Σαν σήμερα …στις 20 Μαρτίου


 

Ξεκίνησε η δίκη για τη στυγερή δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

Υπό δρακόντεια και πρωτοφανή, για την Καλαμάτα, μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για τη στυγερή δολοφονία του 35χρονου Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5χρονου γιου του, το Νοέμβριο του 2011, η οποία είχε συνταράξει το πανελλήνιο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με 19 βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων εκβίαση καταστηματαρχών και διακίνηση ναρκωτικών, κάθονται συνολικά 16 άτομα, ανάμεσά τους ένας πρώην αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Μετά από αίτημα κατηγορουμένων, να συνεννοηθούν με τους συνηγόρους που τους διόρισαν, η εκδίκαση της υπόθεσης διεκόπη για σήμερα το πρωί.

Με την έναρξη της διαδικασίας, πάντως, κατηγορούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για άσχημη μεταχείρισή τους από τους αστυνομικούς, ενώ πρώτος ο 49χρονος που κατηγορείται ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης ζήτησε από την Έδρα να τους φέρονται ανθρώπινα.

Παράλληλα, ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές για όσα του καταλογίζουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι αγγελούδι, αλλά δεν έχω κάνει αυτά που λένε», δηλώνοντας ότι θα αποδείξει την αθωότητά του.

 

Πρωτοφανή μέτρα

Από τη Δευτέρα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, είχε σημάνει συναγερμός, όταν και έφθασε από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται τώρα, ο 49χρονος, τον οποίο οι Αρχές χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Το κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου βρίσκεται υπό 24ωρη φύλαξη, ενώ μεγάλη αστυνομική δύναμη και ειδική ομάδα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Τρίπολη, έχει εγκατασταθεί στην Καλαμάτα για τα μέτρα ασφαλείας.

Λίγο πριν από τις 7.00 χθες το πρωί, αστυνομικοί, συνοδεία δύο ειδικών σκύλων, ερεύνησαν όλους τους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ με τη βοήθεια απορριμματοφόρου του Δήμου Καλαμάτας αδειάστηκαν όλοι οι κάδοι που βρίσκονται στο τετράγωνο του κτηρίου.

Στην είσοδο του κτηρίου είχαν τοποθετηθεί σιδερένια κάγκελα και όποιος ήθελε να εισέλθει περνούσε έλεγχο από μηχάνημα εντοπισμού μετάλλων.

Κλειστή και με τα ρολά κατεβασμένα παρέμεινε συνεχώς η ανατολική είσοδος, ενώ στην περιοχή ήταν μόνιμα σταθμευμένο ασθενοφόρο.

Στην αίθουσα του Εφετείου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, η είσοδος επιτρέπεται με «το σταγονόμετρο» και μετά από σωματικό έλεγχο. Εντός παραμένει συνεχώς μεγάλη αστυνομική δύναμη με πλήρη εξάρτυση και οπλισμό.

 

Αίτημα αναβολής

Με την έναρξη χθες νωρίς το πρωί ο πρόεδρος του Τριμελούς διόρισε για τρεις εκ των κατηγορουμένων συνηγόρους, καθώς δεν είχαν και τους δόθηκε περιθώριο για μελέτη της υπόθεσης. Μάλιστα, ο 49χρονος κατηγορούμενος αρνούνταν να καθίσει στο εδώλιο, ζητώντας να του βγάλουν τις χειροπέδες και να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα ομιλίας, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Ο πρόεδρος διέταξε να αφαιρεθούν οι χειροπέδες και ο 49χρονος, χρησιμοποιώντας το μηχάνημα, ζήτησε να τους φέρονται οι αστυνομικοί ανθρώπινα.

Όταν προς το μεσημέρι επιχειρήθηκε η έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης, ο Αλβανός που κατηγορείται ότι τέλεσε τις ανθρωποκτονίες και στον οποίο διορίσθηκαν δικηγόροι, ζήτησε  τρεις ημέρες αναβολή για να μιλήσει μαζί τους. Μάλιστα, οι δικηγόροι που διορίσθηκαν, κα Εξουσίδου και κ. Κουτσουρούπας, ενημέρωσαν το δικαστήριο πως δεν μπόρεσαν να μιλήσουν με τον κατηγορούμενο κατ’ ιδίαν και συνεχώς τους διέκοπταν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Ο κατηγορούμενος Αλβανός, απευθυνόμενος στο Δικαστήριο, είπε πως δε «θα τον δικάσουν με τα δικά τους κριτήρια» και ζήτησε να επιστρέψει στα κρατητήρια και να μη συμμετέχει στη δίκη, αν δε δοθεί η αναβολή.

Αίτημα διακοπής κατέθεσε και ο ένας εκ των δύο νεαρών αδελφών που κατηγορείται ότι βρισκόταν στο  αυτοκίνητο με τον Αλβανό, κατά τη δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι. Ξάδελφος των δύο αδελφών, επίσης κατηγορούμενος, παρενέβη, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί όταν τους συνέλαβαν τους χτύπησαν τόσο «που κατουρούσαν αίμα». Τα δύο αδέλφια μίλησαν, επίσης, για βασανισμό τους από την Αστυνομία.

 

«Δεν είμαι Γιαγκούλας»

Κατά τη διαδικασία έκανε συνεχώς παρεμβάσεις ο 49χρονος φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος επίσης ζήτησε τρεις ημέρες αναβολή, τονίζοντας προς το Δικαστήριο πως η Αστυνομία συνεχώς παρανομεί εις βάρος του και δηλώνοντας πως δεν είναι «κανένας Γιαγκούλας».

«Θα αποδείξω την αθωότητα μου» συνέχισε ο 49χρονος, ενώ λίγο αργότερα, σε άλλη του παρέμβαση, είπε: «Για ποια εγκληματική οργάνωση με κατηγορούν; Με τα παιδάκια; Δεν ντρέπονται; Εγώ δεν είμαι αγγελούδι, αλλά δεν έχω κάνει αυτά που λένε».

Ένας εκ των συνηγόρων του, ο κ. Γ. Ράλλης, ζήτησε μικρή αναβολή, προκειμένου μαζί με τους άλλους δύο συναδέλφους του που τον εκπροσωπούν να συνεννοηθούν με τον κατηγορούμενο, καθώς μετά την πρόσφατη  μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού δε στάθηκε δυνατή η σωστή τους επικοινωνία και στην Καλαμάτα ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από τη δίκη.

Η εισαγγελέας πρότεινε να μη γίνει δεκτό το αίτημα του 49χρονου, καθώς υπήρχε χρόνος συνεννόησης με τους συνηγόρους, αλλά να γίνει δεκτό το αίτημα για τους κατηγορούμενους στους οποίους διορίσθηκαν χθες συνήγοροι υπεράσπισης.

Μετά από αυτό το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της συνεδρίασης μέχρι σήμερα το πρωί στις 9.00

 

Κατηγορίες

Μερικές από τις 19 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 16 κατηγορούμενοι είναι:

Εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της, πληροφοριοδότης εγκληματικής οργανώσεως, αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο δραστηριότητας εγκληματικής οργανώσεως, από δράστες ιδιαίτερα επικίνδυνους, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, άμεση αλλά και απλή συνέργεια στις ανθρωποκτονίες, οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία, υπόθαλψη εγκληματία, εκβίαση με απειλές, με χρήση βίας και απειλή βλάβης επιχείρησης κ.ά.