, είδαμε πολύ θετικά την έκκληση του αστυνομικού διευθυντή να “πέσουν οι τόνοι”.
Παράλληλα, θα μεταφέρω τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να βρούμε χρήματα και προγράμματα για τους τσιγγάνους της Μεσσηνίας.
Ξέρετε, η ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας έχει αναγνωρισθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Υπάρχει πληθώρα καταδικαστικών αποφάσεων από ευρωπαϊκά όργανα.
Τελευταία, τον Ιούλιο του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κοινωνικά δικαιώματα αποφάνθηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 16 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΕΚΧ), καθώς υπάρχει έλλειψη στέγης για τους Ρομά και περιορίζεται το δικαίωμα τους για νομική προστασία.
Οι συχνές εξώσεις και οι κατεδαφίσεις καταυλισμών δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση στο ζήτημα της παράνομης εγκατάστασης των Ρομά σε διάφορες περιοχές, όπου λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης δημιουργούνται εστίες εγκληματικότητας.
Τα ελληνικά δικαστήρια (π.χ. Ειρηνοδικείο Πάτρας) έχουν αποφανθεί (2005) ότι ακόμα και οι εξώσεις με πρωτόκολλα αποβολής δεν είναι σύννομες στο βαθμό που εκκρεμεί η παροχή εναλλακτικής, αξιοπρεπούς στέγης για τους Ρομά».

Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο Γιώργος Καραχάλιος, από την περιοχή Ασπροχώματος. Η άποψή του για την κατάσταση στη Μεσσηνία είναι ότι τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης στοχοποιούν πολύ εύκολα τους τσιγγάνους, χωρίς όμως να περιγράφουν τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις:
«Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε στην Πιλαλίστρα, με τα ανήλικα παιδιά που κακοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Όμως, σε άλλα πράγματα δόθηκε έμφαση. Υποστηρίζουν ότι η λύση θα δοθεί με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού αστυνομικών. Κι εμείς το θέλουμε αυτό. Όποιος παραβαίνει το νόμο, πρέπει να τιμωρείται. Είμαι Έλληνας πολίτης και με ενδιαφέρει στον τόπο μου να υπάρχει ηρεμία και τάξη.
Από την άλλη, δεν κρύβω την πραγματικότητα. Γι’ αυτό που συνέβη στο σπίτι της οικογένειας Δουρούμη, ντρέπομαι, θλίβομαι ειλικρινά. Πόνεσα. Εξάλλου, οι περισσότεροι έχουμε φάει ψωμί από την οικογένεια. Όμως, δεν είναι όλοι οι τσιγγάνοι που έκαναν αυτή την πράξη. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζουμε το γεγονός χωρίς άλλη κουβέντα.
Αν θέλει, όμως, η Πολιτεία, να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει οι υπεύθυνοι να ψάξουν να βρουν την αιτία που γεννάει την παραβατικότητα. Δεν μπορεί οι τσιγγάνοι να μην μπορούν να βγάλουν μια άδεια πλανόδιου μικροπωλητή να δουλέψουν τίμια. Ζητάμε μια άδεια για τις λαϊκές αγορές. Δε μας τη δίνουν. Δε μας θέλουν να δουλέψουμε στα χωράφια.
Στο Κορυφάσιο, πριν έρθουν οι μετανάστες, δούλευαν περισσότερες από 500 οικογένειες τσιγγάνων. Δουλεύαμε στις ελιές, τιμούσαμε όσους μας έδιναν ψωμί και φαΐ, ένα μεροκάματο. Δεν υπήρχε ανάγκη, λοιπόν, να κλέψεις.
Η ίδια η κυβέρνηση μας έδωσε την άδεια να δουλέψουμε στην ανακύκλωση. Ξαφνικά ο νόμος άλλαξε και εμείς βρεθήκαμε στο κενό. Πώς θα θρέψει, λοιπόν, κάποιος τα παιδιά του; Αναγκαστικά θα γίνουμε παράνομοι. Πρέπει το κράτος, η Πολιτεία, να μας βοηθήσει. Αν μας αφήσουν στη μοίρα μας, τα πράγματα θα ξεφύγουν πολύ».

 

Το λένε και οι ειδικοί επί του θέματος: Το αίτιο είναι αυτό που γεννά και παράγει το αποτέλεσμα. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαβιούν σήμερα οι τσιγγάνοι στην Ελλάδα – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων– μπορούν να θεωρηθούν από μόνες τους ανομικές και παραβατικές.

 

Η έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, κατάλληλης στέγης, περιβαλλοντικής ένταξης της κατοικίας στον αστικό ή αγροτικό ιστό των τοπικών κοινωνιών, ομαλής πρόσβασης στα συστήματα παιδείας, υγείας και ασφάλισης και απόλαυσης του συνόλου των δικαιωμάτων που είναι συνυφασμένα με την ιδιότητα του πολίτη, στοιχειοθετεί τα κοινωνικά αίτια της ανομίας, τα οποία, σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και υφέρποντος ή έκδηλου ρατσισμού, παράγουν την εγκληματικότητα μέρους της κοινότητας των Ελλήνων τσιγγάνων.

 

Όταν η ίδια η Πολιτεία δεν αποδίδει τα αστικοδημοτικά δικαιώματα σε όλους τους πολίτες και δεν εφαρμόζει πολιτικές προσαρμοσμένες στην ιδιαιτερότητα ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων, τότε φέρει την ευθύνη για τα αποτελέσματα των προβλημάτων που η ίδια δεν έχει επιλύσει.

 

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από την ασφάλεια των δικαιωμάτων όλων των πολιτών εξαρτάται ουσιαστικά η ασφάλεια της κοινωνίας μας.