Ξεκίνησε από χθες η διανομή δεκατιανού στα Δημοτικά σχολεία της Καλαμάτας


 

 

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες της Μεσσηνίας, λόγω της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια περίπου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, θέλει να βλέπει το ποτήρι… μισογεμάτο.

Κατανοεί τις δυσκολίες, αλλά σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Θ» ότι, εν μέσω ενός εχθρικού κλίματος, η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έβγαλαν, με το έργο που επιτελούν καθημερινά, τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, ενώ αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και επιπλέον, με αργά αλλά σταθερά βήματα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα περισσότερο αισιόδοξο αύριο για τους πολίτες.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ειδικότερα ο νομός, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό, δε,  μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εφαλτήριο για να προχωρήσουν μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, δηλώνει ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη για την τύχη της Ολυμπίας Οδού, με τη ΝΟΔΕ, πάντως, να δηλώνει την αντίθεσή της σε πιθανό «κούρεμα» του έργου και μετάθεση της ολοκλήρωσής του στο μέλλον, ενώ για το Τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα παραμείνει στην πόλη.

Τέλος, μάλλον… με αφορμή και τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, φαίνεται να απευθύνει ένα μήνυμα προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, «τραβώντας του το αυτί» για τη στάση του στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, Γιάννη Μπάκα.

 

-Μόλις προχθές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δείπνο που παρέθεσε σε βουλευτές της Ν.Δ. είπε ότι «είμαστε στο κάτω μέρος της καμπύλης, μπροστά μας υπάρχει η ανοδική και θετική πορεία». Ήταν μία ακόμα προσπάθειά του να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα επίσημα στοιχεία περιγράφουν για τη χώρα μια σκληρή οικονομική πραγματικότητα, χωρίς, μάλιστα, να φαίνεται φως στον κοντινό ορίζοντα. Θα ήθελα το σχολιασμό σας.

Πρώτοι στόχοι αυτής της κυβέρνησης και προσωπικοί στόχοι του Μεσσήνιου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό και η αποφυγή της ολοκληρωτικής καταστροφής της πατρίδας μας από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, η οποία ήταν προ των πυλών πριν από λίγους μήνες.

Και οι δύο αυτοί στόχοι στέφθηκαν από επιτυχία κι αυτό το αναγνωρίζουν πλέον οι πάντες. Φίλοι και αντίπαλοι. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πρέπει όλοι μας να έχουμε υπόψη ότι η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας είναι πρωτόγνωρη κι αποτελεί τη χειρότερη από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Είναι γεγονός ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο το 2009, όταν με λάθος πολιτικές και στρατηγικές δεν προχώρησε η τότε κυβέρνηση σε μέτρα αντιμετώπισης της δύσκολης αυτής κατάστασης.

Παρόλα αυτά η σημερινή κατάσταση της οικονομίας μάς δίνει στοιχεία αισιοδοξίας, διότι για πρώτη φορά καλύπτονται οι περισσότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, οι πρώτες μεγάλες επενδύσεις υλοποιούνται, καθημερινά εκτελούνται μεταρρυθμίσεις οι οποίες για πολλά χρόνια αναγγέλλονταν αλλά ποτέ δε γίνονταν και, επιτέλους, αξιοποιούνται κοινοτικοί πόροι με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα και ορθή διαχείριση. Η ανάπτυξη που θα μας βγάλει από αυτό το τέλμα δε γίνεται με μαγικό ραβδί. Μόνο με σκληρή κι επίπονη δουλειά μπορεί να γίνει. Και το παράδειγμα το δίνει σε όλους μας ο πρωθυπουργός καθημερινά.

 

-Σας κατηγορούν ότι έχετε επιβάλει μια ατζέντα στην αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων «κομμένη και ραμμένη» στη λογική του κοινοβουλευτικού νεοναζιστικού μορφώματος, ενώ, αντίθετα, έχετε «δαιμονοποιήσει» την Αριστερά και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει η παρατήρηση αυτή;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα δημοκρατικό κόμμα εδώ και σαράντα χρόνια και μπορεί να συνυπάρξει τόσο με την άκρα δεξιά όσο και με την αριστερά, όσο ακραία κι αν συμπεριφέρεται.

Απαντάμε δημοκρατικά με τις θέσεις και τις απόψεις μας σε κάθε φασίζουσα κίνηση, από όπου κι αν προέρχεται.

