Στο δρόμο και οι αγρότες της Μεσσηνίας


 

Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Μεσσηνίας, πραγματοποιώντας το πρωί της Κυριακής μια πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουληνάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας – Πύλου.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας παρέταξαν τα αγροτικά τους οχήματα και τρακτέρ δεξιά κι αριστερά της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων, και συζήτησαν για τα κοινά τους προβλήματα, την αγωνιστική οργάνωσή τους και την πορεία των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Παναγιώτης Λάππας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «ο αγώνας γίνεται καθαρά για λόγους επιβίωσης». Εξήγησε πως δεν έχουν στόχο να κλείσουν κανέναν δρόμο, αλλά συγκεντρώθηκαν για να δείξουν ότι «δεν πάει άλλο», και δήλωσε πως δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνουν στο σημείο ή θα κινούνται χωριό – χωριό σε όλο το νομό. Υπογράμμισε ότι «ακόμα και η αύξηση κατά 30 λεπτά το κιλό στο ελαιόλαδο, τη φετινή σεζόν, χάθηκε από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν αντέχουμε και δεν έχουμε να καλύψουμε την αύξηση των καυσίμων, των αγροτικών εφοδίων, του ρεύματος και να πληρώσουμε την υψηλή φορολογία».

Παρατήρησε ακόμη πως στους σημερινούς αγρότες που ακολούθησαν από επιλογή το επάγγελμα αυτό, πρέπει το κράτος να σταθεί δίπλα, αρωγός και τόνισε: «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε φόρο για τα χωράφια», προσθέτοντας πως αν μπει φορολογία στα χωράφια, «ή θα τα πουλήσουμε ή θα περιμένουμε με τα όπλα τον κλητήρα στο χωράφι».

Οι αγρότες, ύστερα από μακρά συζήτηση για την προοπτική του αγώνα τους, συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων Χανδρινού, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Λευκοχώρας, Χώρας, Πεταλιδίου και των Αγροτικών Συνεταιρισμών Γλυφάδας και Βάλτας. Ακολούθως αποχώρησαν ανανεώνοντας το ραντεβού τους για χθες το πρωί στις 11.00 και πάλι στο Σουληνάρι.

Σήμερα, μάλιστα, το πρωί συγκεντρώθηκε μεγαλύτερος αριθμός αγροτών, με αγροτικά οχήματα και μηχανήματα, στο Σουληνάρι. Μετά από συζήτηση, αποφάσισαν να παραμείνουν στο μπλόκο και να κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους, ενημερώνοντας τον κόσμο και καλώντας τους αγρότες αλλά και όλους τους πολίτες να πυκνώσουν τις τάξεις του αγώνα τους σε όλη τη Μεσσηνία.

Όπως είπε στο «Θ» το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Μπάμπης Καλογερόπουλος, από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, «συμμετέχουμε και εμείς, ο Α.Σ. Φιλιατρών, στη Συντονιστική Επιτροπή και στον αγώνα. Σήμερα  υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή. Με ενημέρωση του κόσμου θα υπάρξει ευαισθητοποίηση και ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή. Η απόφαση είναι να παραμείνουμε στο μπλόκο μέχρι να κλιμακωθεί ο αγώνας σε όλο το νομό. Τα αιτήματά μας είναι κοινά. Είναι το κόστος καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, τα καρτέλ, η ψαλίδα στις τιμές των προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή- χρόνια θησαυρίζουν οι μεσάζοντες σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών-, το ξεπούλημα της ΑΤΕ, το πάγωμα των δανείων όσο διαρκεί η κρίση, το αγροτικό ρεύμα, η έλλειψη ρευστότητας, που μας οδηγεί να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες γιατί δεν μπορούμε από το κόστος, κάτι που έχει συνέπειες και σοβαρό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία…».

Ο κ. Καλογερόπουλος απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις προς όλους τους αγρότες, αλλά και όλο τον κόσμο, τονίζοντας: «Ο αγώνας είναι ταξικός και πρέπει να κλιμακωθεί σε όλο το νομό και όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις απευθύνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, σημειώνοντας: «O Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων συντάσσεται με τον πανελλαδικό αγώνα των αγροτών και της Συντονιστικής Επιτροπής Μεσσηνίας, για τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής γεωργίας και τα συσσωρευμένα προβλήματα του Έλληνα παραγωγού. Καλεί τα μέλη του και όλους τους αγρότες να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις για έναν αγώνα ενωτικό, ακομμάτιστο, ταξικό, με την κοινωνία στο πλάι μας».

Του Ηλία Γιαννόπουλου