«Η Μεσσηνία να είναι υπερήφανη για τον πρωθυπουργό της»


 

 

Τα γιορτινά της φόρεσε χθες η Τοπική Οργάνωση Καλαμάτας της Νέας Δημοκρατίας, για την εκδήλωση κοπής της πίτας της σε ξενοδοχείο της περιοχής. Επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Χθες το πρωί είχαμε την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία με τον κ. Γεωργιάδη για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά και για θέματα που αφορούν, ειδικότερα, στη Μεσσηνία. Όπως μας είπε, με την κάθοδό του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα φέρνει «το μήνυμα της αισιοδοξίας ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Βέβαια, αν έριχνε κανείς χθες μια ματιά στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των κεντρικών εφημερίδων, θα διαπίστωνε μια διαφορετική προσέγγιση. Επ’ αυτού, μας είπε ότι τούτο γίνεται «επειδή είμαστε λαός που έχουμε μάθει να γκρινιάζουμε. Η πραγματικότητα είναι ότι με τη νέα στήριξη που πήρε η χώρα μας χθες (σ.σ. προχθές) από την Ευρώπη, αποδεικνύει ότι οι εταίροι μας αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αν, από την άλλη πλευρά, κάνουμε κι εμείς τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το πολύ».

Η παρατήρηση, ωστόσο, για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα, σηκώνει πολλή κουβέντα. Για τους περισσότερους σήμερα Έλληνες σημαίνει φτώχεια και ανεργία. Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, επιμένει ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, αν φτιάξουμε το κράτος μας, θα ξεπεράσουμε το σκόπελο.

Για τη σκληρότητα των μέτρων σημειώνει: «Δεν είναι η κυβέρνηση που επιβάλλει τα μέτρα, αλλά η πραγματικότητα. Η χώρα μας έχει πτωχεύσει και δεν έχει από αλλού χρήματα. Επομένως, όλες οι σπατάλες πρέπει να περιοριστούν. Βέβαια, είναι, όντως, δύσκολο για μια κοινωνία να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων, μέσα σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα, αλλά ακόμα δεν έχουμε λυγίσει.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε υπομονή, να εργαστούμε και να έχουμε πίστη στην κυβέρνηση, η οποία πραγματικά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα».

Τα παραπάνω δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ικανοποίηση του βουλευτή για όσα γίνονται μέχρι σήμερα, κάτι που ομολογεί και ο ίδιος: «Η κυβέρνηση Σαμαρά σ’ αυτούς τους έξι μήνες που κυβερνά έχει ξεπεράσει θετικά όλες τις προσδοκίες που υπήρχαν γι’ αυτή.

Έχουν γίνει σε διάφορους τομείς πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια. Για να γίνω πιο σαφής, στον τομέα της οικονομίας πήρε μια Ελλάδα που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και που όλοι θεωρούσαν ξεγραμμένη, και κατάφερε να την κάνει να μπει και πάλι στο διεθνές σύστημα και να πάρει γι’ αυτό αρκετά εύσημα.

Στον τομέα της ασφάλειας, το πρόγραμμα του “Ξένιου Διός”, οι συλλήψεις των τρομοκρατών και των κουκουλοφόρων, είναι πράγματα τελείως πρωτόγνωρα για την ελληνική διοίκηση.

Περαιτέρω, η βελτίωση του κλίματος επιχειρηματικότητας, όπου μια εταιρεία με το πάτημα του κουμπιού στο διαδίκτυο θα μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της, είναι γεγονός πρωτοφανές για την ελληνική κοινωνία».

Βέβαια, τόσο η ιστορία με τον «Ξένιο Δία» όσο και η πολιτική με την τρομοκρατία έχουν προκαλέσει άπειρες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, με τις περισσότερες, μάλιστα, να είναι επικριτικές για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Ο κ. Γεωργιάδης, όμως, βλέπει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά: «Σιγά την κριτική που δεχόμαστε. Τα αυτονόητα κάνουμε και στον τομέα αυτό, όπως γίνεται σε κάθε χώρα του δυτικού κόσμου. Ξέρετε μήπως εσείς καμία χώρα που να αφήνει ανενόχλητους τρομοκράτες να βάζουν βόμβες σε εμπορικά κέντρα ή λαθρομετανάστες να σεργιανίζουν ανενόχλητοι τη χώρα, χωρίς κανέναν έλεγχο; Αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η εποχή των καταλήψεων, των κουκουλοφόρων, των μολότοφ έχει τελειώσει. Θα γίνουμε κι εμείς μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Με αφορμή τη θητεία του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ρωτήσαμε τον κ. Γεωργιάδη πώς βλέπει το όλο θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών λιμανιών και μαρινών, θέμα που απασχολεί και τη Μεσσηνία: «Η δική μου γνώμη είναι ότι, αν τελικά το Ταμείο Αξιοποίησης θέλει να εφαρμόσει μια συγκεκριμένη πολιτική αξιοποίησης των λιμένων, θα πρέπει αυτό να μη γίνει ερήμην της κοινωνίας. Δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες των πολιτών. Η κοινωνία πρέπει να αισθάνεται ότι κερδίζει από το λιμάνι της.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό για την τοπική κοινωνία. Αν έχει να λαμβάνει μερίδιο από αυτό το θέμα, αυτό είναι υπέρ της.

Για τις αντιδράσεις σχετικά με τη μαρίνα και τον όμιλο Dogus, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να έρθει ένας Έλληνας επιχειρηματίας να την αγοράσει ή να πάρει ένα κομμάτι των μετοχών της. Εμείς θέλουμε να πάει στα χέρια του πλειοδότη. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ελληνικά συμφέροντα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει κάνει αυτό που πρέπει. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ήταν δύσκολο να επενδύσει σ’ ένα κλίμα στο οποίο κυριαρχούσε η αβεβαιότητα και αστάθεια. Από τους επόμενους κιόλας μήνες, όμως, αυτή η εικόνα θα αλλάξει, γιατί πλέον οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να βγει από το ευρώ και πολύ περισσότερο να χρεοκοπήσει».

Για το τέλος της ενδιαφέρουσας, πιστεύουμε, κουβέντας μας με τον κ. Γεωργιάδη τού ζητήσαμε κι ένα μήνυμα για τους Μεσσήνιους. Η απάντησή του λιτή αλλά και με σαφές μήνυμα: «Να είναι υπερήφανοι για τον πρωθυπουργό τους».

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη