Στο… σφυρί τα 48 στρέμματα στον Κορδία


ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

Στη λίστα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας «το φιλέτο» στη Δυτική Παραλία

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

«Μαραθώνιο αγώνα» να παραχωρηθεί η έκταση των 48 στρεμμάτων στην περιοχή του Κορδία κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας κάνει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης να… ξεφύγει από την προοπτική ένταξής του στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) και πώλησής του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο δήμαρχος βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, για να εξασφαλίσει το «πράσινο φως», ενώ τελευταία εμφανίστηκε σε δηλώσεις του αισιόδοξος.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ακίνητο αναμενόταν αποστολή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) για αυτοψία, ενώ ο κ. Νίκας είχε σχολιάσει πριν από δύο μήνες περίπου: «Αποτελεί πολύτιμο δημόσιο χώρο η συγκεκριμένη έκταση, στην οποία έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα για την κατασκευή γηπέδων διαφόρων αθλημάτων και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής».

Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, δείχνουν μία, μάλλον, αρνητική εξέλιξη: τα περίφημα 48 στρέμματα στον Κορδία βρίσκονται στη λίστα των προς πώληση ακινήτων του Δημοσίου (μαζί με παραθαλάσσια οικόπεδα, στρατόπεδα, εγκαταλελειμμένα κτήρια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καταπατημένες εκτάσεις, αστικά ακίνητα, οικισμούς).

Όπως μάθαμε, έπειτα από περίπου δύο χρόνια προσπαθειών, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει το έργο της απογραφής με το «κομμάτι» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που θα μπορούσε άμεσα να αξιοποιηθεί και στον εν λόγω κατάλογο υπάρχει και το αίτημα του Δήμου Καλαμάτας.

Η «χρυσή» λίστα περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, τα οποία, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κτήρια, πρεσβείες, στάδια, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικά κ.λπ.), έχουν ήδη καταχωριστεί στο ψηφιακό αρχείο του υπουργείου Οικονομικών – αντικαθιστώντας έτσι το «χάρτινο αρχείο» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και αυτό που είχαν τα υπουργεία στα συρτάρια τους.

Η λίστα με τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου πρόκειται πολύ σύντομα να μεταβιβασθεί στο «χαρτοφυλάκιο» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο σε ρόλο «μεσίτη» θα προχωρήσει με τη σειρά του στην αξιοποίησή τους, είτε μέσω συμβάσεων παραχώρησης είτε μέσω απευθείας πώλησης.

Το Ταμείο έχει, επίσης, τη δυνατότητα να συμπεριλάβει ορισμένα από αυτά τα ακίνητα που η εμπορική τους αξία παραμένει υψηλή σε ένα «καλάθι» και στη συνέχεια να το πουλήσει σε ξένα funds που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Real Estate.

Πάντως, στην περίπτωση που το θέμα προχωρήσει αρνητικά για το Δήμο Καλαμάτας, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για την πόλη, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα για να γίνουν έργα που χρησιμοποιούνται από τους δημότες.

Από την άλλη, εκπληρώνοντας τη μνημονιακή της δέσμευση, η κυβέρνηση θέλει άρον άρον να προχωρήσει στο ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, ελπίζοντας σε ξένους επενδυτές οι οποίοι βιάζονται να τα αποκτήσουν όπως όπως. Γι’ αυτό η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να εντείνει το ρυθμό μεταβίβασης των ακινήτων στο Ταμείο Ιδιωτικοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Οι υπ’ αυτές τις συνθήκες η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου συνιστά τεράστιο οικονομικό και εθνικό σκάνδαλο, εάν δεν αποτελεί έγκλημα. Η ανάπτυξη, που επαναλαμβάνεται από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ως πανάκεια, δεν είναι το ξεπούλημα, αλλά η οργάνωση και βελτίωση των παραγωγικών τομέων της χώρας, όπως είναι η γεωργία, ο τουρισμός, η ναυτιλία, ο πολιτισμός. Η είσπραξη εσόδων από πωλήσεις γης και ακινήτων είναι μειωμένης αναπτυξιακής αντίληψης και προδίδει πανικό και αδιέξοδο.