Κλειστές μέχρι την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες


 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Έκδηλη ήταν η αγωνία και η ανησυχία επαγγελματιών και κατοίκων του Ακρογιαλίου ως προς την εξέλιξη των έργων προστασίας της ακτής από τη διάβρωση. Οι παραπάνω είναι έντονα θορυβημένοι, βλέποντας να μπαζώνεται η παραλία και να δημιουργείται ένας παραλιακός δρόμος, σε επαφή σχεδόν με τη θάλασσα, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή και των προβόλων που απομένουν στη δυτική πλευρά.

Στο χώρο του έργου βρέθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, ο οποίος δέχθηκε παράπονα από επαγγελματία για την κατάσταση που επικρατεί. Μιλώντας στο «Θάρρος» ο κ. Αλευράς διαβεβαίωσε πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και τα πάντα εκτελούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική μελέτη.

 

Δημ. Σκιάς

Ο επαγγελματίας Δημ. Σκιάς ανέφερε στο Θάρρος πως μετά την απομάκρυνση του υπεργολάβου, ο οποίος κατασκεύασε τους δύο προβόλους με τη χρήση μόνο πλωτών μέσων χωρίς να προκαλέσει ενόχληση στους κατοίκους, το έργο συνεχίζεται με την ανάδοχο εταιρεία να μπαζώνει την παραλία, προκειμένου να κατασκευάσει τους υπόλοιπους προβόλους από τη στεριά, ελλείψει πλωτών μέσων, και πρόσθεσε πως αναφέρθηκε ότι θα γίνει αποκατάσταση του χώρου.

Αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά, γιατί οι πρόβολοι δεν κατασκευάζονται μέσω πλωτών μηχανημάτων, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ενώ εξέφρασε και την αγωνία του «με τι παραλίες θα δουλέψουμε φέτος; Ούτε και οι μικρές που υπήρχαν, υπάρχουν, αφού μπαζώθηκαν».

Παρατήρησε πως πέρσι η Κτηματική Υπηρεσία επέβαλε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε κάθε επαγγελματία για λυόμενες κατασκευές στην ακτογραμμή. «Για ποιο λόγο αδρανεί σήμερα», ήταν η απορία του, ενώ επισήμανε ότι εν όψει της τουριστικής σεζόν δεν υπάρχει δέσμευση ως προς την προσωρινή αποκατάσταση των παραλιών. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πώς θα πληρώσουν οι επαγγελματίες τα αμείλικτα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν; Πώς θα ανταπεξέλθουν;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε και ζήτησε τη δέσμευση παντός υπευθύνου για την αποκατάσταση των παραλιών.

Κάλεσε δε το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρα να αποκαταστήσει το οδικό δίκτυο για την ευχερέστερη πρόσβαση στο Ακρογιάλι, ενώ ζήτησε από τους υπευθύνους να σταματήσουν να προβάλλουν τουριστικά τη Μεσσηνία, από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος υπονομεύει το οδικό δίκτυο και τις παραλίες. «Αντιλαμβανόμαστε τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για το λιμενικό έργο, αλλά θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να παρέμβει ενεργά και δυναμικά για την αποκατάσταση του φυσικού κάλλους της περιοχής, εν όψει της τουριστικής σεζόν», κατέληξε.

 

«Το Ακρογιάλι μετατράπηκε σε βραχογιάλι»

Από την πλευρά της, η κάτοικος Λούλα Ρουμελιώτου ανέφερε πως το καλοκαίρι του 2012 ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, μαζί με τον υπεργολάβο, είχαν ενημερώσει τους κατοίκους για το τι επρόκειτο να γίνει, χωρίς όμως φέτος να υπάρξει, μετά τα όσα έγιναν, αντίστοιχη ενημέρωση.

Στράφηκε κατά της Περιφερειακής Ενότητας, λέγοντας πως άφησε στην έναρξη της τουριστικής σεζόν έρμαιο το Ακριογιάλι, ενώ αναρωτήθηκε για το τι συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από την απομάκρυνση του υπεργολάβου, «ο οποίος ήταν πολύ κύριος στη δουλειά του.

Διαφώνησε έντονα με το μπάζωμα στην παραλία, στα δυτικά του οικισμού, και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν πάρουν, όπως λένε, τους ογκόλιθους που έχουν ρίξει, είναι ποτέ δυνατόν μετά από τόσο μπάζωμα να επανέλθει η κατάσταση όπως ήταν πριν; Αν μείνει έτσι όπως είναι, πού θα κάνουμε εμείς φέτος μπάνιο; Θα πρέπει να επανέλθει η παραλία στην κατάσταση που ήταν, στην προηγούμενή της μορφή. Ας έρθουν, λοιπόν, να τη φτιάξουν».

Ανέφερε, επίσης, ότι «για να κατασκευαστεί ο πέμπτος πρόβολος, θα πρέπει να ρίξουν το βράχο. Αν ρίξουν το βράχο, θα πέσει και το ξενοδοχείο που βρίσκεται επάνω του. Έτσι θα κάνουν; Πότε θα προλάβουν να κάνουν το έργο, ούτε πέτρα δεν έχει πέσει στη θάλασσα. Με όλα αυτά που έγιναν, το Ακρογιάλι μετατράπηκε σε Βραχογιάλι».

 

Παν. Αλευράς

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς μάς ανέφερε ότι το έργο συνεχίζεται όπως προβλέπεται από τη σχετική μελέτη, με την τοποθέτηση ογκολίθων από νόμιμα λατομεία και εξ αλιεύσεως από το Βενέτικο.

Από την επόμενη εβδομάδα θα φτάσει στην περιοχή και ο πλωτός γερανός, καθώς και πλήρης εξοπλισμός, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέλιξης, κι αυτός ήταν ο σκοπός που βρέθηκε χθες εκεί, μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αβίας Ευάγ. Αβράμη, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ανάδοχο εταιρεία, να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και να ακολουθήσει η άμεση αποκατάσταση της ακτής.

Πρόσθεσε ότι όλες οι εργασίες που εκτελούνται έχουν την έγκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας και χαρακτήρισε κατανοητή την αγωνία των κατοίκων για το μπάζωμα. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γίνει το έργο. Η παραλία θα αποκατασταθεί και θα επανέλθει στην προηγούμενή της κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε το έργο του υπό κατασκευή τρίτου προβόλου ως από τα πιο δύσκολα και επισήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο πνοής, που θα προστατέψει την παραλία από τη διάβρωση και θα επιτρέψει στους κατοίκους να σταματήσουν να ανησυχούν για τις περιουσίες τους.

Τέλος, ανέφερε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να φθάσουν στο Ακρογιάλι και τα πλωτά μέσα της αναδόχου εταιρείας.