Το αίσθημα ασφάλειας, η προστασία του πολίτη, η τήρηση της δημόσιας τάξης, η πάταξη της εγκληματικότητας, η εφαρμογή των νόμων και η ανακατάληψη των πόλεων από τους λαθρομετανάστες δεν αποτελούν θέσφατα της ακροδεξιάς, αν εννοείτε αυτό στην ερώτησή σας. Αποτελούν στοιχειώδη πράγματα για μια κυβέρνηση με εθνικό σκοπό στη δύσκολη αυτή συγκυρία που διανύουμε, κι αποτελούν βασικές ανάγκες των πολιτών σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει στενά την πορεία αυτού του κόμματος για να μπορέσει να διακρίνει την αναντιστοιχία λόγων και πράξεων, καθώς και την έλλειψη καθαρής, βιώσιμης κι εμπεριστατωμένης εναλλακτικής λύσης για τα προβλήματα της χώρας.

Η μόνιμη άρνηση σε όλα, οι καθημερινές αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του, η άγνοια κινδύνου που επιδεικνύουν σε ζητήματα εθνικής σημασίας, όταν με περισσή ευκολία περιφέρονται από παράθυρο σε παράθυρο τηλεοπτικών εκπομπών κι εκφράζουν τις απόψεις τους, αποτελούν περίτρανη απόδειξη του ευκαιριακού χαρακτήρα που έχουν ως πολιτικός σχηματισμός.

 

-Ας φέρουμε τα πράγματα στην κοντινή μας πραγματικότητα, στο Νομό Μεσσηνίας. Πέρα από τον εθνικό δρόμο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, δεν έχουμε δει κανένα αναπτυξιακό έργο να υλοποιείται ή, τουλάχιστον, να βρίσκεται στα σκαριά.

Ο δρόμος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, ο περιμετρικός Καλαμάτας, το Φιλιατρινό φράγμα, οι βιολογικοί Κορώνης, Πεταλιδίου, Κυπαρισσίας, Κοπανακίου, το λιμάνι Μαράθου, τα έργα ύδρευσης σε Φιλιατρά και Μεσσήνη, τα υποθαλάσσια – καταδυτικά πάρκα σε Μεθώνη και Πύλο, έργα σε πολιτιστικούς χώρους όπως Ανάκτορα του Νέστορα, Αγ. Σωτήρα Χριστιανουπόλεως και πολλά έργα ακόμα, μικρά και μεγάλα, σε ολόκληρο το νομό μας, αποδεικνύουν έμπρακτα τη σημαντική δουλειά που γίνεται για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, έχουμε το πλεονέκτημα η Μεσσηνία να απολαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Μεσσήνιου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Είναι μοναδική ευκαιρία για όλους μας να διεκδικήσουμε έργα υποδομής και να εργαστούμε σκληρά, προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ανάπτυξης της περιοχής μας.

Εκτιμώ ότι οι Δημοτικές Αρχές του νομού μας έχουν αντιληφθεί πλήρως τις διευκολύνσεις που τους προσφέρονται από όλα τα υπουργεία κι εκμεταλλεύονται στο έπακρον τις δυνατότητες που έχουν για άντληση πόρων από την κεντρική εξουσία.

 

-Υπάρχουν θέματα όπως είναι το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού που έχει τα χάλια του και η απόφαση για «κόψιμο» της Ολυμπίας Οδού και μετάθεση ολοκλήρωσης του έργου στο μακρινό μέλλον. Τι λέει γι’ αυτά η ΝΟΔΕ;

Το εσωτερικό δίκτυο του νομού, πράγματι, είναι σε κάκιστη κατάσταση. Το κομμάτι Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, για το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής, θα βελτιώσει αισθητά τις υποδομές της περιοχής. Υπάρχουν κι άλλα οδικά έργα, μικρότερα σε μήκος, που ωριμάζουν μελετητικά. Χρειάζεται, όμως, εγρήγορση από τις Δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια, προκειμένου να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και άντληση κοινοτικών πόρων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου στην περιοχή ευθύνης τους.

Όσον αφορά στην Ολυμπία Οδό, θέλω να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μας ότι η επέκτασή της μέχρι την Τσακώνα ήταν στρατηγική επιλογή και απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία κατοχυρώθηκε νομοθετικά από την ελληνική Βουλή το 2007.

Κατανοώντας μερικώς τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει, όπως τις αιτιολόγησε ο υπουργός, πιστεύω ότι είναι λάθος το «κούρεμα» του έργου. Σε συνεννόηση με τους κομματικούς μας φορείς ασκούμε πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, να βρεθεί η χρυσή τομή και να μη χάσουμε ακόμα τρία χρόνια για την κατασκευή του έργου.

Ας περιμένουμε, όμως, λίγο ακόμη, διότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πιθανόν να έχουμε σημαντικές αλλαγές ως προς τη χρηματοδότηση του έργου.

