Χωρίς τρόφιμα και θέρμανση παιδικοί σταθμοί στην Τριφυλία μες στο καταχείμωνο…


 

Τραγική είναι, δυστυχώς, η κατάσταση που επικρατεί στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Τριφυλίας. Χωρίς ίχνος υπερβολής, απέχουν ελάχιστα από το να βάλουν «λουκέτο», καθώς βρίσκονται χωρίς τρόφιμα και δίχως (επαρκή έστω) θέρμανση.

Οι προηγούμενες μέρες, με την κακοκαιρία και το ψύχος, ήταν εφιαλτικές στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως είπαν στο «Θ» γονείς που ρωτήσαμε στο πλαίσιο σχετικής έρευνας!

Έρχεται Φεβρουάριος και υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί που δεν έχουν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης ή χρησιμοποιούν περιορισμένα τα συστήματα θέρμανσης που διαθέτουν λόγω των ισχνών ποσοτήτων πετρελαίου που τους έχει απομείνει (κι αυτό τις επόμενες μέρες τελειώνει).

Υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί που δεν έχουν τρόφιμα για τη σίτιση των παιδιών, τα οποία από το πρωί μέχρι το μεσημέρι μένουν θεονήστικα. Υπάρχουν Παιδικοί Σταθμοί στους οποίους τα προβλήματα υγρασίας είναι κάτι περισσότερο από σοβαρά και εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών (τόσο από την ίδια την υγρασία που διαπερνά τα παιδικά κορμάκια όσο και από το ενδεχόμενο κατάπτωσης σοβάδων από τοίχους και οροφές κτηρίων).

Όπως είπαν στο «Θ» γονείς, στον Παιδικό Σταθμό Γαργαλιάνων, αναγκάστηκαν και έβαλαν πετρέλαιο με χρήματα από τα τροφεία, όμως και αυτό κοντεύει να τελειώσει και τα παιδιά θα μείνουν χωρίς θέρμανση, ενώ για σίτιση, όσο και αν ακούγεται θλιβερό, δεν προσφέρεται τίποτα, ούτε καν γάλα!

Στον Παιδικό Σταθμό Κυπαρισσίας, πετρέλαιο έβαλαν οι ίδιοι οι γονείς αλλά τελείωσε, ενώ τις επόμενες δύο – τρεις μέρες τελειώνουν και τα λιγοστά τρόφιμα που έχουν.

Πολλά είναι τα προβλήματα από την ελλιπή θέρμανση και τις ελλείψεις τροφίμων στον Παιδικό Σταθμό Φιλιατρών, ενώ στον Παιδικό Σταθμό Κοπανακίου τρόφιμα δεν υπάρχουν και για τη σίτιση αγοράζουν ό,τι μπορούν οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι μεριμνούν όσο αντέχουν και για τη θέρμανση.

Οι προμηθευτές, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και σούπερ μάρκετ, σταμάτησαν ή σταματούν τις προμήθειες σε πετρέλαιο θέρμανσης και τρόφιμα, επειδή ο Δήμος Τριφυλίας τούς χρωστά εδώ και μήνες. Οι γονείς των μικρών παιδιών είναι απογοητευμένοι και πικραμένοι από τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν, οργίζονται από την αδράνεια του Δήμου και καθημερινά αγωνιούν για τις συνθήκες στους Παιδικούς Σταθμούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους.

Τα τεράστια προβλήματα σε κοινωνικές δομές του Δήμου Τριφυλίας- όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί  και το ΚΑΠΗ Φιλιατρών – δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε πρωτόγνωρα, ούτε βεβαίως ανέκυψαν αίφνης και από το πουθενά!

Είναι τα τραγικά αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής εδώ και δύο χρόνια του Δήμου Τριφυλίας και του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας στον οποίο και υπάγονται. Δήμος Τριφυλίας, Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι – δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, πρόεδρος κ.α. – δεν έχουν δείξει, όπως σημειώνουν γονείς, ούτε καν στοιχειώδες ενδιαφέρον, μέριμνα και φροντίδα για τις κοινωνικές δομές, τη στήριξη και την ενίσχυσή τους, για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους. Αντίθετα, έχουν αφήσει τις κοινωνικές δομές, τους Παιδικούς Σταθμούς και το ΚΑΠΗ Φιλιατρών, στο έλεος!

Θυμίζουμε πως, πριν από ένα χρόνο, είχαμε γράψει σχετικά στο «Θ»:

Υπό πλήρη και απόλυτη «διάλυση» (τείνουν να) τελούν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Τριφυλίας. Θλιβερή αυτή η διαπίστωση της χαώδους κατάστασης που επικρατεί και ακόμη τραγικότερη η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες! Και μπορεί μεν η εύκολη επίκληση και ο ισχυρισμός των οδυνηρών συνεπειών της γενικευμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης να είναι, ως ένα βαθμό, μια δικαιολογία για τους αρμόδιους και υπεύθυνους παράγοντες του Δήμου Τριφυλίας, ωστόσο, από την άλλη, οι πολίτες θεωρούν πως ευθύνες έχει και ο Δήμος που ασκεί τη διοίκηση, εποπτεία και διαχείριση κοινωνικών δομών και των οικονομικών τους.

Αλήθεια, οι πρώην Δήμοι το 2010 και ο Δήμος Τριφυλίας για τα έτη 2011 και 2012 έδωσαν στα πρώην Νομικά Πρόσωπα και το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας τις επιχορηγήσεις που όφειλαν για τη λειτουργία τους; Αν ναι, γιατί υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση; Αν όχι, τις διεκδίκησε ο Φορέας Κοινωνικής Προστασίας, πότε και πώς από το Δήμο και αν ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει δώσει τις επιχορηγήσεις που όφειλε, γιατί η διοίκηση του Κοινωνικού Φορέα δεν κατήγγειλε το Δήμο Τριφυλίας για αναλγησία; Θα ασχοληθούν, άραγε, σοβαρά με τα τεράστια προβλήματα των κοινωνικών δομών οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι του Δήμου Τριφυλίας; Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Τριφυλίας και η αλληλεγγύη του, για τα οποία συχνά – πυκνά μιλάνε οι τοπικοί άρχοντες; Ή μήπως θεωρούν πως η επίκληση της οικονομικής κρίσης μπορεί να στέκεται ως δικαιολογία για να ξεπαγιάζουν και να μένουν θεονήστικα μικρά παιδάκια στους Παιδικούς Σταθμούς;