Έξι μήνες σε νεαρές τσιγγάνες που άρπαζαν κοσμήματα


 
Πανελλαδική έρευνα δικτύου μεσιτικών γραφείων

 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Η πιο ακριβή πόλη της ελληνικής περιφέρειας όσον αφορά στις τιμές των ενοικίων σε καταστήματα και οικίες είναι η Καλαμάτα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας του δικτύου μεσιτικών γραφείων της εταιρείας RE/MAX.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, κατά μέσο όρο το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο φτάνει στα επτά (7) ευρώ.
Αναλυτικά, το α’ τρίμηνο του 2012 η ελάχιστη τιμή ήταν 4,0 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο και η μέγιστη 8,0 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ελάχιστη τιμή είναι 3,0 ευρώ. Η μεταβολή τιμών ανάμεσα στα δύο χρόνια μεταφράζεται σε 7,0 ευρώ. Αντίστοιχα τα ποσοστά μείωσης τα δύο χρόνια μεταφράζονται σε 25% και 13%.
Τα παραπάνω στοιχεία,  σε γενικότερο επίπεδο, συνάδουν με το συμπέρασμα της έρευνας για πανελλαδική πτώση ενοικίων κατά μέσο όρο 15% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να προβούν σε γενναίες εκπτώσεις προκειμένου να βρουν μισθωτές, την ίδια ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 διαμερίσματα που είναι άδεια.
Η RE/MAX συνέκρινε τα ενοίκια που δίνονται το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και διαπιστώνει ότι παρατηρείται μία πτώση ύψους 14-15% σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, από το 2006 και μετά τα ενοίκια των κατοικιών έχουν υποχωρήσει έως και 50% σε πολλές περιοχές.
Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, όπου υποχωρούν με ρυθμό που κυμαίνεται από 16%-22%. Ακολουθούν άλλες πόλεις της περιφέρειας με πτώση της τάξεως του 14%-17%, ενώ η μικρότερη υποχώρηση καταγράφεται στην Αθήνα, με τα ενοίκια να μειώνονται 12%-13% κατά μέσον όρο.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας, η μείωση των ενοικίων αποδίδεται στη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως τονίζεται, η υπερπροσφορά κατοικιών, αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές.  
Στις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας, το μέσο ύψος των ενοικίων κυμαίνεται από 3 έως 4,5 ευρώ/τ.μ. Τα πιο φθηνά ενοίκια διαθέτει η Λαμία με μόλις 2 ευρώ/τ.μ.