«Η δική μας ΜΕΘ δεν κινδυνεύει» λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας


Της Μαρίας Νίκα

 

Η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας δεν κινδυνεύει από έλλειψη προσωπικού, σημειώνει ο διοικητής του ιδρύματος Γιώργος Μπέζος στο «Θ».

Με αφορμή την έντονη ανησυχία που δημιουργήθηκε για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας, μετά το σχετικό θέμα στον αθηναϊκό Τύπο για το «Αττικόν», ο κ. Μπέζος παρατήρησε: «Εμείς έχουμε τρεις μόνιμους γιατρούς αποκλειστικά στη ΜΕΘ, το διευθυντή, μία επιμελήτρια Α΄ και μία επιμελήτρια Β΄. Επίσης, η ΜΕΘ υποστηρίζεται και από επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι με συμβάσεις ετήσιας βάσης, που λήγουν κάθε χρόνο, αλλά γίνονται νέες προκηρύξεις. Ο κίνδυνος μπορεί να υπάρχει σε Μονάδες που δεν έχουν μόνιμο προσωπικό. Όσο για τους επικουρικούς, όταν τελειώσουν οι συμβάσεις τους, μέχρι τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη, θα βγει προκήρυξη για όλη την Ελλάδα που θα αφορά επικουρικό προσωπικό».

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Μπέζος, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Καλαμάτας λειτουργούν 5 – 6 κρεβάτια. Συνολικά αυτά που διαθέτει η μονάδα είναι 6 και συνήθως είναι καλυμμένα τα 5. «Από τον Οκτώβριο του 2010, που η ΜΕΘ τέθηκε σε λειτουργία, θεωρώ ότι παράγει ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει συμβάλει πάρα πολύ σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών στη Μεσσηνία και όχι μόνο. Είναι αρκετές οι φορές που άλλα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας, από Άργος, Ναύπλιο, παίρνουν τηλέφωνα σε εμάς για να υποδεχτούμε ασθενείς από εκεί».

 

Λήγουν οι συμβάσεις «στον αέρα» οι Μονάδες

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr για την κατάσταση σε πανελλαδικό επίπεδο, «με περισσότερα κλειστά παρά ανοιχτά κρεβάτια λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αττικόν, ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί συνολικά στις ΜΕΘ της χώρας.
Οι συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών λήγουν, με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να μπει λουκέτο σε άλλα 50 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Οι εντατικολόγοι είχαν προειδοποιήσει από το Νοέμβριο ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη.
Τώρα το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για προσλήψεις 32 γιατρών και 152 νοσηλευτών στις ΜΕΘ όλης της χώρας, με συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

“Για να υλοποιηθεί η προκήρυξη χρειάζεται χρόνος, καθώς ακολουθεί ένα διάστημα για υποβολή αιτήσεων και ένα διάστημα για να κριθούν και να επιλεγούν οι εργαζόμενοι […]. Όμως, δεν πρόκειται για ανανέωση συμβάσεων, αλλά για νέα προκήρυξη, πράγμα που σημαίνει ότι οι νεοπροσληφθέντες θα είναι ανεκπαίδευτοι και, άρα, θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή» λέει στην Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Απόστολος Αρμαγανίδης”».