 

-Ένα από τα καυτά ζητήματα των ημερών είναι και το σχέδιο «Αθηνά» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα όσα προβλέπονται στο προσχέδιο είναι δυσμενή για το μέλλον του ΤΕΙ Καλαμάτας. Το Τμήμα Λογοθεραπείας μεταφέρεται στην Πάτρα, ενώ συγχωνεύονται τμήματα. Με αυτά τα δεδομένα, μάλλον το ίδρυμα θα βάλει λουκέτο τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η μεταφορά του Τμήματος Λογοθεραπείας στη Πάτρα, σύμφωνα πάντα με στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, εκτός των κοινωνικών ζητημάτων που θα προκύψουν στην περιοχή μας από τη διακοπή του κοινωνικού έργου που προσφέρει, αποτελεί τροχοπέδη στη βιωσιμότητα του ιδρύματος.

Εκτιμώ ότι το υπουργείο Παιδείας έχει αντιληφθεί πλήρως αυτή την εξέλιξη και θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους αρμόδιους φορείς ότι με το τέλος της διαβούλευσης η πρώτη αλλαγή που θα προκύψει στο νόμο, θα είναι η παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας στην Καλαμάτα.

 

-Διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα κόμματα ετοιμάζονται ήδη για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν. Η ΝΟΔΕ, από την πλευρά της, πώς κινείται; Θα πάτε στις κάλπες με τα ίδια πρόσωπα που σήμερα ηγούνται των Δήμων της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας ή θα επιχειρήσετε να ανανεώσετε το αυτοδιοικητικό δυναμικό σας;

Η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας είναι αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τις Δημοτικές Αρχές του νομού μας διεκδίκησης πόρων και έργων από την κεντρική διοίκηση. Οι επιλογές μας στις προηγούμενες εκλογές δικαιώθηκαν τόσο από την επιλογή των συμπολιτών μας όσο κι από το έργο που επιτελείται τα δύο αυτά χρόνια.

Παρακολουθούμε στενά τα δρώμενα στην αυτοδιοίκηση. Μπροστά μας, όμως, έχουμε το τακτικό μας συνέδριο, στο οποίο θα συναποφασιστούν και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει η παράταξη μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όσον αφορά στα περί ανανέωσης θέλω να τονίσω ότι πρώτα από όλα την επιλέγουν οι πολίτες. Και στη δημοκρατία οι πολίτες έχουν αλάνθαστο κριτήριο.

 

-Το τελευταίο διάστημα δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας, ο Γιάννης Μπάκας συγκεκριμένα, δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι αντίθετος με τη σημερινή κυβέρνηση, καθώς η πολιτική της λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών. Ο εν λόγω σύμβουλος είναι και μέλος της Ν.Δ.

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας;

Για όλους εμάς τους Νεοδημοκράτες, που στηρίζουμε χρόνια πολλά αυτό τον πολιτικό χώρο, η Νέα Δημοκρατία μάς εμπνέει, την πιστεύουμε και την υποστηρίζουμε στα εύκολα, στα δύσκολα, ακόμα και στα οποιαδήποτε μικρά λάθη μπορεί να κάνει.

Αυτή η αγάπη και η εμπιστοσύνη είναι μεγαλύτερες και πιο δυνατές λόγω του ότι έχουμε την τιμή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο δικός μας, Μεσσήνιος Αντώνης Σαμαράς.

Έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μπάκα, θα περίμενα τουλάχιστον να έχει την ευθιξία να καταθέσει αίτηση διαγραφής του από το κόμμα, το οποίο απλόχερα του προσέφερε πολλά σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του, ασχέτως αν ο ίδιος τα έχει λησμονήσει. Τα θυμόμαστε, όμως, όλοι εμείς.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την αυστηρότητα που επιδεικνύει ο δήμαρχος Καλαμάτας στα εσωτερικά θέματα του συνδυασμού του, μας φαντάζει αδιανόητο το γεγονός ότι ο κ. Μπάκας με τις ενέργειές του αυτές συνεχίζει να λειτουργεί υπό τη σκέπη της Δημοτικής Αρχής, εις βάρος άλλων στελεχών της παράταξής μας, οι οποίοι τη στήριξαν και τη στηρίζουν στα εύκολα και στα δύσκολα, και μάλιστα, να είναι και από τους ευνοημένους, αφού ο νόμος τού δίνει το δικαίωμα να αμείβεται διπλά για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Κάποιοι, προκειμένου να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουμε όλοι, είτε ως άνθρωποι είτε ως πολιτικοί, από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προερχόμαστε. Μπορεί οι κόκκινες γραμμές για τις φιλοδοξίες του καθενός να είναι διαφορετικές, για εμένα τουλάχιστον αυτές οι γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες σε θέματα αξιοπρέπειας και ηθικής τάξης.

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη