Μεγαλώνει το μπλόκο των αγροτών στο Σουληνάρι


Της Μαρίας Νίκα

 

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά την κινητοποίησή τους είναι οι αγρότες στο μπλόκο του Σουληναρίου, στην περιοχή της Πυλίας. Σήμερα αντιπροσωπεία τους θα βρεθεί στη Λάρισα, προκειμένου να πάρει μέρος στην πανελλαδική συνάντηση, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι αγροτών απ’ όλα τα μπλόκα της χώρας.  

«Ο κόσμος βλέπει ότι με αυτή την κατάσταση δεν υπάρχει μέλλον. Δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Τα περιθώρια τελείωσαν. Δεν υπάρχει τώρα το “πάμε να πάρουμε ό,τι μπορέσουμε”. Το αίτημα είναι να λυθούν προβλήματα ζωτικής σημασίας, αλλιώς πεθάναμε» μας είπε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Παναγιώτης Λάππας.

«Από την περασμένη Κυριακή είμαστε στο δρόμο, δεν έχουμε φύγει καθόλου. Ξεκινήσαμε με 15 τρακτέρ και τώρα είναι εδώ πέρα 60 – 70. Και έρχονται συνέχεια. Κάποιοι φεύγουν για λίγο, αλλά γυρνώντας φέρνουν κι άλλους μαζί τους. Και κόσμος πολύς. Έχουμε συμπαράσταση από την ΠΑΣΕΒΕ, από τους Οικοδόμους, είδαμε ψηφίσματα στις εφημερίδες. Βλέπω μαζί μας ανθρώπους που δεν είχαν ξανάρθει ποτέ. Από τους Γαργαλιάνους, το Βλαχόπουλο, το Πεταλίδι… Άνθρωποι απ’ όλους τους χώρους. Τα προβλήματα δεν έχουν κόμμα και χρώμα, είναι κοινά για όλους. Το ζήτημα είναι πολιτικό, ο κόσμος καταλαβαίνει».

 

Αντιπροσωπεία σήμερα στη Λάρισα

Για τη σημερινή συνέλευση στη Λάρισα: «Θα πάμε μια αντιπροσωπεία. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα άλλα μπλόκα, περισσότερο της Πελοποννήσου, αλλά και με της υπόλοιπης Ελλάδας, και θα καθορίσουμε τη στάση μας. Πάντως, εδώ οι φωνές που ακούγονται είναι να συνεχίσουμε. Γιατί βλέπουν ότι δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω τώρα. Τα αιτήματα έχουν να κάνουν με την άμεση επιβίωσή μας, με το αύριο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια συνείδηση μεταξύ μας, την οποία να μη χάσουμε στη συνέχεια. Πώς να δουλέψεις και να ζήσεις με ενάμισι ευρώ το πετρέλαιο; Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με 30 ευρώ το σακί το λίπασμα. Και παρόλο που έχουμε υψηλό κόστος στην καλλιέργεια, πουλάμε το προϊόν φθηνά και ο κόσμος το τρώει πανάκριβα».

 

Κάθε βράδυ συνελεύσεις

«Μετράμε ήδη μια εβδομάδα στο δρόμο. Κάθε βράδυ κάνουμε συνελεύσεις. Πήραμε αποφάσεις και ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, που μέρα με την ημέρα δυναμώνει. Όλο και περισσότερος κόσμος μάς συμπαραστέκεται, έρχονται άνθρωποι απ’ όλα τα χωριά, υπάρχει δυναμική, αγανάκτηση από τον κόσμο» παρατήρησε στο «Θ» ο αγρότης Θανάσης Κατσάς από τη Γλυφάδα, ο οποίος μετέχει στο μπλόκο του Σουληναρίου.

«Τη Δευτέρα το απόγευμα θα κάνουμε πάλι συνέλευση για να ενημερώσουμε τι νέα θα έχουμε από πάνω, μετά την πανελλαδική συνάντηση στη Λάρισα. Μόνο με τη στήριξη του κόσμου θα καταφέρουμε να τους ανοίξουμε τα αυτιά για να μας ακούσουν. Τώρα το ζήτημα δεν είναι να πάρουμε κάτι παραπάνω στις τιμές, είναι θέμα καθαρά επιβίωσης για όλο τον αγροτικό κόσμο» σημείωσε ο Θ. Κατσάς, αναφερόμενος στη φορολογία των αγροτών, στην αύξηση των εισφορών τους, στο αγροτικό πετρέλαιο, στα χαράτσια κ.λπ.

«Πού και πού κλείνουμε το δρόμο για 10 λεπτά. Σκοπός μας δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, αλλά να δείξουμε τη διαμαρτυρία μας. Δηλαδή, σταματάμε τους ανθρώπους και συζητάμε. Η επιτυχία μας εξαρτάται από τη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και από τη στήριξη που θα έχουμε».