Αντιδρούν οι φοιτητές στη μεταφορά του τμήματος λογοθεραπείας στην Πάτρα


Γενική συνέλευση τη Δευτέρα για να καθορίσουν τη στάση τους 

 

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι φοιτητές του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να μεταφερθούν στο αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας. Μάλιστα, όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου του Τμήματος Λογοθεραπείας, Τάσος Μανεσιώτης, τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να συζητήσουν το θέμα και να αποφασίσουν πως θα κινηθούν.

 

Ο Τ. Μανεσιώτης τονίζει ότι αν τελικά ισχύσει η πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους φοιτητές. Ένα από αυτά, όπως λέει, είναι ότι το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών από αυτό της Καλαμάτας. «Ο φοιτητής, πηγαίνοντας από εδώ στην Πάτρα, θα έχει άλλο πρόγραμμα σπουδών και θα χρωστάει περισσότερα μαθήματα από αυτά που έχει τώρα. Επίσης, εάν έχει περάσει κάποιο μάθημα εδώ, αλλά εκεί δεν υπάρχει το αντίστοιχο εργαστηριακό μάθημα, τότε χάνεται ο βαθμός αυτού του μαθήματος. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αποφοίτηση. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και οικονομικά προβλήματα. Έχω ακούσει από παιδιά ότι θα σταματήσουν τη φοίτησή τους, γιατί δεν μπορούν οικονομικά να αντέξουν τα έξοδα που έχει η Πάτρα σαν μεγαλύτερη πόλη. Επίσης, εδώ κάποια παιδιά μένουν στη φοιτητική εστία, εκεί δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αν θα μπορέσουν να μπουν σε εστία».

Ο εκπρόσωπος των σπουδαστών σημειώνει ότι στο παρελθόν, όποτε έγιναν τέτοιες κινήσεις, υπήρξε τουλάχιστον μια μεταβατική περίοδος, δηλαδή πρώτα αποφοιτούσαν τα παιδιά που είχαν μπει στο τμήμα και μετά έκλεινε αυτό, ενώ εδώ προτείνεται να μεταφερθούν στην Πάτρα από Σεπτέμβρη.

Και καταλήγει ο Τάσος Μανεσιώτης: «Το Τμήμα στη Πάτρα έχει ήδη προβλήματα. Βάσει προσωπικού, δεν αντέχει τους ήδη υπάρχοντες σπουδαστές, καθώς δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στα εργαστηριακά τους μαθήματα. Μια μετακίνηση 400 ατόμων εκεί, θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Πρέπει δε να επισημάνω ότι το μηνιαίο κόστος των καθηγητών στη Λογοθεραπεία Καλαμάτας ανέρχεται μόνο στις 10.300 ευρώ, ποσό το οποίο δεν επηρεάζει τον οικονομικό προϋπολογισμό του ΤΕΙ».

 

Δημήτρης Πετρόπουλος, προϊστάμενος Τμήματος

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Τμήματος Λογοθεραπείας Καλαμάτας Δημήτρης Πετρόπουλος σημειώνει: «Εμείς εξακολουθούμε να ζητάμε να παραμείνει το τμήμα εδώ για πολλούς λόγους. Και θεωρούμε ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό το έργο που παράγουμε, αλλά κυρίως τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι σπουδαστές με τη μεταφορά τους στην Πάτρα. Η Πάτρα ήδη έχει υπερβολικό αριθμό σπουδαστών και θα επιδεινωθεί ακόμη το εκπαιδευτικό έργο αν μεταφερθούν μονομιάς εκεί άλλα 400 άτομα. Επιπλέον, πολλοί σπουδαστές ήδη συζητούν να διακόψουν τις σπουδές τους σε ενδεχόμενη μετακίνηση και είναι λυπηρό αυτό – παιδιά, τα οποία επέλεξαν να σπουδάσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο, με μία απόφαση του υπουργείου να μπαίνουν σε αυτό το δίλημμα. Η μεταφορά θα γίνει από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό στην Ελλάδα, δεν υπάρχει τέτοια εμπειρία».

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρεται και στην Κλινική Λογοθεραπείας του Τμήματος στην Καλαμάτα επισημαίνοντας το κοινωνικό έργο που προσφέρει με τις δωρεάν συνεδρίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή περέχονται σε 150 άτομα.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι 45 μέρες που έχουμε μέχρι την τελική απόφαση, θα μας δώσουν το περιθώριο να δείξουμε περισσότερο ότι η λειτουργία του τμήματος δεν έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο «Αθηνά» και το δημοσιονομικό κόστος. Και στην Πάτρα, πάλι θα χρειαστούν ωρομίσθιους. Το μόνιμο προσωπικό εκεί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες».

 

Δημήτρης Βελισσαρίου, πρύτανης ΤΕΙ Καλαμάτας

Σχετικά με τη συνάντηση που έχει γίνει γνωστό ότι θα έχουν την Τρίτη με τον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο ο πρύτανης του ΤΕΙ Καλαμάτας Δημήτρης Βελισσαρίου και ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο κ. Βελισσαρίου μας είπε χθες: «Δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι, αλλά οπωσδήποτε θα έχουμε συνέχεια. Εξάλλου δεν είναι τελικό το σχέδιο «Αθηνά», βρίσκεται σε διαβούλευση. Εμείς θα υπερασπιστούμε το Τμήμα με όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει στην Καλαμάτα και να συνεχίσει. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο».

Της Μαρίας Νίκα