Ένοπλη ληστεία στην Ελαία, κλοπή οικίας στην Κυπαρισσία


Δέκτης αποδοκιμασιών έγινε χθες, την ώρα που κατέθετε στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων στην Καρδαμύλη, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την έναρξη της Επανάστασης του 1821, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης.(Δείτε εδώ το βίντεο)

Κατά τα λοιπά, ο εορτασμός ήταν λαμπρός. Οι επίσημοι πλαισίωσαν τη σημαία των Μανιατών προς το ηρώο. Ακολούθησε η έπαρσή της και λίγο αργότερα κατέφθασαν οι μαντατοφόροι από την έδρα του Πετρόμπεη, με το μήνυμα της έναρξης του Αγώνα στους καπεταναίους της Δυτικής Μάνης. Στη μνήμη των ηρώων ψάλθηκε τρισάγιο, προ του Ηρώου, και ακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους βουλευτές Φεβρωνία Πατριανάκου (Ν.Δ.) και Δημ. Κουκούτση (Χρυσή Αυγή), τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά, τον εκπρόσωπο της ΠΕΔ Πελοποννήσου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης Χρ. Αναστασάκο, την αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Ελένη Κούβαρη, η οποία φορούσε και την παραδοσιακή μανιάτικη στολή, το δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο, το διοικητή της Π.Υ. Καλαμάτας Κυριάκο Κυριακουλέα, τον αντιστασιακό Μιχ. Ξυδέα και τη μαθήτρια Δέσποινα- Νεφέλη Καπιτσίνου.      Προ της προτομής του Μούρτζινου Τρουπάκη κατέθεσαν στεφάνια η κα Καίτη Βαβαλέα για την Ένωση Απανταχού Μανιατών, ο κ. Γ. Τζανετάκης εκ μέρους του Συλλόγου Μανιατών, η κα Σοφία Καπετανάκη εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης, η κα Ουρανία Μούρτζινου ως εκπρόσωπος της οικογένειας Τρουπάκη – Μούρτζινου που ζει εκτός Καρδαμύλης, ο κ. Στ. Πετρέας ως εκπρόσωπος της οικογένειας Τρουπάκη – Μούρτζινου που ζει στην Καρδαμύλη και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας. 

 

Αναπαράσταση

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των πυργόσπιτων των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Καπετανάκη, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Αφού αναφέρθηκε στα περιστατικά που προηγήθηκαν της συνάντησης των Μανιατών οπλαρχηγών, επισήμανε πως οι Μανιάτες ήταν η ραχοκοκαλιά της Επανάστασης και με τη βοήθειά τους στάθηκε αυτή, καθώς αν δεν υπήρχαν αυτοί, γρήγορα θα εκφυλιζόταν.

Ακολούθησαν το προσκλητήριο των Μανιατών και των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Αγώνα του ’21 και η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους. Στην αναπαράσταση έλαβαν μέρος ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη του Συλλόγου Νεδουσαίων και η κα Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππο» και το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», τα μέλη των οποίων εντυπωσίασαν με τη χορευτική τους δεινότητα.

Ο δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση στη μνήμη εκείνων «που μας χάρισαν την ελευθερία, ώστε να μπορούμε να χορεύουμε και να ζούμε ελεύθερα».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και ο πατέρας Συμεών, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γ. Πουλοκέφαλος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, αντιπρόσωποι των  Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Μανιάτικων Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

http://youtu.be/ygEkMIOUOBQ

http://youtu.be/9M8FBjXH7Fs

http://youtu.be/59DP4dLKtfY